423
Oι αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο της επίθεσης | twitter

Πέντε νεκροί σε ένοπλη επίθεση σε γραφεία εφημερίδας στο Μέριλαντ

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2018, 22:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/6/2018, 07:35
Oι αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο της επίθεσης
|twitter

Πέντε νεκροί σε ένοπλη επίθεση σε γραφεία εφημερίδας στο Μέριλαντ

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2018, 22:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/6/2018, 07:35

Ενας λευκός άνδρας ηλικίας 38 ετών διέπραξε την Πέμπτη στοχευμένη επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας Capital Gazette στην Αννάπολις των ΗΠΑ, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους δύο ελαφρά.

Τέσσερα από τα θύματα του ενόπλου υπέκυψαν επιτόπου, ενώ το πέμπτο πέθανε στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε. Άλλοι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν, πάντως ελαφρά.
Η επίθεση σημειώθηκε στην αίθουσα σύνταξης της εφημερίδας Capital Gazzete, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας.

Ο άνδρας άνοιξε πυρ μέσα στα γραφεία της Κάπιταλ Γκαζέτ στις 14:40 τοπική ώρα (21:40 ώρα Ελλάδας). Κατόπιν, κρύφτηκε κάτω από ένα γραφείο, πριν τελικά παραδοθεί σε αστυνομικούς.

«Ο ένοπλος πυροβόλησε τη γυάλινη πόρτα του γραφείου και άνοιξε πυρ κατά των υπαλλήλων. Δεν μπορώ να πω περισσότερα και δεν θα μιλήσω για θύματα, αλλά είναι πολύ άσχημο αυτό που έγινε. Δεν υπάρχει τίποτα πιο τρομακτικό από το να ακούς ανθρώπους να δέχονται πυρά, ενώ βρίσκεσαι κάτω από ένα γραφείο και ακούς τον δράστη να γεμίζει ξανά», έγραψε στο Twitter ο ρεπόρτερ Φιλ Ντέιβις.

Ο δράστης, που ζει στο Μέριλαντ, κατονομάστηκε από την ίδια την Capital Gazette και την εφημερίδα Baltimore Sun ως Τζάροντ Ράμος. Οι δύο εφημερίδες επικαλέστηκαν πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Το 2012 ο Ράμος είχε κάνει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του Eρικ Χάρτλι, τότε δημοσιογράφου και επιφυλλιδογράφου της Gazette, και του Τόμας Μάρκαρτ, τότε διευθυντή της εφημερίδας. Το 2015, δικαστήριο δικαίωσε την εφημερίδα και τον πρώην συνεργάτη της, σύμφωνα με τη Baltimore Sun, στην οποία ανήκει η Gazette.

2018-06-29T023812Z_243790714_RC1CF9D8D310_RTRMADP_3_MARYLAND-SHOOTING
Ο Ράμος σε φωτογραφία του 2013 (Social media via REUTERS)

Αξιωματικός της αστυνομίας σε δηλώσεις του δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει εξαρχής αν ο δράστης της επίθεσης, που χρησιμοποίησε τουφέκι, είχε στόχο συγκεκριμένους δημοσιογράφους ή γενικά τους εργαζόμενους στην εφημερίδα. Η εφημερίδα είχε δεχθεί απειλές μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, πρόσθεσε και μίλησε για «στοχευμένες απειλές».

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο ενημερώθηκε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος συνηθίζει να καταφέρεται εναντίον μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων, ανέφερε πως «οι σκέψεις και οι προσευχές (του) συνοδεύουν» τα θύματα και τις οικογένειές τους.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς καταδίκασε μέσω Twitter αυτή τη «βίαιη επίθεση εναντίον αθώων δημοσιογράφων που έκαναν τη δουλειά τους (…) μια επίθεση εναντίον όλων των Αμερικανών».

Παρά το μακελειό, οι δημοσιογράφοι διαβεβαίωσαν ότι το φύλλο της εφημερίδας σήμερα Παρασκευή θα κυκλοφορήσει κανονικά.

Είναι πολύ σπάνιες οι επιθέσεις σε αίθουσες σύνταξης μέσων ενημέρωσης στις ΗΠΑ. Στις 26 Αυγούστου 2015, είχαν δολοφονηθεί η Αλισον Πάρκερ, 24 ετών, ρεπόρτερ τοπικού τηλεοπτικού δικτύου στη Βιρτζίνια, και ο 27χρονος εικονολήπτης Ανταμ Γουόρντ, εν μέσω μιας συνέντευξης που αναμεταδιδόταν απευθείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...