Με τις ψήφους της δικομματικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και χωρίς εκπλήξεις ή διαρροές εγκρίθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, 16 Ιουνίου, ο Αναπτυξιακός Νόμος.
Κατά την ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη έπειτα από αίτημα της Χρυσής Αυγής, υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής τάχθηκαν 152 βουλευτές, ενώ το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε από 101 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, της Χρυσής Αυγής, του ΚΚΕ, του Ποταμιού και της Ενωσης Κεντρώων. Από την κυβερνητική πλειοψηφία απουσίαζε ο Γιάννης Αμανατίδης.
Αντίθετα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη επέλεξε τον δρόμο της… τρίτης λύσης και 12 βουλευτές της δήλωσαν «παρών».
Επίσης τα άρθρα 3, 7 και 67 του αναπτυξιακού νόμου, που και αυτά είχαν τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία, ψηφίσθηκαν ως εξής:
- Το άρθρο 3 του νομοσχεδίου ψηφίσθηκε από 234 βουλευτές, κατά ψήφισαν 31 βουλευτές.
- Το άρθρο 7 ψηφίσθηκε από 152 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ κατά ψήφισαν 113 βουλευτές.
- Και το άρθρο 67 ψηφίσθηκε από 152 βουλευτές, κατά 101 βουλευτές και 12 «παρών».
Το ζητούμενο για την κυβέρνηση έγινε, το νομοσχέδιο πέρασε δηλαδή χωρίς απώλειες. Απώλειες οι οποίες είχαν προαναγγελθεί από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εάν κατέβαινε προς ψήφιση η τροπολογία του Γιάννη Μουζάλα.
Δεν έγινε τελικά… αντάρτικο
Δεδομένου ότι η επίμαχη τροπολογία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη σύνθεση και λειτουργία των Επιτροπών προσφυγών για το άσυλο, δεν τέθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία με τη θετική ψήφο που δόθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς; Με τον παραδοσιακό τρόπο δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.
Την τροπολογία μάλιστα εκτός από τον κυβερνητικό εταίρο των ΑΝ.ΕΛ, υπερψήφισαν και η ΝΔ και το Ποτάμι, ενώ κατά τάχθηκαν Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Ενωση Κεντρώων.
Υπενθυμίζεται πως πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν υπογράψει επιστολή με την οποία απειλούσαν πως θα καταψηφίσουν.
Διαβάστε εδώ αναλυτικά για τον Αναπτυξιακό Νόμο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News