308
|

H εκκένωση

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 9 Δεκεμβρίου 2015, 09:22

H εκκένωση

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 9 Δεκεμβρίου 2015, 09:22

Τίποτα άλλο δεν συμβολίζει τόσο τα εσωτερικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ όσο η αδυναμία του να προφυλάξει στοιχειωδώς τα εξωτερικά σύνορα της χώρας και μιλάω για τα βόρεια σύνορά της. Ενώ γράφονται αυτές οι γραμμές είναι σε εξέλιξη επιχείρηση της αστυνομίας για να ανοίξει ο άξονας 10 της σιδηροδρομικής Ευρώπης που συνδέει την Ελλάδα με την πρώην Γιουγκοσλαβία. Σύμφωνα με πληροφορίες του protagon, η ελληνική κυβέρνηση επικοινώνησε την περασμένη εβδομάδα με το υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων διαβεβαιώνοντας ότι τις επόμενες μέρες θα άνοιγε η σιδηροδρομική γραμμή A', αφού πρώτα ο Γιάννης Μουζάλας -«που δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ» (Χαιρετίσματα από τον Πανούση;)- προετοίμαζε την κοινή γνώμη για την αστυνομική επιχείρηση.

Ετσι η αριστερή διακυβέρνηση άλλαξε και τους κανόνες της αστυνομικής εμπλοκής. Τώρα μια επιχείρηση γίνεται κατόπιν προειδοποίησης. Ακόμα και αν η μια εταιρεία μετά την άλλη εγκαταλείπει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και επιλέγει την ακριβή παράκαμψη μέσω Βουλγαρίας ή μέσω του σλοβένικου Κόπερ. Ακόμα και αν ο διευθύνων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ υποβάλλει παραίτηση διότι κουράστηκε τις προηγούμενες μέρες να κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» στους πολιτικούς του προϊσταμένους αλλά -φευ- σε ώτα μη ακουόντων.

Μένει τώρα να διευκρινιστεί το πραγματικά κρίσιμο ερώτημα. Θα γίνει η επιχείρηση εκκένωσης «σήμα» προς όσους περιμένουν στην άλλη μεριά του Αιγαίου ότι «αυτός ο δρόμος» τελείωσε; Θα πρέπει το κράτος να επιμείνει στην επιλογή του να ελέγχει το ίδιο τα σύνορά του για να είναι κράτος ή θα χρειάζεται τη συνδρομή των εταίρων του; Η απάντηση με όσα μας έχει δείξει η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες δεν είναι βέβαιη. Το βέβαιον είναι ότι φυσικά τα μεταναστευτικά ρεύματα μπορούν να αλλάξουν κατεύθυνση με τη χρήση διοικητικών μέτρων. Και όσο δογματικό είναι να πιστεύεις ότι μπορείς να τα ανακόψεις με φράκτες, άλλο τόσο αφελές, απολίτικο και αστοιχείωτο είναι να αφήνεις τις ροές των απελπισμένων να καθορίζουν πώς, πού και με ποια μέσα θα φυλάς τα σύνορά σου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News