Την ώρα που ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ετοιμάζεται να επισκεφθεί Αθήνα και Αγκυρα την Τρίτη, ευελπιστώντας ότι η ύστατη αυτή διαμεσολαβητική προσπάθεια του Βερολίνου θα οδηγήσει στην άμεση επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, το Politico μεταφέρει, σε δημοσίευμά του, την έντονη ενόχληση και απογοήτευση της ελληνικής πλευράς για την ήπια στάση που επιμένει να κρατά η Γερμανία έναντι της συμπεριφοράς της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες.
Το δημοσίευμα του Politico κάνει λόγο για ένταση στις σχέσεις Ελλάδος – Γερμανίας, όχι βέβαια σαν εκείνη που υπήρξε την περίοδο της οικονομικής κρίσης με τα προγράμματα διάσωσης, αλλά αισθητή όπως αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών κατά την οποία δεν υπήρξε καν κοινό ανακοινωθέν.
«Εμείς και η Γερμανία έχουμε μία εντελώς διαφορετική οπτική ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης του (εξ ανατολών) γείτονά μας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να τους χαϊδεύουμε. Η Τουρκία έχει εγκαταλείψει δια παντός τις δυτικές αξίες. Η περίοδος κατευνασμού έχει λήξει. Η Γερμανία έχει λανθασμένη αντίληψη για τις προθέσεις της άλλης πλευράς», δήλωσε στο Politico ανώτερος έλληνας διπλωμάτης, διευκρινίζοντας πάντως ότι οι δύο πλευρές παραμένουν κοντά.
Η ένταση μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, σημειώνεται στο δημοσίευμα, αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για τη Λευκορωσία, κατά την οποία ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μπλόκαρε την κοινή δήλωση των «27» διότι η γερμανική πλευρά δεν αποδέχθηκε τη σκληρή γλώσσα που επιθυμούσε η ελληνική πλευρά για τις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο και την αναφορά στη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου. Αποτέλεσμα ήταν -αντί κοινού ανακοινωθέντος- να κάνει μόνος του δήλωση ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ζοσέπ Μπορέλ.
Γιατί δεν πρέπει να εκπλήσσει τους Ελληνες η στάση της Γερμανίας
Aναλυτές σημειώνουν ότι οι έλληνες πολιτικοί δεν θα έπρεπε να εκπλήσσονται που η Γερμανία προωθεί τα δικά της συμφέροντα στο θέμα της Τουρκίας, γράφει το Politico
Kαι αυτό διότι το Βερολίνο έχει έντονο ενδιαφέρον να διατηρήσει καλές σχέσεις με την Αγκυρα, κυρίως λόγω της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, που σημαίνει ότι πολλοί μετανάστες παραμένουν εκεί (στην Τουρκία) αντί να κατευθύνονται στη Γερμανία.
Ενα ακόμα επεισόδιο που επέτεινε την ενόχληση της Αθήνας, ήταν το αινιγματικό ως προς το timing -και συνάμα αχρείαστο- tweet του γερμανού πρεσβευτή, Ερνστ Ράιχελ, για τον Αλί Πασά και τα Γιάννενα που προκάλεσε θύελλα επικρίσεων, με τον γερμανό διπλωμάτη να φθάνει σε σημείο να απαντά στους… haters!!
Dear haters, what upsets you here: That I sympathize with Ali Pasha, who rebelled against the Ottomans? Or that I don’t sympathize with him? And what has Ali Pasha to do with today’s situation?
— Ernst Reichel (@ReichelErnst) August 16, 2020
Tην περίεργη αυτή τοποθέτηση του Ερνστ Ράιχελ (δείτε τηn επάνω) απέφυγαν να σχολιάσουν τόσο το Βερολίνο όσο και η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα.
Η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ και ο «αιφνιδιασμός» του Βερολίνου
Στο δημοσίευμα του Politico υπενθυμίζεται η τελευταία μεσολαβητική προσπάθεια της Ανγκελα Μέρκελ τον περασμένο Ιούλιο για την αποτροπή μίας ένοπλης σύγκρουσης Ελλάδος – Τουρκίας, ενώ σημειώνεται και ο «αιφνιδιασμός του Βερολίνου» και η «ψυχρή υποδοχή» των Γερμανών για τη ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ – λόγω της χρονικής συγκυρίας- ένα 24ωρο πριν ανακοινωθεί η επανέναρξη συνομιλιών Αθήνας – Αγκυρας.
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρκέστηκε να πει ότι το Βερολίνο εξετάζει το θέμα της υπογραφής της συμφωνίας, σπεύδοντας όμως να σημειώσει πως είναι σημαντικό για την Ελλάδα και την Τουρκία «να συμμετάσχουν σε άμεσες συνομιλίες» και «να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση».
Ελληνες αξιωματούχοι, αναφέρει το δημοσίευμα, υπερασπίστηκαν τη συμφωνία με την Αίγυπτο και απαντώντας στα περί αιφνιδιασμού του Βερολίνου, τόνισαν ότι όλοι γνώριζαν ότι θα ερχόταν η συγκεκριμένη συμφωνία.
Αν και παραδέχτηκαν ότι ενδεχομένως το timing μπορεί να εξέπληξε κάποιους, ξεκαθάρισαν ότι σε κάθε περίπτωση έπρεπε να προχωρήσει έτσι ώστε να μην επιτραπεί στην Τουρκία να την αποτρέψει.
«Δεν θα υπήρχε ποτέ κατάλληλη στιγμή», σχολίασε δηκτικά η διπλωματική πηγή στην Αθήνα που επικαλείται το Politico.
Στο δημοσίευμα γίνεται τέλος αναφορά στην επικοινωνία που είχε την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με τη γερμανίδα ομόλογό του Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, ενόψει της άτυπης συνάντησης των υπουργών Αμυνας της ΕΕ στο Βερολίνο στις 26 Αυγούστου.
Ο Παναγιωτόπουλος είπε στην γερμανίδα υπουργό ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες με την Τουρκία, εάν η τελευταία αποσύρει αμέσως το «Oruc Reis» από την περιοχή, ανέφεραν οι αξιωματούχοι, κατά το Politico.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News