412
Ο Ρίτσαρντ Ρότζερς, βραβευμένος με το «Νομπέλ της Αρχιτεκτονικής», το Πρίτσκερ, υπήρξε από τους πρωτοπόρους του κινήματος high-tech | Nick Ansell/PA Images via Getty Images

Πέθανε ο Ρίτσαρντ Ρότζερς, αρχιτέκτονας του Πομπιντού και του Θόλου της Χιλιετίας

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2021, 11:11
Ο Ρίτσαρντ Ρότζερς, βραβευμένος με το «Νομπέλ της Αρχιτεκτονικής», το Πρίτσκερ, υπήρξε από τους πρωτοπόρους του κινήματος high-tech
|Nick Ansell/PA Images via Getty Images

Πέθανε ο Ρίτσαρντ Ρότζερς, αρχιτέκτονας του Πομπιντού και του Θόλου της Χιλιετίας

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2021, 11:11

Ο βρετανός αρχιτέκτονας Ρίτσαρντ Ρότζερς, δημιουργός, μαζί με τον Ρέντσο Πιάνο, του περίφημου Κέντρου Ζορζ Πομπιντού στο Παρίσι, άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ του Σαββάτου, σε ηλικία 88 ετών.

Ο Ρίτσαρντ Ρότζερς, βραβευμένος με το «Νομπέλ της Αρχιτεκτονικής», το Πρίτσκερ, το 2007, γεννήθηκε στη Φλωρεντία το 1933 αλλά η οικογένειά του έφυγε από την Ιταλία του Μουσολίνι για να εγκατασταθεί στο Λονδίνο, όταν εκείνος ήταν ακόμη σε νηπιακή ηλικία.

Υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους του κινήματος high-tech, που ξεχώρισε για τα οικοδομήματά του από ατσάλι και γυαλί και τις εμφανείς σωληνώσεις τους.

Ξεπηδώντας σαν ψυχεδελικό διυλιστήριο πετρελαίου στη μέση της γοητευτικής συνοικίας Λε Μαρέ, το Κέντρο Πομπιντού προκάλεσε σοκ στους Παριζιάνους όταν άνοιξε το 1977, και από τότε η γαλλική ναυαρχίδα της τέχνης δεν έπαψε ποτέ να εντυπωσιάζει.

Η φιλοδοξία του Ρότζερς ήταν να κάνει κτίρια ελαφρύτερα και πιο ευέλικτα, φιλικά προς το περιβάλλον, ελαχιστοποιώντας τη δομή τους, και ταυτόχρονα μεγιστοποιώντας τον χώρο και το φως, ώστε να μειώνονται οι απαιτήσεις τους σε ενέργεια.

Εκτός από το «Μπομπούρ», που δημιούργησε μαζί με τον φίλο του, Ρέντσο Πιάνο, σχεδίασε επίσης την έδρα της ασφαλιστικής εταιρείας Lloyd’s, ένα αρχιτεκτονικό παράδοξο που εγκαινιάστηκε το 1986 στο Σίτι του Λονδίνου.

Το επαναστατικό κτίριο του Κέντρου Πομπιντού, στην καρδιά του Παρισιού – EPA/ETIENNE LAURENT

Hταν ακόμα, ο δημιουργός του κτιρίου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, γραφείων στην Ποτσντάμερ Πλατς του Βερολίνου, του «τρίτου» Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, όπως και του «Millenium Dome», στο Λονδίνο, που έγινε το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων για την αλλαγή της χιλιετίας, το 2000.

Στα εμβληματικά του έργα συγκαταλέγονται ακόμα, τα νέα δικαστήρια του Μπορντό στη Γαλλία και της Αμβέρσας στο Βέλγιο, το Τέρμιναλ 5 στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου και το νέο αεροδρόμιο του Πεκίνου. Το 2007, το νέο τέρμιναλ στο διεθνές αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης με την ελαφριά οροφή από μπαμπού και τα ανοίγματα μέσα από τα οποία διαχέεται στο εσωτερικό του το φυσικό φως, έφερε στον Ρότζερς το βραβείο Πρίτσκερ, με το οποίο είχε τιμηθεί και ο Ρέντσο Πιάνο το 1998.

Η βασίλισσα Ελισάβετ B’ τον έχρισε ιππότη και αργότερα του απονεμήθηκε ο τίτλος του βαρόνου του Ρίβερσαϊντ. Με αυτήν την ιδιότητά του έγινε από το 1996 μέλος της Βουλής των Λόρδων, με το κόμμα των Εργατικών.

Ο Θόλος της Χιλιετίας, το εμβληματικό του έργο στο Λονδίνο, για τους εορτασμούς της έλευσης του 21ου αιώνα – EPA

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...