359
|

Μοιράζοντας ό,τι δεν υπάρχει

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 15 Ιουνίου 2012, 06:14

Μοιράζοντας ό,τι δεν υπάρχει

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 15 Ιουνίου 2012, 06:14

Να μην μείνει στο ευρώ με οποιοδήποτε κόστος σύστησε προχθές ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας μάλιστα –με τη γνωστή υπερβολή που διακρίνει τη ρητορική του (όχι πάντα είναι αλήθεια) ότι αν οι μισθοί φθάσουν σε αφρικανικά επίπεδα η παραμονή στο ευρώ δεν έχει νόημα. Κατ αρχήν δεν γνωρίζω αν γνωρίζει ο κ Τσίπρας πόσος είναι ένας αφρικανικός μισθός και ότι πχ πριν την κατάργηση της μετενέργειας οι ελληνικοί κατώτατοι μισθοί ξεπερνούσαν τους ισπανικούς.

Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι η παραμονή της χώρας μας στο ευρώ είναι η λύση με το μικρότερο κοινωνικό κόστος, κάτι που ο κ Τσίπρας έχει τον καιρό να μάθει στο κόμμα έως ότου κληθεί –αν κληθεί-να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες. Έξω από το ευρώ η χώρα χωρίς πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου θα χρειασθεί να παράξει αμέσως πρωτογενή πλεονάσματα δηλαδή να κάνει αμέσως και όχι σταδιακά τα 11 δις των περικοπών που συμφώνησαν οι Σαμαράς-Βενιζέλος με την τρόικα. Το κράτος χρωστά πάνω από 7 δις και σε 3 δις φθάνουν οι επιστροφές ΦΠΑ που καθυστερούν, αν προσθέσουμε και το 1,4 δις του προϋπολογισμένου ελλείμματος της τρέχουσας χρονιάς να τα 11 δις μέτρα με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και χωρίς αυτόν, με μνημόνιο και χωρίς αυτό.

Μόνο που η Ευρώπη μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να επιμηκύνουμε τον χρόνο προσαρμογής και ταυτόχρονα να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές μας που πλήρωσαν την κρατική αβελτηρία και οδηγήθηκαν στο PSI+. Στη διακαναλική συνέντευξή του ο κ Τσίπρας επισήμανε ότι πρώτη του προτεραιότητα είναι η σταθεροποίηση των τραπεζών που «θα κοινωνικοποιήσει με κοινές μετοχές». Για να πάρει τις μετοχές ωστόσο πρέπει να βρει τα κεφάλαια για να είναι οι τράπεζες …τράπεζες. Τέτοια χρήματα (αλλά 23 δις ευρώ) χωρίς τους δανειστές μας δεν θα βρει άρα το πολύ –πολύ να πάρει κοινές μετοχές εταιρειών που δεν θα αξίζουν τίποτα. Κάπως έτσι σκιαγραφείται το πρόβλημα του προγράμματος της αριστεράς: Βάζει την άμαξα μπροστά από το βόδι, αποφασίζει δικαιότατα μέτρα διανομής και αναδιανομής ενός πλούτου που δεν έχει παραχθεί. Αλλά πρέπει πρώτα να παραχθεί και για να παραχθεί χρειάζονται εκτός από την εργασία, κεφάλαια, επιχειρήσεις και επιχειρηματίες. Ίσως οι ψηφοφόροι να πρέπει να του δώσουν λίγο καιρό να το μάθει.
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News