O Γ. Βρούτσης δεν αγαπάει τον ILO
O Γ. Βρούτσης δεν αγαπάει τον ILO
Το θύμιζε προ ημερών στο πέρασμά του από την Αθήνα ο Pascal Lamy – θρυλικός Διευθυντής του Γραφείου του ακόμη πιο θρυλικού Ζακ Ντελόρ, Γενικός Διευθυντής του WTO/Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, παρολίγον Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έως ότου «ανεκαλύφθη» η μέθοδος ψευδοδημοκρατικής ανάδειξης του τελευταίου μέσω Ευρωκοινοβουλίου – ότι ο πρώτος «μη-Βεστφαλιανής λογικής» διεθνής οργανισμός που ιδρύθηκε υπήρξε το Διεθνές Γραφείο Εργασίας. Στήθηκε ο ILO (αρχικά BIT, τότε, αμέσως μετά τον τρομερό Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μιλούσαν περισσότερο Γαλλικά: Bureau International du Travail αντί για International Labour Office) σε ευθεία αντίθεση με το κρατοκεντρικό Βεστφελιανό φαινόμενο: με τριμερή σύνθεση – εργαζόμενοι/εργοδότες/δημόσιο – και με απόσταση (Γενεύη) από τα κέντρα ισχύος της εποχής, πήγε να εκφράσει κάτι ανάμεσα σε πολιτική, οικονομία και – ναι, μολονότι τότε δεν το 'λεγαν έτσι – κοινωνία πολιτών.
Τι τον θυμηθήκαμε, όμως τώρα τον ILO/το BIT; Λοιπόν: πιθανότατα δεν το γνωρίζετε, αλλά με πρωτοβουλία των ίδιων των Ευρωπαίων, κάτι μεταξύ Commission DG Ec/Fin και Task Force, «διεγνώσθηκε» ότι στην Ελλάδα (α) βρίσκεται σε εξέλιξη μια γνήσια ανθρωπιστική καταστροφή, (β) η ανεργία προσλαμβάνει ξεθεμελιωτικές διαστάσεις και (γ), διάβολε, το (α) και το (β) κάπου συσχετίζονται! Προσκλήθηκε/ωθήθηκε λοιπόν ο ILO να αποκτήσει μια παρουσία στην Αθήνα, να συμβάλει με την ιδιαίτερη τεχνογνωσία του όχι «να βρεθούν λύσεις» στην καταστροφή της αγοράς εργασίας αλλά, τουλάχιστον να γίνει κάτι. Να προχωρήσουμε προς απτές, ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης; Να δούμε μορφές κοινωνικής οικονομίας;
Και αυτό συνέβη. Αλλά… Αλλά στην Ελλάδα βρισκόμαστε και ζούμε και πολιτευόμαστε. Ενώ λοιπόν η Τρόικα και η Task Force μπαίνουν και βγαίνουν και κάνουν τις κινήσεις (και τις διαρροές) τους, η εδώ αντιπροσωπεία του ILΟ έχει λίγο-πολύ μπλοκαριστεί! Το υπουργείο Εργασίας τηρεί απέναντί της μια στάση ήπιας ενόχλησης. Οι κοινωνικοί εταίροι (τους θυμάστε, αυτούς;) βολεύονται καλύτερα με πιο παραδοσιακές προσεγγίσεις.
Και, ως φαίνεται, η παρουσία του ILO στην Ελλάδα θα μείνει περιορισμένη σε συμμετοχές σε συνέδρια (όπως στο πρόσφατο του ΕλληνοΑμερικανικού) και τα συναφή. Περίεργο. Αν και όχι αληθινά απροσδόκητο: του φαίνεται του κ. Βρούτση/της σημερινής Κυβέρνησης πως δεν θα τον πολυαγαπούσε τον ILO…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News