347
Η Ζοσεφίν Μπέικερ, το 1961 | Wikipedia

Παρίσι: Η Ζοζεφίν Μπέικερ πρώτη μαύρη γυναίκα στο γαλλικό Πάνθεον

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2021, 13:56
Η Ζοσεφίν Μπέικερ, το 1961
|Wikipedia

Παρίσι: Η Ζοζεφίν Μπέικερ πρώτη μαύρη γυναίκα στο γαλλικό Πάνθεον

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2021, 13:56

Τα λείψανα της Ζοζεφίν Μπέικερ, της διάσημης γαλλοαμερικανίδας χορεύτριας, τραγουδίστριας και ηθοποιού που συνεργάστηκε με τη γαλλική Αντίσταση κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, θα μεταφερθούν στο μαυσωλείο του Πανθέου, στο Παρίσι.

H Ζοζεφίν Μπέικερ που γεννήθηκε στο Μιζούρι το 1906 και άφησε την τελευταία της πνοή στο Μονακό το 1975, είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα που θα κηδευτεί στο ιερό μνημείο του Παρισιού.

Η οικογένεια της Μπέικερ ζητούσε τη μεταφορά των λειψάνων της από το 2013 και συγκέντρωσε περίπου 38.000 υπογραφές για την εκπλήρωση του αιτήματος. Μια ομάδα που έθεσε στόχο την είσοδο της στο γαλλικό Πάνθεον, στην οποία συμμετείχε και ένας από τούς γιούς της Μπέικερ, συναντήθηκε με τον Εμανουέλ Μακρόν στις 21 Ιουλίου, είπε η Τζένιφερ Γκέσντον, ένα από τα μέλη της ομάδας, στον Guardian. «Οταν ο πρόεδρος είπε ναι, ήταν μεγάλη χαρά» είπε.

«Ηταν μία καλλιτέχνις, η πρώτη μαύρη διεθνής σταρ, μια μούσα του κυβισμού, μια αγωνίστρια της Αντίστασης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενεργή στο πλευρό του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στη μάχη για τα πολιτικά δικαιώματα», έλεγε χαρακτηριστικά το κάλεσμα για υπογραφές.

Η Ζοσεφίν Μπέικερ με τη στολή του γαλλικού στρατού, το 1948 και τα παράσημα που της απένειμε ο Σαρλ Ντε Γκολ για τη συμμετοχή της στη γαλλική Αντίσταση

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου, την ημερομηνία που η Μπέικερ παντρεύτηκε τον γάλλο βιομήχανο Ζαν Λιόν για να πάρει την ιθαγένεια. Ο γάμος τους κράτησε ένα χρόνο.

Το Πάνθεον είναι ένα επιβλητικό ιστορικό μνημείο όπου βρίσκονται μεγάλες προσωπικότητες της γαλλικής Ιστορίας από τον κόσμο της πολιτικής, του πολιτισμού και της επιστήμης.

Το Πάνθεον στο Παρίσι, φωταγωγημένο με τα χρώματα της γαλλικής σημαίας – EPA/LUDOVIC MARIN / POOL
Τελετή στο εσωτερικό του Πανθέου

Από τις 80 προσωπικότητες που φιλοξενεί το μαυσωλείο, μόνο πέντε είναι γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Υγείας Σιμόν Βέιλ, από το 2018, η οποία επέζησε από το Ολοκαύτωμα και πάλεψε για το δικαίωμα στην άμβλωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...