Aυστηρότερα και μεγαλύτερης διάρκειας lockdown ανακοίνωσαν και εφαρμόζουν κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη εν μέσω φόβων για το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού από τη Βρετανία, το οποίο θεωρείται πιο μεταδοτικό, αλλά και του γεγονότος ότι οι εμβολιασμοί δεν αναμένεται να προσφέρουν και μεγάλη βοήθεια, για ακόμα δύο με τρεις μήνες.
Η Ιταλία θα παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την COVID-19 έως τα τέλη Απριλίου, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, καθώς τα κρούσματα στη χώρα δεν φαίνεται προς το παρόν να μειώνονται.
Βορειότερα, η Γερμανία, είναι πιθανόν να παρατείνει τους περιορισμούς για την COVID-19 έως τον Φεβρουάριο, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, τονίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω μείωση των επαφών προκειμένου να αποφευχθεί το βρετανικό στέλεχος του ιού.
Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε αυστηρότερους ελέγχους εισόδου, ζητώντας από τους πολίτες που φθάνουν από χώρες με πολλά κρούσματα ή όπου κυκλοφορεί το στέλεχος να υποβάλλονται σε τεστ κορονοϊού.
Την Τρίτη, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε σε συνάντηση με βουλευτές ότι οι επόμενες 8 με 10 εβδομάδες θα είναι πολύ δύσκολες, εάν το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού εξαπλωθεί στη Γερμανία, σύμφωνα με συμμετέχοντα στη συνάντηση. Από την πλευρά του, ο Σπαν δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ότι θα χρειαστούν ακόμα δύο με τρεις μήνες πριν αρχίσει να αποδίδει πραγματικά η εμβολιαστική εκστρατεία.
Επίσης την Τρίτη, η κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει τα μέτρα του lockdown, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος των σχολείων και των καταστημάτων, κατά τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, έως τις 9 Φεβρουαρίου.
«Αυτή η απόφαση δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά είναι μια απίστευτη απογοήτευση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι η απειλή που θέτει η παραλλαγή του ιού είναι «πολύ, πολύ ανησυχητική». Δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας, αλλά διατηρεί επιφυλάξεις και ζήτησε τη συμβουλή ανεξάρτητων ειδικών πριν λάβει αποφάσεις για τόσο σοβαρούς περιορισμούς.
Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε με υπουργούς για να συζητηθούν πιθανά νέα μέτρα. Η πανεθνική απαγόρευση κυκλοφορίας μπορεί να τίθεται σε ισχύ νωρίτερα, στις 6 το απόγευμα αντί τις 8 το βράδυ, όπως έχει γίνει ήδη σε κάποια τμήματα της χώρας, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης.
Δεν υπάρχει ανάγκη να κλείσουν σχολεία, αλλά χρειάζονται νέοι περιορισμοί λόγω του μεταλλαγμένου στελέχους, δήλωσε ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι, εάν τα εμβόλια είναι περισσότερο αποδεκτά, η κρίση μπορεί να τελειώσει έως τον Σεπτέμβριο.
Στην Ελβετία, αξιωματούχοι στη Βέρνη ματαίωσαν τον αγώνα κατάβασης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Lauberhorn, λόγω φόβων ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος –που εισήλθε στη χώρα από βρετανό τουρίστα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές– εξαπλώνεται τώρα με ταχείς ρυθμούς μεταξύ του τοπικού πληθυσμού. Τουλάχιστον 60 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στο θέρετρο του Βένγκεν στις Αλπεις τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.
Η ελβετική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα παρατείνει τους περιορισμούς του lockdown κατά πέντε εβδομάδες έως τα τέλη Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος όλων των εστιατορίων, των πολιτιστικών χώρων και των κέντρων αναψυχής.
Και στη Δανία, η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα θα παρατείνει τα μέτρα του lockdown, σύμφωνα με το τοπικό ειδησεογραφικό δίκτυο Ritzau.
«Πιστεύω ότι η παράταση των περιορισμών είναι προφανώς απαραίτητη. Αν μη τι άλλο για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα εξαπλωθεί η βρετανική παραλλαγή», δήλωσε η πρωθυπουργός. Τα μέτρα που εφαρμόζονται τώρα έχουν ισχύ έως τις 17 Ιανουαρίου.
Το κοινοβούλιο της Δανίας θα είναι μερικώς κλειστό για έναν μήνα, εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων του κορονοϊού, όπως μετέδωσε σήμερα το δίκτυο Ritzau.
Λίγο πιο αισιόδοξες ήταν οι ειδήσεις από την Πολωνία, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 έχει σταθεροποιηθεί μετά την αύξηση του φθινοπώρου.
«Ελπίζω ότι σε δύο με τρεις εβδομάδες οι περιορισμοί θα είναι κάπως λιγότεροι, ότι το εμβόλιο θα αποδώσει», δήλωσε ο πολωνός υπουργός Οικονομικών Ταντέους Κοτσίνσκι σε συνέντευξή του στο Money.pl.
«Κάποιοι περιορισμοί θα παραμείνουν για αρκετό καιρό, αλλά νομίζω ότι το 80% αυτών των περιορισμών θα αρχίσουν να αίρονται με την αλλαγή του πρώτου και δεύτερου τριμήνου», δήλωσε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News