Ζει ανάμεσα στις αγαπημένες του σιβηρικές τίγρεις, προσπαθώντας μέσα από τον καθημερινό αγώνα (του), να τις σώσει από τον αφανισμό.
Ο Πάβελ Φομένκο ζει στη ρωσική Απω Ανατολή και έχει αφιερώσει όλη του την ζωή στην προστασία της τίγρης της Σιβηρίας, γνωστής κι ως τίγρης του Αμούρ, που απειλείται με εξαφάνιση.
Ο Φομένκο χρησιμοποιεί σήμερα τις γνώσεις του σε συνεργασία με την οργάνωση World Wildlife Fund (WWF) για να προστατεύσει τις περίπου 500 τίγρεις που έχουν απομείνει στις τάιγκες της ανατολικής Ρωσίας κι απειλούνται από τους λαθροκυνηγούς που τις σκοτώνουν για την γούνα τους – αλλά και την σπανιότητα τους.
Ο ρώσος πρώην κυνηγός, από την μικρή καλύβα όπου ζει, παρακολουθεί καθημερινά τα ίχνη των τεράστιων αιλουροειδών και κατόπιν ξοδεύει εβδομάδες στο δάσος, συγκεντρώνοντας πληροφορίες για την υγεία τους, ενώ απομακρύνει και τυχόν παγίδες που έχουν στηθεί από τους επίδοξους διώκτες τους.
Μάλιστα, έχει εγκαταστήσει κάμερες-παγίδες, τις οποίες τοποθετεί σε διάφορα σημεία, με την ελπίδα να καταγράψει όχι μόνο εικόνες σιβηρικών τίγρεων, αλλά και τυχόν επιθέσεις των λαθροκυνηγών.
Όπως τονίζει ο ίδιος, δεν τον πειράζει η ζωή μέσα στην άγρια φύση, καθώς «έμαθα να κινούμαι όπως οι τίγρεις», αρκετές εκ των οποίων πλέον τον γνωρίζουν και δεν κινούνται απειλητικά εναντίον του.
Όλη αυτή η αφοσίωση του Φομένκο βέβαια, μπορεί ενίοτε να γυρίσει μέχρι και μπούμερανγκ: Πριν περίπου ένα χρόνο, μια θηλυκή τίγρης του επιτέθηκε και τον δάγκωσε στο πρόσωπο. Ο Φομένκο υποβλήθηκε σε μια σειρά από επώδυνες πλαστικές επεμβάσεις στο σαγόνι του, το οποίο για να σωθεί έπρεπε να ενισχυθεί με πλάκες τιτανίου.
Το γεγονός αυτό ουδέποτε πτόησε τον Φομένκο, που ξεκαθαρίζει πως οι σιβηρικές τίγρεις δεν είναι επιθετικές, αντιμετωπίζοντας το συμβάν ως ένα μεμονωμένο περιστατικό.
Σύμφωνα με την WWF, οι τελευταίοι πληθυσμοί της σιβηρικής τίγρης έχουν συρρικνωθεί δραματικά μέσα στον 21ο αιώνα, κυρίως λόγω της λαθροθηρίας.
Η σιβηρική τίγρη (Panthera tigris altaica), το πιο μεγαλόσωμο από τα επτά υποείδη τίγρης που απομένουν σήμερα στην ανατολική Σιβηρία, είχε αρκετές απώλειες μέχρι σήμερα: Μεταξύ 2000-2016 σκοτωθήκαν 33 τίγρεις -το 80% εξ’ αυτών από ανθρώπινη δραστηριότητα.
Στο ίδιο διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 26 επιθέσεις των αιλουροειδών σε άνθρωπο με τέσσερις θανάτους και 16 τραυματισμούς.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News