492
Η αίθουσα συνεδριάσεων της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη, πριν υποδεχθεί τους ηγέτες των 27 | Oliver Hoslet/Pool via REUTERS

Ποιος χρηματοδοτεί τον πόλεμο του Πούτιν; Μα η Ευρώπη!

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2022, 12:00
Η αίθουσα συνεδριάσεων της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη, πριν υποδεχθεί τους ηγέτες των 27
|Oliver Hoslet/Pool via REUTERS

Ποιος χρηματοδοτεί τον πόλεμο του Πούτιν; Μα η Ευρώπη!

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2022, 12:00

Ποιος πληρώνει για τα τανκς και τα μαχητικά αεροσκάφη του Πούτιν; Οι ίδιες οι χώρες της ΕΕ, που διατείνονται ότι θέλουν να σταματήσουν την επίθεσή του στην Ουκρανία, μία χώρα που υποτίθεται ότι είναι σύμμαχός τους, επισημαίνει το Politico.

Ο πολωνός πρωθυπουργός δεν χαρίστηκε στους υπόλοιπους Ευρωπαίους, στη Σύνοδο Κορυφής το βράδυ της Πέμπτης, καθώς το μπλοκ αρνήθηκε να αποκλείσει τη Ρωσία από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT, το οποίο θα «γονάτιζε» τη Μόσχα, αλλά θα προκαλούσε μεγάλα προβλήματα και στις ευρωπαϊκές χώρες, που χρυσοπληρώνουν το ρωσικό αέριο.

«Αγοράζουμε ως ΕΕ, πολύ ρωσικό αέριο, πολύ ρωσικό πετρέλαιο. Και ο Πούτιν παίρνει τα λεφτά από εμάς, τους Ευρωπαίους. Και τα μετατρέπει σε επιθετικότητα, σε εισβολή», είπε ο Ματέους Μοραβιέτσκι, περιγράφοντας μια πικρή αλήθεια.

Οπως σημειώνει το Politico, έχουν περάσει χρόνια που η Ευρώπη υπόσχεται ότι θα μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, αλλά λίγα έχει κάνει.

Το 42% των εισαγωγών αερίου στην Ευρώπη, φτάνει από τη Ρωσία μέσω αγωγών. Ειδικά η Γερμανία, είναι πρωταθλήτρια στην εισαγωγή ρωσικού αερίου, με 45,8%. Δεύτερη ακολουθεί η Ιταλία, με 20,8%. Αν οι Ρώσοι κλείσουν τις στρόφιγγες, η Ευρώπη θα υποφέρει, σε μία περίοδο μάλιστα, που ο πληθωρισμός είναι ήδη στα ύψη.

Η Ελλάδα προμηθεύτηκε το 2020, 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Gazprom

Το 2020, η Ευρώπη δαπάνησε περίπου 90 δισεκατομμύρια ευρώ σε εισαγωγές προϊόντων από τη Ρωσία. Τα δύο τρίτα αφορούσαν την ενέργεια – αέριο και κυρίως, προϊόντα πετρελαίου.

Οι εξαγωγές ορυκτών (συμπεριλαμβανομένων των υδρογονανθράκων) της Ρωσίας στην Ευρώπη, αποτελούν σχεδόν το 50% του συνόλου και τα περισσότερα χρήματα καταλήγουν στο ρωσικό κράτος. Πολύ απλά, η Ευρώπη είναι μακράν ο καλύτερος πελάτης της Ρωσίας.

«Οι σημερινές πολύ υψηλές τιμές του πετρελαίου σίγουρα ωφελούν ιδιαίτερα τη Ρωσία», είπε ο Μάριο Μπικάρσκι, αναλυτής ειδικός στη Ρωσία, για λογαριασμό του Economist Intelligence Unit.

Το Politico σημειώνει χαρακτηριστικά ότι ως μέτρο σύγκρισης, η αξία των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων και άλλων προϊόντων στην Ευρώπη από τη Ρωσία, είναι μεγαλύτερη από το ποσό που ξοδεύει ετησίως το Κρεμλίνο για τις ένοπλες δυνάμεις του!.

Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των ρωσικών εξαγωγών ορυκτών καυσίμων, πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα, λιγνίτη και άλλων ενεργειακών προϊόντων, σε χώρες-μέλη της ΕΕ, το 2020, έφτασε τα 64,1 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες του Κρεμλίνου για τις ένοπλες δυνάμεις του τα 61,7 δισεκατομμύρια.

Εως τώρα, το μόνο μέτρο της ΕΕ που πλήττει κάπως τον τομέα της ρωσικής ενέργειας, έχει να κάνει με τον Nord Stream 2, που μάλιστα, δεν βρισκόταν ακόμα σε λειτουργία. Για να μειώσει δραστικά τη ροή εσόδων προς τη Μόσχα, που χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ευρώπη πρέπει να μειώσει τις αγορές αερίου και να θέσει εμπάργκο στις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου, σημειώνει το Politico. Αυτό όμως θα ανέβαζε και άλλο τις τιμές τους και μαζί τον πληθωρισμό, ένα τίμημα το οποίοι οι περισσότερες χώρες-μέλη της ΕΕ δεν είναι πρόθυμες να πληρώσουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...