Την οργή του συνόλου του ιατρικού προσωπικού προκάλεσε ο Παύλος Πολάκης με την τακτική να καταγγέλλει το 80% των νοσοκομειακών ιατρών ως διεφθαρμένους, την ώρα που επιχειρεί να περάσει με επείγουσες διαδικασίες από την Βουλή νομοσχέδιο που «νομιμοποιεί» τις 60 ώρες ιατρικής εργασίας την εβδομάδα.
Η Αφδροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Ιατρών, μίλησε για νομοσχέδιο έκτρωμα που η κυβέρνηση το φέρνει ως «κλέφτης στη Βουλή».
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, εξήγησε ότι η κυβέρνηση -προκειμένου να παρακάμψει το 48ωρο- επινοεί τη ρήτρα αυτοεξαίρεσης. Το νομοσχέδιο αυτό έχει σχέση με την επίθεση που δέχονται οι ιατροί για φακελάκια. Ρωτώ ευθέως, ένας ιατρός βουλευτής υπουργός υγείας πόσα χρήματα παίρνει και πόσα ένας ιατρός του ΕΣΥ; Αυτά πρέπει να τεθούν υπόψη εκείνων που μιλούν εξ ιδίων τα αλλότρια για τους νοσοκομειακούς ιατρούς» ενώ σχολιάζοντας τις καταγγελίες Πολάκη είπε: «Να κατατεθούν τα στοιχεία από τον αρμόδιο υπουργό περι χρηματισμού του 80% των νοσοκομειακών ιατρών. Αν δεν τα έχει να ζητήσει συγγνώμη».
Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Πολάκης επέμεινε στις καταγγελίες ενώ από τα πυρά του δεν γλίτωσαν ούτε οι παριστάμενοι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχανιών προς τους οποίους είπε «έως το 2010 είχατε και εσείς συμμετοχή σε ένα απερίγραπτο γλέντι που στήθηκε στην χώρα με υπερτιμολογήσεις φαρμάκων που εκτίναξε την φαρμακευτική δαπάνη έως και 9 δισ. ευρώ».
Η επιμονή του αναπληρωτή υπουργού στα περί διεφθαρμένων ιατρών προκάλεσε την αντίδραση του κ. Πατούλη που κάλεσε τον κ. Πολάκη να αφήσει τις «μαγκιές» και να μη «λασπολογεί» τους υπαμειβόμενους ιατρούς την ώρα που ο ίδιος λαμβάνει την παχυλή βουλευτική αποζημίωση. Οι διάλογοι έχουν ως εξής:
Γ. Πατούλης: παρακαλώ όσους κάνουν μαθήματα ιδεολογίας να έχουν τη μνήμη χαλαρή. Είναι ακόμα στα αυτιά μου οι φωνές του κ. Πολάκη ως συνδικαλιστή να υποστηρίζει τα αντίθετα από αυτά που σήμερα εισηγείται ως υπουργός. Σήμερα πήγε στην αντίθετη όχθη. Αυτή του βουλευτή των 8.000 ευρώ. Η πολλή μαγκιά έχει και τα όρια της. Όταν λοιπόν η πολλή μαγκιά έχει και τα όριά της…
Κ. Σκούφα (ΣΥΡΙΖΑ): Τι είναι αυτά που λέτε στη Βουλή;
Χρ. Μαντάς (ΣΥΡΙΖΑ): Ανακαλέστε, δεν ξέρετε τι λέτε
Γ. Πατούλης: Ηρεμήστε. Πόσο μισθό παίρνεις, κύριε; Πόσα παίρνει ένας γιατρός; Τα συμφέροντά σου έτσι;
Νίκος Μανιός (ΣΥΡΙΖΑ – πρόεδρος Επιτροπής): να αποσύρετε τη μαγκιά.
