549
|

Η Ραχήλ, ο Σόιμπλε και οι άλλοι

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 15 Ιουλίου 2015, 00:01

Η Ραχήλ, ο Σόιμπλε και οι άλλοι

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 15 Ιουλίου 2015, 00:01

Τι κοινό μπορεί να συνδέει τη Ραχήλ Μακρή, τον Τίμο Σόινι, τον Νάιτζελ Φάρατζ, τη Μαρίν Λεπέν και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε; Συνιστούν την ετερόκλητη συμμαχία του GREXIT. Xωρίς να ταυτίζονται ιδεολογικά και πολιτικά μεταξύ τους, το καθένα από τα παραπάνω πρόσωπα με τον δικό του τρόπο, το περασμένο, ιστορικό Σαββατοκύριακο για την Ελλάδα, ήταν και παραμένουν εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε.

Η Ραχήλ Μακρή, κατ΄αρχήν, ήδη από την περασμένη Παρασκευή το βράδυ είχε σηκώσει το δικό της μπαϊράκι. Απείχε από την ψηφοφορία για να δοθεί εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό να κλείσει τη συμφωνία για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Κι όλο το Σαββατοκύριακο με αναρτήσεις στο facebook και στο twitter αναγορεύτηκε σε νέο, θηλυκό Θανάση Κλάρα (Άρης Βελουχιώτης), ζώστηκε τ' άρματα και ως νέα Πασιoνάρια αναφώνησε: No Pasarán. Σε ποιους; Στον Τσίπρα και όσους συριζαίους αναζήτησαν επώδυνο συμβιβασμό για να μην περιπέσει οριστικά η Ελλάδα στην άβυσσο; Ή στους τρισκατάρτατους Ευρωπαίους με τους οποίους θέλουμε να είμαστε παρέα αλλά να κάνουμε ό,τι γουστάρουμε; Αφήστε που οικειοποιήθηκε την ιστορία της Αριστεράς και χωρίς πολλά πολλά μίλησε για νέα Βάρκιζα. Παρεπιπτόντως, την ίδια ώρα δεν ψήφισε ούτε το νομοσχέδιο για την απονομή ιθαγένειας στα παιδιά των νομίμων μεταναστών.
Τον Τίμο Σόινι δεν τον γνωρίζαμε στην Ελλάδα. Ούτε και τώρα τον ξέρουμε καλά-καλά οι περισσότεροι. Πρόκειται για τον ηγέτη των Αληθινών Φινλανδών, του ακροδεξιού φασιστικού κόμματος, το οποίο κυριαρχεί στην κυβέρνηση συνασπισμού και έδωσε εντολή στον υπουργό των Οικονομικών, τον Στουμπ, να συμπαραταχθεί με τον Σόιμπλε για να μας πουν: Grexit. Προσέξτε τι κοινό έχουν με τη Ραχήλ Μακρή. Διακατέχονται από έναν υπερπατριωτισμό στα όρια του εθνικισμού και είναι σφόδρα αντίθετοι με τους μετανάστες δηλώνοντας ευθέως ότι δεν τους θέλουν στη Φινλανδία. Επίσης πριν δυο χρόνια το ηγετικό τους στέλεχος Γιούσι Χαλάαχο σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα είχε γράψει για τις τότε διαδηλώσεις: «Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή να γίνει στην Ελλάδα είναι μια στρατιωτική χούντα. Χωρίς να υπάρχει λαϊκή εντολή, να χρησιμοποιήσει τα τανκς εναντίον των διαδηλωτών». Ωραίο;

Τη Μαρίν Λεπέν και τον Ντάνιελ Φάρατζ τους ξέρουμε περισσότερο. Δεν κρύβουν τις εθνικιστικές-αντιευρωπαϊκές τους απόψεις και το είπαν κατάμουτρα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στον Αλέξη Τσίπρα. «Φύγετε μόνοι σας από το ευρώ». Για τις συνέπειες βέβαια στην Ελλάδα, τσιμουδιά. Είναι γνωστό ότι προσεταιρίστηκαν αρχικά την αντι-γερμανική ρητορική του πρωθυπουργού και τον εκθείασαν, αλλά τον κατέκριναν όταν αναζήτησε συμβιβασμούς.

Άφησα τελευταίο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όχι γιατί δεν είναι ο πρωταγωνιστής των ημερών. Εκείνος που έκανε πράξη τώρα τη «φιλική συμβουλή» στον Ευάγγελο Βενιζέλο το 2011, να αποχωρήσουμε οικειοθελώς από την Ε.Ε για λίγο καιρό. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει γνωστές και μη εξαιρετέες απόψεις για τη λιτότητα και τη δημοσιονομική πειθαρχία στην ευρωζώνη. Βασική του αντίληψη μια πανγερμανική Ευρώπη. Η ιδέα του πανγερμανισμού άλλωστε διακατέχει έντονα σημαντικό μέρος του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου στο Βερολίνο, με συνέπεια να  λειτουργεί με αντιευρωπαϊκό τρόπο ή να θεωρεί ευρωπαϊκό μόνο ότι οι ίδιοι θεωρούν Ευρώπη.

Όλοι αυτοί, λοιπόν, βρίσκονται στην ίδια πλευρά του τραπεζιού και από διαφορετικές αφετηρίες συμπίπτουν στην άποψη ότι μόνη λύση για την Ελλάδα είναι το Grexit. ΄Υπ' αυτήν την έννοια ο επώδυνος συμβιβασμός που αποδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας τούς χαλάει τη σούπα και αποκαλύπτει τις ανομολόγητες επιδιώξεις τους. Το ζήτημα είναι κατά πόσον είναι αποφασισμένος να συνεχίσει αυτόν τον δύσβατο δρόμο. Και πόσο θα αντέξει. Θα δούμε.

Ο Μιχάλης Μιχαήλ είναι δημοσιογράφος

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News