Η κούρσα έχει αρχίσει από καιρό, με τους διεκδικητές να «ζεσταίνονται» στα παρασκήνια και να πριονίζουν διακριτικά την καρέκλα της αρχηγού.
Η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το κόμμα στις 7 Ιουνίου και, λίγες ημέρες αργότερα, όταν το κόμμα της θα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες, από την πρωθυπουργία.
Ποιος –ή ίσως ποια- θα κληθεί να φέρει σε πέρας το Brexit, το μεγάλο έργο που δεν κατάφερε να ολοκληρώσει η ίδια;
Πώς θα εκλεγεί ο διάδοχος
Η Βρετανία αναμένεται να έχει νέο πρωθυπουργό στα τέλη Ιουλίου, με την κομματική διαδικασία να αρχίζει επίσημα στις 10 Ιουνίου.
Κάθε βουλευτής των Συντηρητικών –είναι συνολικά 313- μπορεί να είναι υποψήφιος για την ηγεσία, αρκεί να έχει την υποστήριξη δύο συναδέλφων του.
Η ψηφοφορία γίνεται με διαδοχικούς γύρους όπου αποκλείεται αυτός που έχει τις λιγότερες προτιμήσεις. Το ζευγάρι που θα απομείνει θα είναι αυτό που θα επιλέξουν τα μέλη του κόμματος, τα οποία είναι 124.000.
Τα επικρατέστερα ονόματα είναι τουλάχιστον επτά. Αυτά προκρίνουν εξάλλου και τα στοιχηματικά γραφεία – είναι η τόσο βρετανική παράδοση που είτε αστεία είτε στα σοβαρά όλοι παίρνουν υπόψη.
Ο Μπόρις Τζόνσον είναι το μεγάλο φαβορί των bookmakers και της βάσης του κόμματος, αν και δεν είναι τόσο αγαπητός στα στελέχη του κόμματος. Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και πρώην υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «φυσικά και θα είναι υποψήφιος» για τη θέση του πρωθυπουργού.
Ο 54χρονος Τζονσον πρωτοστάτησε στο Brexit και από τότε, μέσα ή έξω από την κυβέρνηση, δεν σταμάτησε να πιέζει για αυτό. Οπως δεν σταμάτησε και να βάζει τρικλοποδιές στην Μέι και τη στρατηγική της κατά τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.
Ενθερμη Brexiteer, η Αντρεα Λίντσομ, που είναι υπουργός αρμόδια για τις σχέσεις της κυβέρνησης με το Κοινοβούλιο, παραιτήθηκε μόλις την Τετάρτη, στερώντας την Τερέζα Μέι από ένα σημαντικό στήριγμα.
Πριν από το δημοψήφισμα του 2016, όταν ήταν υπουργός Ενέργειας, υπερασπίστηκε με πάθος την έξοδο. Ισως τώρα είναι η δεύτερη ευκαιρία της για την πρωθυπουργία – το 2016 είχε ηττηθεί.
Ο φίλος του Τζόνσον και άλλοτε «υπολοχαγός» του, Μάικλ Γκόουβ, υπουργός Περιβάλλοντος σήμερα, έπαιξε για τους Βrexiteers τον ρόλο του εγγυητή εντός της κυβέρνησης Μέι.
Ωστόσο «μαχαίρωσε» πισώπλατα τον Τζόνσον αποσύροντας την υποστήριξη προς το πρόσωπό του την ώρα που εκείνος ετοιμαζόταν να διεκδικήσει την πρωθυπουργία, πριν απορριφθεί στην ψηφοφορία των μελών του κόμματος.
Υπέρ της παραμονής στην ΕΕ ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ πριν περάσει στο στρατόπεδο των οπαδών της εξόδου, δηλώνοντας απογοητευμένος από την «αλαζονική» στάση των Βρυξελλών στις διαπραγματεύσεις.
Εχει κτίσει προφίλ του υπεύθυνου ανθρώπου που δεν φοβάται τις προκλήσεις, καθώς στο παρελθόν έχει περάσει επί έξι έτη από το υπουργείο Υγείας.
Τέσσερις μήνες υπουργός Brexit διετέλεσε ο Ντόμινικ Ράαμπ πριν παραιτηθεί διαφωνώντας για την συμφωνία της εξόδου της Τερέζα Μέι. Για την προοπτική της διεκδίκησης της πρωθυπουργίας δηλώνει ανοιχτός, αν και δεν έχει αρκετές πιθανότητες.
Ενας θαυμαστής της Μάργκαρετ Θάτσερ, πρώην τραπεζίτης και γιος πακιστανού ταξιτζή, ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ, υποστήριξε τις θέσεις των οπαδών της παραμονής στη ΕΕ, για να μετατραπεί και αυτός σε ευρωσκεπτικιστή μετά το δημοψήφισμα.
Ως ένα από τα πιθανά ονόματα στην κούρσα διαδοχής θεωρείται και η Αμπερ Ραντ, υπουργός Εσωτερικών και αργότερα Εργασίας. Ωστόσο ενδέχεται να πληρώσει τις ευρωφιλικές της θέσεις.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News