Γ. Πατούλης: Εμένα παρατηρείτε αντί να με προστατεύσετε; Ξαφνικά γίνατε ευαίσθητοι σε αυτή την αίθουσα. Άκουσα ότι έπρεπε να βάλουν πλάτη όλοι. Γιατί έβαλε ο βουλευτής ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πλάτη; Όχι. Έβαλαν όλοι οι υπόλοιπο μεταξύ των οποίων και οι γιατροί. Οι βουλευτές δεν έβαλαν. Πονάει η αλήθεια αλλά αυτή είναι. Ηρέμησε αλλού να χτυπάς τα χέρια σου και όχι σε εμένα (σ.σ. προς τον κ. Χρ. Μαντά).
Ν. Μανιός: Ηρθατε να προκαλέσετε και να κάνετε σόου στο ακροατήριο της ΝΔ
Γ. Πατούλης: Σε παρακαλώ. Εγώ είμαι της αυτοδιοίκησης και των ιατρών. Εγώ πήρα 48%. Εσύ πήρες; Όχι, πήρα όμως εγώ. Η δημοκρατία είναι στα μέτρα σας. Φτωχοποιήσατε τον λαό και μας κάνετε και μαθήματα
Νίκος Μανιός: Ευτυχώς που είναι στα δικά μας μέτρα και όχι στα δικά σας. Να χαίρεστε που η Δημοκρατία είναι στα δικά μας μέτρα. Είστε στη Βουλή και δεν το έχετε αντιληφθεί.
Γ. Πατούλης: Εσείς δεν αντιλαμβάνεστε τι γίνεται στην κοινωνία.
Παύλος Πολάκης: το 80% των γιατρών τα «παίρνει»
Νωρίτερα, ο κ. Πολάκης υποστήριξε πως το 80% του ιατρικού προσωπικού των νοσοκομείων είναι διεφθαρμένο, ενώ -επιχειρώντας να αντικρούσει την κριτική της αντιπολίτευσης- είπε: «Λέω την αλήθεια! Γιατί όταν απαντούμε με στοιχεία, είναι ωραίο να πετάξουμε ρετσέτα για να γαργαλίσουμε λίγο, «αχ! προσβάλουμε το ιατρικό σώμα»! Λες και η Novartis τα έκανε μόνη της ή οι εταιρείες των επιθεμάτων με την πλασματική συνταγογράφηση».
Ειδικότερα, ο κ. Πολάκης είπε: «Δεν παίρνω πίσω ούτε λέξη από αυτό που θα πω τώρα και που το έχω πει σε πολλές ομιλίες, δηλαδή ότι με τη διάχυση της παραοικονομίας και του εκμαυλισμού, τον οποίο έφερε η περίοδος Σημίτη και μετά, όταν έγινε νόμος κίνησης της ελληνικής κοινωνίας το μαύρο χρήμα και η παραοικονομία, όταν εκτινάχθηκαν, ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και γενικά του φθηνού χρήματος με την είσοδο στο ευρώ, οι δαπάνες σε όλο τον δημόσιο τομέα, ναι, όντως, μέχρι το 2010 και μετά, παρά τις οριζόντιες περικοπές, ένα μεγάλο κομμάτι του ιατρικού δυναμικού έβαλε το δάχτυλο στο μέλι και είπα ότι σε επίπεδο ειδικευμένων γιατρών – που, βέβαια, είναι πιο πολύ στις κλινικές ειδικότητες και λιγότερο στις εργαστηριακές και δεν αφορά τους ειδικευόμενους, εννοείται, γιατί δεν έχουν και τη δυνατότητα να το κάνουν – υπάρχει η εξής κατάσταση: ένα 20% των γιατρών δεν τα παίρνει από πουθενά και με κανένα τρόπο και στηρίζουν το σύστημα, ένα άλλο 20% των γιατρών τα παίρνει από παντού και δεν σε ακουμπάει εάν δεν τα πάρει από παντού, είτε από τις εταιρείες, είτε από τους ασθενείς και υπάρχει κι ένα 60% των γιατρών, με διαβαθμίσεις και αναλόγως την ειδικότητα κ.λπ., που θα τα πάρει εάν του τα δώσουν. Πού διαφωνείτε, κ. Μπαργιώτα, για να καταλάβω κι εγώ; Λέω τίποτα διαστημικό; Λέω τίποτα εξωγήινο;».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News