Σε μια αποκάλυψη που θα συζητηθεί, καθώς δείχνει να επιβεβαιώνει τη θεωρία της συναλλαγής του Αλέξη Τσίπρα με τους Ευρωπαίους για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, προχωρά το έγκυρο Politico.
Στην στήλη «Brussels Playbook» (εδώ) γίνεται εκτενής αναφορά στις εξελίξεις πριν και μετά την υπερψήφιση από την ελληνική Βουλή του νομοσχεδίου κύρωσης της συμφωνίας. Υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι μολονότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι πλέον ενθαρρυντικές για τον κ. Τσίπρα, «η θέση του στα βιβλία της Ιστορίας είναι εξασφαλισμένη. Καθόλου μικρό κατόρθωμα, ιδίως για έναν πολιτικό που είχε μια δύσκολη πορεία στον δρόμο προς το να αναδειχθεί ως ηγέτης».
Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιγράφεται ως εκπρόσωπος μιας «γκρινιάρας αντιπολίτευσης». «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας, μέλους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δεσμεύτηκε να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, αν εκλεγεί πρωθυπουργός στις επερχόμενες εκλογές, και αν –σημειώστε τη διακριτική προϋπόθεση– “τα ελληνικά ενδιαφέροντα δεν ικανοποιηθούν κατά τις ενταξιακές διαδικασίες”», γράφει χαρακτηριστικά ο συντάκτης του «Brussels Playbook» Φλόριαν Εντερ.
Αυτές είναι δύο μάλλον κολακευτικές αναφορές για τον Πρωθυπουργό.
Μια άλλη δεν είναι.
Στο άρθρο υπογραμμίζονται κατ’ αρχάς οι επισκέψεις ξένων πρωθυπουργών –και της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ– σε Αθήνα και Σκόπια με σκοπό να πείσουν και να πιέσουν την ελληνική και την σκοπιανή κυβέρνηση για την αναγκαιότητα να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών.
Ωστόσο, η σπουδή του κ. Τσίπρα να προωθήσει και να πετύχει την υπερψήφιση της συμφωνίας Αθήνας-Σκοπίων, περιγράφεται ως ένα πολιτικό γραμμάτιο που ξεπλήρωσε ο Πρωθυπουργός στους Ευρωπαίους, επειδή τον έσωσαν το 2015.
Επικαλούμενο ανώνυμους αξιωματούχους, το Politico αναφέρει ότι το 2015 ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε στον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι «θα έχει την ευκαιρία του μια μέρα να ξεπληρώσει για ένα ακόμη σχέδιο διάσωσης που τότε ήταν στα σκαριά».
Αυτή η ανάλυση του Politico, περιγράφεται στα αγγλικά ως «payback time». Ηταν λοιπόν η Συμφωνία των Πρεσπών η ώρα που ο κ. Τσίπρας ξεπλήρωσε στους Ευρωπαίους τη σωτηρία της Ελλάδας –και του ίδιου προσωπικά– από την καταστροφή. Μια καταστροφή που όμως είχε προκαλέσει ο ίδιος, με το περιβόητο πρώτο εξάμηνο του ’15, τη δήθεν «υπερήφανη» διαπραγμάτευση και τις παλινωδίες του Γιάνη Βαρουφάκη, στον οποίο ο κ. Τσίπρας είχε παραχωρήσει εν λευκώ τις τύχες της χώρας.
Αλλωστε και ο Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση, εμφανίζεται στο άρθρο του Politico να σχολιάζει ότι όλα ξεκίνησαν το 2015.
«“Η δύναμη της έλξης” της ΕΕ είναι ακόμη αποτελεσματική ανέφερε πανηγυρίζοντας για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων, προσθέτοντας ότι η Ενωση “φέρνει σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή, σε μια περίοδο που βρίσκονται σε άνοδο αποσταθεροποιητικές δυνάμεις”. Ο Χαν συνεχάρη και τις δύο πλευρές, αλλά δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον πειρασμό να τους υπενθυμίσει ότι η “μακρά πορεία” προς τη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια “ξεκίνησε με τη συμφωνία του Przino το 2015”, την εποχή που ο ίδιος εκτελούσε χρέη μεσολαβητή ανάμεσα σε πολιτικούς αντιπάλους στη “Μακεδονία”».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News