Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε την Πέμπτη ότι εκτιμά πώς είναι δυνατόν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών να καταλήξουν τελικά σε συμφωνία για το πακέτο στήριξης των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε για να αντισταθμιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.
«Προσπαθούμε να κάνουμε τα μέγιστα για να βοηθήσουμε να οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις σε μια επιτυχή ολοκλήρωση», δήλωσε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους, στη συνέντευξη Τύπου στη Χάγη που δόθηκε λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup (6 μ.μ. ώρα Ελλάδος) μέσω τηλεδιάσκεψης.
Λίγο νωρίτερα και σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος, οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) ενίσχυσαν την πίεση προς την Ολλανδία, με την Ιταλία να δηλώνει ότι διακυβεύεται το μέλλον της ΕΕ.
Το «αγκάθι» έως τώρα είναι οι όροι με τους οποίους οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να έχουν πρόσβαση σε φθηνές πιστώσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM). Η Ιταλία είναι έτοιμη να δεχθεί πολύ χαλαρούς όρους, λέγοντας ότι τα χρήματα, αν χρησιμοποιηθούν, θα πρέπει να διατεθούν σε δαπάνες σχετικές με την Υγεία τώρα και ότι αργότερα η χώρα πρέπει να τηρεί τους γενικούς δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.
Η Ολλανδία από την πλευρά της επιθυμεί αυστηρότερους όρους, περιλαμβανομένων οικονομικών κριτηρίων για κάθε χώρα, οι οποίοι είναι πολιτικά μη αποδεκτοί για τη Ρώμη, επειδή θα την έκαναν να φαίνεται ότι βρίσκεται υπό την οικονομική εποπτεία της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι η πανδημία δεν είναι ευθύνη της Ιταλίας.
Σε μία σπάνια περίπτωση άσκησης ανοιχτής πίεσης στην Ολλανδία, γάλλος αξιωματούχος από το γραφείο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αποκάλεσε την ολλανδική θέση «ακατανόητη» και ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ είπε ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα προχωρήσουν τις διαβουλεύσεις την Πέμπτη.
Από την πλευρά του ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτηρίζει «ανεύθυνο» το βέτο της Ολλανδίας σε μία συντονισμένη οικονομική απάντηση της Ευρώπης απέναντι στην κρίση της επιδημίας του κορονοϊού και διευκρινίζει ότι οποιαδήποτε αμοιβαιοποίηση χρέους στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί παρά να αφορά μελλοντικό χρέος.
Ο αποκλεισμός της χρησιμοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας «λόγω της εμμονικής, ιδεολογικής, θρησκευτικής επιμονής στην εφαρμογή αυστηρής επιβολής όρων είναι ανεύθυνος», δηλώνει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Libération.
Για τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν, η αδιαλλαξία της Ολλανδίας είναι ακόμη πιο ακατανόητη από την στιγμή που «ο ESM δεν θα είναι αρκετός για την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News