Η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει συνθήκες στους ωκεανούς οι οποίες είναι τοξικές για τα κοράλλια. Οι κοινότητες των κοραλλιών σε όλο τον πλανήτη υποφέρουν και μεγάλα τμήματα των κοραλλιογενών υφάλων είτε έχουν καταστραφεί είτε βρίσκονται σε διαδικασία καταστροφής. Επιστημονικές ομάδες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν αγωνιωδώς να βρουν τρόπους διάσωσης των κοραλλιών και στο πλαίσιο αυτό έχουν αναπτυχθεί διάφορες μέθοδοι.
Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times του Λονδίνου, οι επιστήμονες μπορούν να αντιλαμβάνονται πώς εξελίσσεται μια προσπάθεια διάσωσης ενός κοραλλιογενούς υφάλου από το αν τα ψάρια που ζουν εκεί είναι χαρούμενα. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Journal of Applied Ecology» ερευνητική ομάδα των Πανεπιστημίων Exeter και Μπρίστολ στη Βρετανία υποστηρίζει ότι τα ψάρια όταν είναι χαρούμενα παράγουν διαφόρων ειδών ήχους και θορύβους. Πρόκειται για ήχους που θυμίζουν τον ήχο που κάνουν τα βατράχια, τον ήχο της σειρήνας, το βήξιμο, το γρύλισμα κ.α.
Σύμφωνα με τους ερευνητές αν τα ψάρια ενός κοραλλιογενούς υφάλου που αντιμετωπίζει πρόβλημα κάνουν αυτούς τους ήχους σημαίνει ότι προχωρά καλά η αποκατάσταση της υγείας του υφάλου. Στο πλαίσιο της έρευνας πραγματοποιήθηκαν μελέτες και ηχητικές καταγραφές σε εκατοντάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα κοραλλιογενών υφάλων κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές της Ινδονησίας και αυτοί οι ήχοι που παράγουν τα ψάρια καταγράφονται για πρώτη φορά.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι παράλληλα με τις οπτικές παρατηρήσεις και άλλες μελέτες που γίνονται σε κοραλλιογενείς υφάλους για να διαπιστωθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκονται η καταγραφή αυτών των ήχων από τα ψάρια μπορεί να βοηθήσει πολύ στην εξαγωγή συμπερασμάτων για την πορεία της υγείας των υφάλων.
«Ορισμένοι από τους ήχους που καταγράψαμε είναι παράξενοι και εντελώς καινούργιοι για την επιστημονική κοινότητα. Εχουμε πολλά να μάθουμε για τι ακριβώς σημαίνουν αυτοί οι ήχοι αλλά και για τα είδη που τους παράγουν. Προς το παρόν είναι εκπληκτικό να μπορούμε να ακούμε από τους ήχους που κάνουν τα μέλη ενός οικοσυστήματος ότι αυτό επιστρέφει και πάλι στη ζωή» αναφέρει ο καθηγητής Στιβ Σίμπσον, του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ήχοι που κάνουν τα ψάρια σε ένα υγιή κοραλλιογενή ύφαλο είναι διαφορετικοί από αυτούς σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα και τώρα ανακάμπτει αλλά αυτοί οι ήχοι αποτελούν ένδειξη ότι η κατάσταση βελτιώνεται σε αυτόν τον ύφαλο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News