Ρύθμιση βάσει της οποίας θα μπορεί να παρατείνεται η κράτηση εκζητούμενων από τρίτη χώρα, έφερε εσπευσμένα προς ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, σε μία πρωτοβουλία που, όπως καταγγέλλουν βουλευτές, φαίνεται να συνδέεται με το θέμα των οκτώ τούρκων αιτούντων άσυλο στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι εκζητούμενοι από τρίτες χώρες μπορούν να κρατούνται και πέραν του νομίμου ορίου όταν εκκρεμεί αίτημα έκδοσης τους για ποινικά αδικήματα.
Το επόμενο μήνα, σημειώνεται, λήγει το ανώτατο όριο διοικητικής κράτησης των Οκτώ (κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού) και το αργότερο μέχρι τα τέλη Απριλίου θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι.
Σύμφωνα ωστόσο με νομικές πηγές που ρωτήθηκαν σχετικά, η συγκεκριμένη διάταξη δεν αφορά τους Οκτώ, δεδομένου ότι η περίπτωσή τους δεν αφορά καταδικασμένους για κάποιο αδίκημα αλλά για αιτούντες άσυλο.
Όπως διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές, η εν λόγω διάταξη θα είχε ισχύ μόνον αν η Αγκυρα υποβάλει εκ νέου αίτημα έκδοσής τους, δεδομένου πάντως ότι μέχρι σήμερα έχουν απορριφθεί από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές όλα τα αντίστοιχα αιτήματα.
Λίγο αργότερα και μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, από το υπουργείο Δικαιοσύνης έγινε γνωστό ότι η εν λόγω ρύθμιση αφορά μόνον αιτήματα έκδοσης και μόνον για ποινικά αδικήμα και δεν σχετίζεται με διοικητική κράτηση στο πλαίσιο αιτημάτων πολιτών τρίτων χωρών για χορήγηση ασύλου.
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής o Σταύρος Κοντονής διευκρίνισε ότι «το άρθρο 30 παρ 3 αφορά τις άδειες καταδικασθέντων κρατουμένων και τη μη δυνατότητα να λαμβάνει άδεια ένας καταδικασθείς σε περίπτωση που εκκρεμεί ή έχει αποφασιστεί έκδοση».
«Σήμερα δυστυχώς για δεύτερη φορά επί αυτού του θέματος επιδεικνύεται ακραία ανευθυνότητα. Το λέω κατηγορηματικά», τόνισε ο κ. Κοντονής και με αφορμή τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ περί «ύποπτης ρύθμισης» που συνδέεται με την υπόθεση των Οκτώ, πρόσθεσε: «Κάποιοι δεν μελετούν τα νομοθετικά κείμενα και επαναφέρουν με ανεύθυνο τρόπο ζητήματα που αφορούν τη διεθνή θέση της χώρας και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα των ελληνοτουρκιών σχέσεων».
«Ένας που έχει καταδικασθεί για ανθρωποκτονία στην Ελλάδα και είναι ζητούμενος από άλλο κράτος για αδίκημα παρόμοιο καταλαβαίνετε ότι με την πρώτη άδεια που θα πάρει θα εξαφανιστεί και θα γίνουμε διεθνώς ρεζίλι», ανέφερε ενδεικτικά για την αναγκαιότητα της ρύθμισης.
«Έχει υπάρξει μείζον θέμα! Ο υπουργός αντί να απαντά επιτίθεται! Βγαίνει με ύφος που μας μαλώνει!», του απάντησε ο κ. Θεοχαρόπουλος, ρωτώντας τι θα κάνει η κυβέρνηση με τη παρέλευση του 18μηνου της προφυλάκισης.
«Την κάνατε τη πατάτα και ερχόσαστε τώρα εδώ με 18μηνα! Έχει παραβιαστεί κανένα 18μηνο; Και ότι κρατούνται δυνάμει διοικητικής απόφασης; Η διάταξη αναφέρεται σε ποινικούς καταδικασμένους και σεις μας λέτε για διοικητικούς», ανταπάντησε εξοργισμένος ο υπουργός Δικαιοσύνης, με τον προεδρεύοντα της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη να ζητεί να διαγραφεί από τα πρακτικά η φράση «την κάνατε την πατάτα«.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News