731
|

Ο δρόμος προς το Βερολίνο 2.0: Το γεωπολιτικό επιχείρημα του Ν. Κοτζιά

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 17 Μαρτίου 2015, 09:54

Ο δρόμος προς το Βερολίνο 2.0: Το γεωπολιτικό επιχείρημα του Ν. Κοτζιά

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 17 Μαρτίου 2015, 09:54

Υπάρχει κάποιο σημείο της τακτικής της νέας κυβέρνησης που να φαίνεται ότι λειτούργησε σε σχέση με την σταθερή θέση της Γερμανίας, η οποία συνοψίζεται στο «αλλαγές έναντι χρημάτων»; Δεν είναι περίεργο ότι το μόνο στοιχείο στις σαράντα μέρες που κυβερνάει ο Τσίπρας, είναι το λεγόμενο «γεωπολιτικό επιχείρημα».

Όταν η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, ο τότε Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ εξέφραζε τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσον η χώρα μας ήταν έτοιμη για το «ευρωπαϊκό κοστούμι». Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο πρεσβύτερος είχε ενοχληθεί τόσο πολύ από τη στάση του Σμιτ που τον απείλησε ότι αν η Ελλάδα δεν γινόταν πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, ο Ανδρέας Παπανδρέου ίσως την οδηγούσε στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

Δεν ξέρω αν ο Καραμανλής το πίστευε, αλλά ο Σμιτ τον πίστεψε και με τη βοήθεια του Ζισκάρ ντ' Εστέν, η Ελλάδα έγινε πλήρες μέλος της ΕΚ.

Έκτοτε, καμιά ελληνική ηγεσία δεν παρέλειπε να τονίζει τη γεωπολιτική αξία του οικοπέδου Ελλάδα. Με τον Ερντογάν να έχει την δική του αντζέντα, τη Συρία σε εμφύλιο, την Ουκρανία διχοτομημένη και τη Ρωσία να στέλνει τα στρατεύματά της -για δεύτερη φορά μετά τη Γεωργία- πέρα από τα σύνορά της, η νέα ελληνική κυβέρνηση θα ήταν κουτή αν δεν αξιοποιούσε το «γεωπολιτικό επιχείρημα». Δεν θα σας το περιγραψω με δικά μου λόγια, αλλά με τα λόγια ενός συντηρητικού  Πολωνού, του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που μίλησε την περασμένη εβδομάδα σε Ευρωπαίους δημοσιογράφους:

Ντόναλντ Τουσκ: «Τις τελευταίες εβδομάδες ξόδεψα περισσότερο χρόνο για την Ελλάδα και την ευρωζώνη παρά για την Ουκρανία. Η εμμονή μου -αυτή είναι η αγαπημένη μου λέξη, που δεν επιτρέπεται να τη χρησιμοποιώ- είναι να κρατήσω την Ευρώπη ενωμένη. Πάντα έχει σημασία να είμαστε μαζί. Η ενότητα των ΗΠΑ με την ΕΕ είναι θεμελιώδους σημασίας…»

– Αποκλείετε δηλαδή την εγκατάλειψη της κοινότητας από την Ελλάδα;

Τουσκ: «Φυσικά. Πρέπει να εμποδίσουμε μια έξοδο της Ελλάδας. Θα ήταν με σιγουριά μια καταστροφή. Δεν μπορώ να βρω το παραμικρό θετικό σε ένα τέτοιο σενάριο».

– Τελευταία εκφράζεται η ανησυχία ότι η Αθήνα θα μπορούσε να «σκοντάψει» και να βγει απο την κοινότητα αν χρεοκοπήσει…

Τουσκ: «Τώρα δεν έχει σημασία να προβλέψουμε κάτι, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε για να εμποδίσουμε ένα τέτοιο σενάριο; Στην ευρωπαϊκή ιστορία συνέβησαν πολλά κατά λάθος. Ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, λένε ιστορικοί, είναι ένα αποτέλεσμα παρεξηγήσεων, ατυχημάτων και χαζών τηλεφωνημάτων».

– Κι όμως η Αθήνα μοιάζει σαν τον υπνοβάτη να κατευθύνεται προς την έξοδο…

Τουσκ: «Πρέπει τώρα να συγκεντρωθούμε και να αντιληφθούμε ότι δεν πρόκειται μόνο για χρήματα, αλλά και για γεωπολιτικούς συσχετισμούς. Μπορείτε να φανταστείτε την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα; Με την κρίση στην Λιβύη, την εύθραυστη κατάσταση στα Βαλκάνια, την Μολδαβία, την Υπερδνειστερία (σ.σ. και εκεί υπάρχουν Ρώσοι). Θα έπρεπε να προστεθεί ένα δραματικό γεγονός, όπως η έξοδος της Ελλάδας; Οι συνέπειες για την Ευρώπη δεν θα ήταν μόνο οικονομικές. Η έξοδος της Ελλάδας θα ήταν η πιο δραματική εξέλιξη στην ιστορία της Ε.Ε. συνολικά. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αυτό είναι αναμφισβήτητο…» (υπογραμμίσεις δικές μου)

Ο Τουσκ, αφού χαρακτηρίζει την σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «δύσκολη περίπτωση», μιλάει για τη συναισθηματική πλευρά της σημερινής σύγκρουσης ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο. «Οι Έλληνες είναι πλήρως εξαρτημένοι από τους δανειστές τους», αναφέρει. Ο Πολωνός είναι ένας απο τους Ευρωπαίους πολιτικούς που μιλάει πολύ συχνά με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Γνωρίζω ότι έχει ακούσει τον Έλληνα υπουργό των Εξωτερικών, όπως και τον Γερμανό ΥΠΕΞ, Σταϊνμάγιερ, ο οποίος αναγνώρισε χθες τη γεωπολιτική σημασία της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.

Ο Σταϊνμάγιερ ήταν την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, όπου οι Αμερικάνοι του έκαναν μια κανονική «πλύση εγκεφάλου» με το γεωπολιτικό επιχείρημα, παρά το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών έχει αποδεχθεί την πρωτοκαθεδρία του υπουργείου Οικονομικών στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δαπανά μεγάλο μέρος του χρόνου της στην ουκρανική κρίση. Την άνοιξη πίεσε την Αθήνα να βρει μια λύση με τα Σκόπια και η κινητικότητα που παρουσιάζεται τώρα δεν είναι άσχετη από αυτή τη σπουδή. Η λογική της είναι να προλάβει η Ε.Ε. να κάνει στα δυτικά Βαλκάνια εκείνο που δεν πρόλαβε να κάνει στο Κίεβο. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών φαίνεται ότι έχει δεσμευθεί ότι θα δουλέψει για αυτό. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έχει δώσει διαβεβαιώσεις στο Βερολίνο ότι η βόρεια Ελλάδα θα μείνει κλειστή στη ρώσικη επιρροή. Υπό αυτές τις συνθήκες, το πλαίσιο μιας συμφωνίας μοιάζει διαμορφωμένο. Αλλά μια συμφωνία για να δουλέψει, χρειάζεται και χρήματα. Τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου τα έχει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Και με αυτόν θα πρέπει να συνεννοηθεί ο κ. Τσίπρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News