Το ελληνικό δημόσιο χρέος θα ήταν το αντικείμενο συζήτησης στο Eurogroup που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί -χωρίς την ελληνική συμμετοχή- την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου στο Βερολίνο. Ωστόσο, την Τετάρτη η Deutsche Welle αποκάλυψε ότι η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των πέντε ισχυρών χωρών της Ευρωζώνης ματαιώθηκε.
Μάλιστα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, διέψευσε το σχετικό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, όπου γινόταν λόγος για το μίνι Eurogroup. «Δεν υπάρχει, δεν υπήρχε, δεν πρόκειται να γίνει και δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει ‘‘έκτακτη κρίσιμη συνάντηση’’ γιατί δεν υπάρχει κρίση, υπάρχουν συζητήσεις, υπάρχει η αξιολόγηση που τρέχει» τόνισε η ίδια.
Ερωτώμενη για τη «μίνι σύνοδο» για την Ελλάδα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιτχαρντ, πέταξε το μπαλάκι στον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί η ίδια. «Δεν σχολιάζουμε διαρροές προς τον Τύπο» σχολίασε τονίζοντας ότι η επιβεβαίωση ή η διάψευση τέτοιων συναντήσεων είναι αρμοδιότητα του Επίτροπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.
Δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung την Τρίτη ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας θα συναντηθούν στο Βερολίνο την Παρασκευή με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Εκτός από τους υπουργούς Οικονομικών αναμένεται να συμμετάσχουν εκπροσωπώντας την ΕΚΤ ο Μπενούα Κερέ και τον ESM ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
Η γερμανική εφημερίδα δεν είχε αναφερθεί λεπτομερώς για τα θέματα που θα εξετάζονταν.
Οι εκτιμήσεις ανέφεραν ότι πάντως, ότι οι υπουργοί θα αναζητούσαν μια συμβιβαστική λύση σχετικά με τη θέση του ΔΝΤ που ζητά είτε μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 είτε περισσότερα μέτρα όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Είτε γίνει η συνεδρίαση είτε όχι, στόχος είναι να καταστήσει το ΔΝΤ οριστική την απόφασή του για επιστροφή στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που θέτουν σαν απαραίτητο όρο η Γερμανία και η Ολλανδία, δύο χώρες που επιμένουν για οριστική διευθέτηση του χρέους μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.
Εφόσον δεν πραγματοποιηθεί το Eurogroup το ενδιαφέρον στρέφεται στο Euro Working Group, το οποίο συνεδριάζει στις 28 Νοεμβρίου για το χρέος αλλά και τα προαπαιτούμενα, ενώ επίκειται και η συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου. Στις 28 Νοεμβρίου θα έλθουν στην Ελλάδα ο κ. Κερέ και ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.
Σχετικά με τη συνάντηση, πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι η σύσκεψη δεν είναι έκτακτη και σε αυτή θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της ευρωζώνης και είναι λογικό να συζητηθεί και το ελληνικό χρέος. Στελέχη του υπουργείου ανέφεραν ότι οποιαδήποτε κίνηση γίνεται προς την πλευρά εύρεσης λύσης στο θέμα του ελληνικού χρέους αποτελεί θετική εξέλιξη.
Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι είναι γνωστό ότι εδώ και πολύ καιρό λειτουργεί μια άτυπη ομάδα, το Washington Group, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων μεγαλύτερων κρατών της ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία), καθώς και οι θεσμοί (Eurogroup, ΕΚΤ και ΔΝΤ).
Σε κάθε περίπτωση και παρά τη συνάντηση, ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, για δύο βασικούς λόγους, τους οποίους περιγράφει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή»:
Πρώτον, υπάρχουν εκκρεμότητες σε ανοιχτά και σοβαρά θέματα στα οποία δεν έχει συμφωνήσει η ελληνική πλευρά με τους θεσμούς, όπως εργασιακά και δημοσιονομικά. Ενδεικτικό της απόστασης που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι ότι κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε χθες πως σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, διαπιστώνεται τεράστιο χάσμα με το ΔΝΤ και μικρότερες διαφορές με τους εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών. Η ελληνική πλευρά συνεχίζει να διεκδικεί οι συλλογικές διαπραγματεύσεις να αποτελούν κομμάτι των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών. Στις ομαδικές απολύσεις οι δανειστές εμμένουν στην πλήρη απελευθέρωση, με την Αθήνα να υποστηρίζει πως δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια και στο καθεστώς της προέγκρισης. Επίσης, η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει στη θέσπιση του δικαιώματος στην ανταπεργία.
Ο δεύτερος λόγος είναι η απόστασης που χωρίζει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς από το ΔΝΤ, και αυτό ίσως να είναι και η βασική αιτία για τη συνάντηση της Παρασκευής. Συγκεκριμένα, το βασικό κώλυμα βρίσκεται στο ότι το ΔΝΤ επιμένει πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% το 2019 και για το μεσοπρόθεσμο διάστημα (τα επόμενα 5-10 χρόνια), όπως έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Ο στόχος, λέει το Ταμείο, μεταξύ άλλων επιχειρημάτων, δεν είναι ρεαλιστικός, κυρίως λόγω των δημογραφικών εξελίξεων στην Ελλάδα, και υποστηρίζει πως θα πρέπει να μειωθεί αισθητά, στο 1,5%, κάτι που αρνούνται οι Ευρωπαίοι. Ετσι το Ταμείο για να συμμετάσχει, ζητεί νέα μέτρα.
Το ενδεχόμενο η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου που ξεκινούν και οι διακοπές των Χριστουγέννων οι ίδιοι αξιωματούχοι το θεωρούν ελαφρώς πιθανότερο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News