Νέα εκπληκτικά ευρήματα σε άριστη κατάσταση βρήκαν οι αρχαιολόγοι στην Πομπηία, σε ένα σκρίνιο που θάφτηκε κάτω από τόνους τέφρας στη σκιά του Βεζούβιου πριν από 1.940 χρόνια.
Κεχριμπαρένια αντικείμενα, λαμπεροί κρύσταλλοι, αμέθυστοι, αλλά και κουμπιά από οστά, λεπτεπίλεπτες πορσελάνες, σκαραβαίοι από την Ανατολή, είναι τα νέα ευρήματα στην περιοχή Regio V, στην Επαυλη του Κήπου, στο συγκρότημα της Πομπηίας, που ήλθαν πρόσφατα στο φως.
Βρέθηκαν μέσα σε ό,τι απέμεινε από ένα ξύλινο και μεταλλικό σκρίνιο, γεμάτο φυλακτά και ημιπολύτιμους λίθους, με κουκλάκια και κουδουνάκια, αλλά και πήλινα αντικείμενα: φαλλούς, κλειστές γροθιές κι ένα μικρό κρανίο.
Μπορεί να μην είναι από χρυσάφι, αλλά για τους αρχαιολόγους, η αξία τους ίσως να είναι ακόμα μεγαλύτερη.
«Δεκάδες τυχερά και φυλακτά, δίπλα σε πάμπολλα άλλα αντικείμενα τα οποία χρησιμοποιούνταν για να διώχνουν την κακοτυχία», δηλώνει στο ιταλικό πρακτορείο Ansa ο διευθυντής του Πάρκου της Πομπηίας, Μάσιμο Οσάνα.
Πρόκειται για υπέροχα αντικείμενα, που μάλλον ανήκαν στην ιδιοκτήτρια της έπαυλης. Αλλά και πάλι κανείς δεν μπορεί να το βεβαιώσει με απόλυτη βεβαιότητα. Γιατί το συρτάρι που βρέθηκαν βρισκόταν σε έναν βοηθητικό χώρο της κατοικίας, μακριά από το υπνοδωμάτιο της οικοδέσποινας και από την αυλή του «domus», όπου οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τους σκελετούς 10 ανθρώπων, σχεδόν ολάκερη την οικογένεια, που αφανίσθηκε από την μανία του Βεζούβιου, ενώ προσπαθούσε να βρει καταφύγιο.
Ομως υπάρχει και άλλη μία ιδιαιτερότητα: από την κατοικία λείπουν παντελώς χρυσά ευρήματα, τα κοσμήματα που όλες ανεξαιρέτως οι γυναίκες στην Πομπηία αρέσκονταν να φορούν και να επιδεικνύουν, ακόμη κι εκείνες που δεν ήταν αριστοκράτισσες, ή πλούσιες. Τα «ταπεινότερα» κοσμήματα που βρέθηκαν στην «Επαυλη του Κήπου» μοιάζει ν’ αφηγούνται μία διαφορετική ιστορία.
Οπως τονίζει ο ίδιος ο Οζάνα, «ενδέχεται να αφορούν τα φυλακτά που φοριούνται σε περιπτώσεις μίας ιεροτελεστίας κι όχι για λόγους κομψότητας».
Αντικείμενα πολύτιμα, που όμως δεν έχουν να κάνουν με τον πλούτο των γυναικών της πόλης, αλλά, όπως πιθανολογούν οι αρχαιολόγοι, ανήκουν στο «οπλοστάσιο» μίας «μάγισσας».
Η Πομπηία και το γειτονικό Ερκουλάνεουμ καταστράφηκαν το 79 μ.Χ. από την έκρηξη του Βεζούβιου. Αν και πολλοί κατάφεραν να διαφύγουν, χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη, ενώ ένα τεράστιο στρώμα τέφρας και ηφαιστειακών υλικών κάλυψε τα πάντα, επιτρέποντας την διατήρηση των δύο πόλεων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News