296
|

Ποια Ευρώπη; Ποιον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; 1.0

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 23 Μαρτίου 2014, 00:08

Ποια Ευρώπη; Ποιον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; 1.0

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 23 Μαρτίου 2014, 00:08

Σε ομιλία του πριν από ένα διήμερο ο Γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας επεσήμανε την ανάγκη να εγκαταλείψει η Ευρώπη τη διακυβερνητική μέθοδο και υπογράμμισε ότι οι ευρωεκλογές του Μαΐου είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτικές συζητήσεις, που γίνονται μέχρι σήμερα με κλειστές τις πόρτες ανάμεσα στους υπουργούς των ισχυρότερων κυρίως ευρωπαϊκών χωρών. Ο Χάμπερμας, τελευταίος από τη σχολή της Φραγκφούρτης και από τους λίγους σημερινούς διανοητές που έχει ασχοληθεί με τους θεσμούς της παγκοσμιοποίησης (μάλλον, την έλλειψή τους), πρόσθεσε ότι οι κοινοί υποψήφιοι σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. είναι ένα πρώτο βήμα για τη δημιουργία «ευρωπαϊκών κομμάτων».

Μέχρις εδώ όλα καλά. Ο Χάμπερμας έκανε την ομιλία του σε βουλευτές του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Η επιλογή τους είναι ο Μάρτιν Σούλτς να είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν. Για να διασφαλίσει την υποψηφιότητα αυτή, συνεννοήθηκε πρώτα με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ -αυτό θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι κάτι συνηθισμένο- αλλά, το κυριότερο, παραμένει πρόεδρος ενός άλλου θεσμικού οργάνου της Ε.Ε., του Ευρωκοινοβουλίου, κάνοντας εκστρατεία για να γίνει επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενός οργάνου που ελέγχεται από το Ευρωκοινοβούλιο!

Πρόκειται για μια περίεργη, τουλάχιστον, αντίληψη για τους θεσμούς, άκρως ενδεικτική του πώς σκέφτονται ίσως ορισμένοι σαν τον Σουλτς στην Ευρώπη. Φυσικά και εκείνος και οι αλλοι υποψήφιοι είναι εμποτισμένοι από τη διακυβερνητική λογική, είναι «πολιτικά παιδιά» της. Ορισμένοι από αυτούς ωστόσο, όπως ο Γιούνγκερ και ο Φέρχοφστατ, εκπροσωπούν δύο μικρότερες χώρες με περισσότερη ανάγκη για μια πιο γρήγορη αλλαγή των συνθηκών, σε σχέση με τη Γερμανία. Φυσικά είναι αντίφαση να μιλάς για εγκατάλειψη της διακυβερνητικής λογικής και να υποστηρίζεις κάποιον υποψήφιο, με βάση τη στάση του απέναντι σε αυτή τη λογική, που ως ενα βαθμό υπαγορεύεται από τη θέση και τα συμφέροντα της χώρας του. Αλλά σε αυτό θα χρειασθεί να επανέλθουμε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News