Στην τελευταία μου επίσκεψη στο Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα μάς έδωσαν μία καρφίτσα «I'M A VOTER». Ενθουσιάστηκα. Πάντα ζήλευα τα αυτοκόλλητα «I VOTED» που έβλεπα στις αμερικανικές εκλογές. Δεν βλέπω, λοιπόν, την ώρα να έρθει η Κυριακή των ευρωεκλογών για να επιδείξω την καρφίτσα μου. Έχω αποφασίσει τι θα ψηφίσω, παρόλα αυτά βρίσκω άκρως ενδιαφέροντα τα διάφορα συμβουλευτικά εργαλεία ψήφου. Δεν απαιτούν πάνω από πέντε λεπτά και μπορεί να αποδειχθούν διασκεδαστικά -ενίοτε όμως και ανησυχητικά, όπως το EUANDI.
To EUANDI δημιουργήθηκε από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας και είναι διαθέσιμο σε 24 γλώσσες. Αποτελείται από 30 ερωτήσεις (28 κοινές για όλες τις χώρες), οι οποίες χωρίζονται σε δέκα θεματικές ενότητες:
- κοινωνική πολιτική, οικογενειακή πολιτική και υγεία
- μετανάστευση
- κοινωνία, θρησκεία και κουλτούρα
- δημοσιονομική και φορολογική πολιτική
- οικονομία και εργασία
- περιβάλλον, μεταφορές και ενέργεια
- νόμος και τάξη
- εξωτερική πολιτική
- ευρωπαϊκή ολοκλήρωση
- ερωτήσεις σχετικά με τη χώρα
Σε αυτό το σημείο, χτύπησε το πρώτο καμπανάκι. Υπήρχαν ερωτήσεις που η διατύπωσή τους μου φάνηκε ατυχής. Για παράδειγμα, «η νομιμοποίηση γάμων ατόμων του ίδιου φύλου είναι καλό πράγμα», «η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι καλό πράγμα», «το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα (ευρώ) είναι κακό πράγμα». Προς στιγμή, θεώρησα πως πρόκειται για κακή μετάφραση. Έκανα το τεστ στα αγγλικά, αλλά κι εκεί το ίδιο: «good thing», «bad thing». Η αιώνια μάχη του καλού και του κακού, τώρα προς αξιολόγηση. Θα μπορούσε κάλλιστα να γράφει «δώρο Θεού» και «του διαόλου πράγμα».
Όποιος έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με συμβουλευτικά εργαλεία ψήφου, γνωρίζει τι ακολουθεί. Σημείωση των πλέον και των λιγότερο σημαντικών ζητημάτων και τοποθέτηση πιθανότητας ψήφου σε μια λίστα κομμάτων. Μετά από αυτό, έρχεται η ώρα των αποτελεσμάτων: το δεύτερο καμπανάκι.
Στην καρτέλα «Πολιτικά κόμματα που σας ταιριάζουν», ανακάλυψα πως είμαι 48% Χρυσή Αυγή. Με έπιασε νευρικό γέλιο. «Όχι, δεν είναι δυνατόν», σκέφτηκα. Όσους ηλεκτρονικούς συμβούλους ψήφου έχω συμπληρώσει μέχρι σήμερα, τοποθετούσαν τη συνάφειά μου με τη Χ.Α. από -14.4 έως 2. Το καλό όμως με το EUANDI είναι πως παρέχεται η δυνατότητα να δεις συγκριτικά τις απαντήσεις σου με τις τοποθετήσεις ενός κόμματος και την παράθεση της αιτιολόγησής τους. Παρόλα αυτά, δεν με καθησύχασε καθόλου. «Μα δεν είναι δυνατόν», συνέχισα να μονολογώ. Κι άρχισα να το ψάχνω. Ανακάλυψα πως στον υπολογισμό των βαθμών συμφωνίας, όταν ο χρήστης επιλέγει «δεν έχω γνώμη», η ερώτηση αποκλείεται από τον συνολικό υπολογισμό, ενώ όταν συμβαίνει το ίδιο για ένα κόμμα, τότε προσμετράται απάντηση ως «ούτε συμφωνώ ούτε διαφωνώ». Τι σημαίνει αυτό; Πως από τις τριάντα ερωτήσεις, η Χρυσή Αυγή παρουσιάζει έξι «δεν έχω γνώμη» ως τοποθέτηση, άρα είναι λογικό να ανεβαίνει το ποσοστό συνάφειας. Ή τουλάχιστον αυτό θέλω να πιστεύω. Γιατί διαφορετικά, θα πρέπει να ξύσω την επιγραφή από την καρφίτσα μου και να γράψω «Ι'M CONFUSED».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News