332
Καπνογόνα και γλέντι για τον θάνατο της «γριάς» Λουσία Ιριάρτ | REUTERS/Pablo Sanhueza | REUTERS/Pablo Sanhueza

Πανηγυρισμοί στη Χιλή για τον θάνατο της χήρας του δικτάτορα Πινοσέτ

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2021, 11:13
Καπνογόνα και γλέντι για τον θάνατο της «γριάς» Λουσία Ιριάρτ | REUTERS/Pablo Sanhueza
|REUTERS/Pablo Sanhueza

Πανηγυρισμοί στη Χιλή για τον θάνατο της χήρας του δικτάτορα Πινοσέτ

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2021, 11:13

Η Λουσία Ιριάρτ, χήρα του τέως δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ, πέθανε σε ηλικία 98 ετών στο σπίτι της, όπου ζούσε με τα παιδιά και τα εγγόνια της, ανακοίνωσε η οικογένειά της.

Ηταν σύζυγος του στρατηγού που άσκησε με σιδηρά πυγμή την εξουσία στη Χιλή από τις 11 Σεπτεμβρίου 1973 ως τις 11 Μαρτίου 1990, αφήνοντας πίσω του, κατά τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων, πάνω από 3.200 νεκρούς και «εξαφανισμένους».

Η Ιριάρτ πέθανε την Πέμπτη «περιτριγυρισμένη από όλα τα παιδιά και τα εγγόνια της», ανέφερε η οικογένεια που είπε ακόμη ότι η κηδεία θα είναι ιδιωτική.

Όταν μεταδόθηκε η είδηση του θανάτου της, αυτοκινητιστές άρχισαν να ηχούν τις κόρνες πανηγυρίζοντας. Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ιταλίας, στο κέντρο του Σαντιάγο.

Στο Twitter, υπάρχει εδώ και καιρό λογαριασμός παρωδίας «Πέθανε η γριά;», που έχει 54.000 ακολούθους και αναμετέδιδε καθημερινά νέα για την κατάσταση της υγείας της Λουσίας Ιριάρτ. Την Πέμπτη, ο διαχειριστής του δημοσίευσε απλά την μονολεκτική ανάρτηση «Ναι», την οποία αναπαρήγαγαν πάνω από 23.000 λογαριασμοί.

Η Λουσία Ιριάρτ το 2007 | REUTERS/Ivan Alvarado/File Photo

Η Ιριάρτ Ροδρίγκες, που θεωρείτο πανίσχυρη και χαρακτηριζόταν η σιδηρά κυρία του στρατιωτικού καθεστώτος, είχε επισκεφθεί επανειλημμένα στρατιωτικό νοσοκομείο στο Σαντιάγο τους τελευταίους μήνες. Έκλεισε τα 98 της στις 10 Δεκεμβρίου, την ημέρα της 15ης επετείου από τον θάνατο του συζύγου της, σύμφωνα με το πιστοποιητικό γέννησής της.

Ωστόσο σε βιογραφία της, που είχε γράψει η δημοσιογράφος Αλεχάντρα Μάτους, η Ιριάρτ Ροδρίγκες διαβεβαίωνε πως η γέννησή της δηλώθηκε με έναν χρόνο καθυστέρηση, κάτι που σημαίνει πως στην πραγματικότητα ήταν 99 ετών.

Ο Αουγκούστο Πινοτσέτ, που πέθανε από έμφραγμα σε ηλικία 91 ετών, κατάφερε να μη δικαστεί για τις κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Ο θάνατος της χήρας του έρχεται λίγο πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Χιλή, στον οποίο θα αναμετρηθούν ο Γκαμπριέλ Μπόριτς (από την Αριστερά) και ο Χοσέ Αντόνιο Καστ (από την άκρα Δεξιά) που διεκδικεί για λογαριασμό του τον ρόλο του κληρονόμου της δικτατορίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...