429
|

Μήπως είναι πλεονέκτημα η οριακή αυτοδυναμία;

Γιάννης Παντελάκης Γιάννης Παντελάκης 26 Ιανουαρίου 2015, 00:14

Μήπως είναι πλεονέκτημα η οριακή αυτοδυναμία;

Γιάννης Παντελάκης Γιάννης Παντελάκης 26 Ιανουαρίου 2015, 00:14

Σε μια άλλη εποχή, αυτό που θα έπρεπε να συζητάμε σήμερα, θα ήταν η εντυπωσιακή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που έχει πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά. Όχι μόνο για το εύρος της, αλλά και για το γεγονός ότι ένα κόμμα με αριστερό πρόσημο κερδίζει τη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι αναμφισβήτητα ένα ιστορικό γεγονός για μια χώρα την οποία κυβέρνησαν μεταπολιτευτικά η Ν.Δ.και το ΠΑΣΟΚ, κόμματα -ας μην το ξεχνάμε- που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση. Κυρίως με δικές τους ευθύνες φτάσαμε σ' αυτήν την κατάσταση.

Ωστόσο, ζούμε σε μια καθόλου ήρεμη εποχή, τα γεγονότα είναι πιεστικά και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να πετύχει έναν άθλο, ο οποίος δεν είναι άλλος από την αναθεώρηση από την πλευρά των δανειστών της στάσης τους απέναντι στη χώρα. Ήδη, με την αναγγελία του αποτελέσματος έδειξαν τα δόντια τους. Και αυτά θα συναντήσει ο Τσίπρας στην πρώτη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες.

Κατά την αποψή μου, εκεί θα δοκιμαστεί η νέα κυβέρνηση και όχι στην εύθραυστη κοινοβουλευτική της πλειοψηφία. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη το ίδιο εύθραυστη πλειοψηφία είχε και όχι απλά διαχειρίστηκε τα δημόσια πράγματα για περίπου τρία χρόνια, αλλά πέρασε και ιδιαίτερα δύσκολα και σκληρά νομοσχέδια για την εποχή εκείνη.

Ακούγεται παράδοξο, αλλά μήπως αυτή η εύθραυστη πλειοψηφία αποτελέσει και ένα πλεονέκτημα για τη νέα κυβέρνηση; Σκέφτομαι, ότι δύσκολα ένας ή δύο βουλευτές θα επέλεγαν να τη ρίξουν, έστω και αν αυτός λέγεται Ραχήλ Μακρή ή όποια άλλη ανάλογη αμφισβητήσιμη υποψηφιότητα, που πολύ πιθανό να είναι βουλευτής αύριο. Είναι θεαματικά δύσκολο ένας βουλευτής να σηκώσει ένα τέτοιο βάρος σε μια νέα μάλιστα κυβέρνηση, η οποία κέρδισε τις εκλογές με μια θεαματική διαφορά από τον δεύτερο και έχει πολυ νωπή την εντολή.

Ας το διαβάσουμε και διαφορετικά. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα πλεόνασμα 5 ή 10 εδρών περισσότερες από την αναγκαία αυτοδυναμία, εύκολα διάφοροι βουλευτές θα διαχώριζαν τη θέση τους, αν εκτιμούσαν ότι η προσωπική τους πολιτική επιβίωση επιβάλλει κάτι τέτοιο. Το είδαμε στις συγκυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων.

Άρα, το μεγάλο στοίχημα του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να διατηρήσει τη συνοχή μιας εύθραυστης κοινοβουλευτικής ομάδας ή ν' αναζητήσει συνεργασίες με κάποιον άλλο. Το μεγάλο στοίχημα, είναι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, για τις οποίες ωστόσο μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε, εικασίες επισφαλείς μάλιστα, αφού είναι πολύ νωρίς για να δούμε πώς θα πορευτεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως θα ήταν επιπόλαιο να διακινδυνεύσουμε προβλέψεις. Ο χρόνος, άλλωστε, που είναι πολύ κοντινός, θα δείξει. Θέμα ημερών ή λίγων εβδομάδων είναι…

Υ.Γ. Τη μεγάλη ντροπή της τρίτης θέσης που πήραν οι νεοναζιστές, ας την αφιερώσουμε σε όλους εκείνους που από την εμφάνιση του αποκρουστικού αυτού φαινομένου, την απέδιδαν σε «παραπλανημένους ψηφοφόρους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News