629
|

Μέχρι πότε θα στηρίζουν;

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 20 Ιουλίου 2015, 00:04

Μέχρι πότε θα στηρίζουν;

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 20 Ιουλίου 2015, 00:04

Οι τελευταίες εβδομάδες στην πολιτική ζωή του τόπου, από το δημοψήφισμα και μετά, προσδιορίζονται από μια de facto συναίνεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ψηφίζουν μαζί με τους περισσότερους από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αυτό δηλαδή που για πολύ καιρό αρκετοί ζητούσαν, έχει προκύψει από τα πράγματα. Δυστυχώς όχι εξαιτίας ενός εθνικού βολονταρισμού αλλά εξαιτίας της υποχρέωσης για την αποφυγή του καταστροφικού Grexit. Ο μετεωρισμός στον οποίο βρέθηκε η χώρα με άμεσο κίνδυνο να αποκοπεί από την Ευρώπη, αν κι ακόμη δεν τον έχει ξεπεράσει πλήρως, επέφερε το τρίτο Μνημόνιο, αφού ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να μεταστραφεί προκαλώντας κραδασμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Έτσι, εκ των πραγμάτων, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης υποχρεώνονται, θέλοντας και μη, να στηρίξουν την κυβέρνηση για να μην γκρεμιστεί η χώρα. Υπό την πίεση της εθνικής ευθύνης αλλά και των Ευρωπαίων εταίρων υποχρεώνονται να βάλουν πλάτη, επί το λαϊκότερον. Μέχρι πότε όμως;

Αυτό κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα. Εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τις επιλογές του πρωθυπουργού και τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, από το κατά πόσο θέλουν να κάνουν πολιτικά ανοίγματα στην αντιπολίτευση, αλλά και από τις διαθέσεις των εταίρων-πιστωτών για σταθερότητα στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας. Είναι πρόδηλο, μολονότι δεν ανακοινώνεται ανοιχτά, ότι συνομιλητές στην Ευρώπη, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού διαμηνύουν στις ηγεσίες των τριών κομμάτων ότι επιβάλλεται, σ΄αυτή τη ϕάση, να συναινέσουν γιατί δεν έχουν εμπιστοσύνη στον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, η απουσία από το προσκήνιο των Σαμαρά και Βενιζέλου συνεισφέρει στο κλίμα συμπόρευσης με την κυβέρνηση για την ψήφιση της συμφωνίας και των προαπαιτούμενών της.

Εξαρτάται επίσης και από τα ίδια τα κόμματα της αξιωματικής (ΝΔ) και ελάσσονος (ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ) αντιπολίτευσης. Το γεγονός ότι παρέχουν τον απαραίτητο πολιτικό χώρο στην κυβέρνηση για να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να αρθεί το αδιέξοδο, εξαιτίας των λανθασμένων επιλογών της, δεν σημαίνει ότι θα επωμισθούν και το πολιτικό κόστος αυτών. Ή καλύτερα θα προσπαθήσουν να αποφύγουν την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ να τους ϕορτώσουν ευθύνες. Γι' αυτό και σπεύδουν να διαχωρίσουν, από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και μετά, τη θέση τους ότι «ψηϕίζουμε μεν αλλά την ευθύνη της διαπραγμάτευσης και υλοποίησης της συμϕωνίας την έχει ο ΣΥΡΙΖΑ». Κοινός τόπος, επί του παρόντος, και των τριών κομμάτων είναι ότι δεν θα συμμετέχουν σε κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη ΝΔ είναι σαϕές ότι μόλις τελειώσουν οι ψηϕοϕορίες για την κατοχύρωση της χώρας θα επανέλθει ο αντιπολιτευτικός πειρασμός. Ήδη γαλάζιοι βουλευτές δυστροπούν γιατί ψηφίζουν επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ ενώ εκείνοι δεν ψήφισαν τίποτα από τα μέτρα της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και θεωρούν ότι ο ρόλος  τους είναι η αξιωματική αντιπολίτευση.

Τις τελευταίες εβδομάδες είναι εμϕανές ότι η απόσταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και το Ποτάμι μεγαλώνει, παρά την εντύπωση ότι θα ευρίσκοντο κοντά ακόμη και σε κυβερνητικό σχήμα. Ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι ηγετικοί παράγοντες του Ποταμιού είναι απογοητευμένοι από τον πρωθυπουργό και τους χειρισμούς του, λόγω της απροθυμίας μεταρρυθμίσεων, επιλογής προσώπων και πρόκειται σύντομα να καθορίσουν τα όρια της σχέσης τους.

Ανάλογη ατμόσϕαιρα καταγράϕεται και στο ΠΑΣΟΚ, όπου διαπιστώνεται ότι η Φώϕη Γεννηματά γίνεται όλο και πιο επικριτική για τον κ Τσίπρα, επιχειρώντας να δημιουργήσει μια απόσταση ασϕαλείας από ενδεχόμενη απόπειρα επίρριψης ευθυνών για χειρισμούς και για την εϕορμή των συνεπειών. Το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, συνιστά ανασταλτικό παράγοντα για δυναμική αντιπολίτευση.

Κατά συνέπεια, αϕού ψηϕιστεί το νέο Μνημόνιο από τη Βουλή από την κυβέρνηση και τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, οι αποϕάσεις του κ. Τσίπρα και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, θα καθορίσουν το κατά πόσο το σημερινό κλίμα συναίνεσης θα διατηρηθεί για να σωθεί η παρτίδα για τη χώρα ή ο καθένας θα τραβήξει το δρόμο του αναλαμβάνοντας και τα σχετικά ρίσκα.

*Ο Μιχάλης Μιχαήλ είναι δημοσιογράφος. 

Προηγούμενα άρθρα του Μιχάλη Μιχαήλ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News