239
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την τακτική ενημέρωση της Πέμπτης | ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / IntimeNews

Παπαευαγγέλου: Μειώθηκαν 14% τα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2021, 18:23
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την τακτική ενημέρωση της Πέμπτης
|ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / IntimeNews

Παπαευαγγέλου: Μειώθηκαν 14% τα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2021, 18:23

Κατά 14% μειώθηκαν τα κρούσματα στην επικράτεια την τελευταία εβδομάδα, όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την τακτική ενημέρωση της Πέμπτης.

Ωστόσο, σε αντίθεση με την υπόλοιπη επικράτεια, Λακωνία, Λασίθι και Λευκάδα έχουν αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.

Σοβαρό πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζουν και Νάξος, Δράμα, Καβάλα και Σποράδες, καθώς έχει ανεβεί σημαντικά ο μέσος όρος ηλικίας (43-45 ετών) των κρουσμάτων, και ως εκ τούτου υπάρχουν φόβοι για αυξημένες νοσηλείες.

«Σημαντική μείωση καταγράφηκε και στον αριθμό των διασωληνώσεων αυτήν την εβδομάδα. Ωστόσο, ο αριθμός των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι παραμένει υψηλός», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Αυτή τη στιγμή, 10 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, υπάρχουν στη χώρα μας 43.000 ενεργά κρούσματα του κορονοϊού.

Μετάλλαξη Ομικρον

Είναι πια σαφές ότι η Ομικρον βρίσκεται παντού και θα επικρατήσει τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η μεταδοτικότητα του νέου στελέχους είναι υψηλότερη από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος, όπως η Δέλτα και η Αλφα, έχει αναγνωριστεί μέχρι σήμερα.

Είναι επίσης σαφές ότι επαναμολύνει άτομα που είχαν νοσήσει. «Συνεπώς, το πρώτο ξεκάθαρο μήνυμα είναι ότι όσοι έχετε νοσήσει και θεωρούσατε ότι είστε ασφαλείς, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού για εμβόλιο», είπε η καθηγήτρια.

Οσον αφορά τους εμβολιασμένους, η τρίτη δόση φαίνεται να προσφέρει σημαντική προστασία.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε, είπε η ίδια, είναι το πόσο σοβαρή είναι η νόσηση με την Ομικρον. «Επίσης, δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί το κατά πόσο ο εμβολιασμός προστατεύει από σοβαρή νόσηση και θάνατο. Το μόνο γνωστό είναι ότι η ενισχυτική δόση αυξάνει την ανοσολογική απάντηση», κατέληξε η ίδια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...