342
Ο Νίκος Κοντοσώρος στο Sani Gourmet Festival της Χαλκιδικής του 2013 | Sani Gourmet Festival

Πέθανε στα 58 του ο σπουδαίος σεφ της Φλώρινας Νίκος Κοντοσώρος

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 4 Απριλίου 2019, 15:24
Ο Νίκος Κοντοσώρος στο Sani Gourmet Festival της Χαλκιδικής του 2013
|Sani Gourmet Festival

Πέθανε στα 58 του ο σπουδαίος σεφ της Φλώρινας Νίκος Κοντοσώρος

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 4 Απριλίου 2019, 15:24

Μόλις δύο ημέρες μετά τη βράβευσή του στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας για το 2019 έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από τον καρκίνο ο σπουδαίος σεφ-πατρόν Νίκος Κοντοσώρος, ο οποίος απογείωσε την κουζίνα της Φλώρινας και την έκανε γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε με θάρρος και στωικότητα τα προβλήματα υγείας χωρίς να εγκαταλείψει ούτε για μια στιγμή την φημισμένη κουζίνα του ομώνυμου ξενώνα «Κοντοσώρος» στο Ξινό Νερό Φλώρινας ο οποίος χάρη στο ταλέντο του ιδιοκτήτη του είχε γίνει σπουδαίος γαστρονομικός προορισμός.

Τολμηρός και δεξιοτέχνης και οπωσδήποτε ένας από τους ανανεωτές της ελληνικής κουζίνας, με εκλεπτυσμένα πιάτα στηριγμένα στα τοπικά προϊόντα και τις παραδοσιακές συνταγές της περιοχής, ο Νίκος Κοντοσώρος έγινε πρεσβευτής της γαστρονομίας της Φλώρινας κατακτώντας πολλές φορές χρυσούς σκούφους για την πρωτοποριακή δουλειά του.

Το υπόγειο κελάρι του είναι επίσης φημισμένο. Ο Κοντοσώρος είχε καταφέρει να δημιουργήσει μια από τις πιο σημαντικές κάβες της επικράτειας με τα εξαιρετικά κρασιά του Αμύνταιου, και όχι μόνο, τα οποία σερβίρονται σε κρυστάλλινες καράφες και ποτήρια Riedel. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι στα καλοστρωμένα τραπέζια του συχνά πυκνά γίνονται γευσιγνωσίες ξινόμαυρου (η εμβληματική ποικιλία κρασοστάφυλων του Αμύνταιου) και το σύνολο των οινοποιών της περιοχής αναγνωρίζει τη συμβολή του σπουδαίου σεφ στην αναβάθμιση και την ανάδειξη των προϊόντων της περιοχής. Η επιτυχία του δεν ήταν τυχαία.

«Επιτυχία ξέρετε είναι να παίρνει κάποιος δυο πράγματα των προγόνων του και να τα πηγαίνει παραπέρα, όχι να βραβεύεσαι για μια πικάνια ή ribs που θα βρεις σε κάθε εστιατόριο… Να παίρνεις προϊόντα της περιοχής και να τα αναδεικνύεις σε μοναδικές συνταγές. Γι’ αυτό η κάθε περιοχή θα έπρεπε να έχει τη δική της ελληνική ντόπια κουζίνα, σε κάθε περιοχή να είναι διαφορετική, και όλες μαζί να συνθέτουν αυτό που λέμε ελληνική κουζίνα», είχε πει παλιότερα σε συνέντευξή του ο Νίκος Κοντοσώρος όταν ρωτήθηκε για το μυστικό της επιτυχίας του.

Αυτοδίδακτος σεφ με καταγωγή από την Κέρκυρα, ο Νίκος Κοντοσώρος μεγάλωσε στο Ξινό Νερό όπου το 1989, άνοιξε το ομώνυμο ξενώνα και το εστιατόριό του προσφέροντας μια μοναδική  εμπειρία στους επισκέπτες του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...