524
Η Εμα Γουάτσον σε αμηχανία. Ο εκπρόσωπός της προσπάθησε να εξηγήσει ότι η εταιρεία ιδρύθηκε για «λόγους ανωνυμίας» | Reuters

H Εμα Γουάτσον δικαιολογείται για την offshore της

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2016, 08:49
Η Εμα Γουάτσον σε αμηχανία. Ο εκπρόσωπός της προσπάθησε να εξηγήσει ότι η εταιρεία ιδρύθηκε για «λόγους ανωνυμίας»
|Reuters

H Εμα Γουάτσον δικαιολογείται για την offshore της

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2016, 08:49

Δεν είναι η μόνη που έχει υπεράκτια εταιρεία, ούτε και θα πρέπει να μας εκπλήσσει ιδιαίτερα αυτό το γεγονός. Από την αρχή της διαρροής των Panama Papers, των περίφημων πλέον, αρχείων του δικηγορικού γραφείου Mossack Fonseca του Παναμά, συνολικού όγκου 2,6 terrabytes, αποκαλύφθηκαν ονόματα πολλών διασήμων.

2016-05-03T051445Z_385783718_HT1EC530EK7SM_RTRMADP_3_FASHION-METGALA
Η βρετανίδα ηθοποιός Εμα Γουάτσον δέχεται πυρά ακτιβιστών για την ανάμειξη του ονόματός της στα Papama Papers (Reuters)

Ανάμεσα στα ονόματα αυτά συγκαταλέγονται ο αργεντινός ποδοσφαιριστής Λιονέλ Μέσι, ο ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ, o βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής Βίλεν Μπόρχες ντα Σίλβα, η Σέρβα σχεδιάστρια μόδας Ροξάντα Ιλίντσιτς, που εργάζεται στο Λονδίνο, ο ηθοποιός από το Χονγκ Κονγκ, Τσάκι Τσαν και πολλοί πολλοί άλλοι. Συνολικά τα έγραφα του δικηγορικού γραφείου Mossack Fonseca που αποκαλύπτει η Διεθνής Κοινοπραξία  Ερευνητών Δημοσιογράφων – International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) αναφέρονται στην περίοδο 1977-2015 και περιέχουν πληροφορίες για την ίδρυση 214.488 υπεράκτιων και εικονικών εταιρειών που σχετίζονται με 14.513 ανθρώπους σε 200 χώρες ανά τον κόσμο.

Το θέμα όμως με την, ηλικίας 26 ετών, ηθοποιό ‒που έγινε παγκοσμίως διάσημη ως πρωταγωνίστρια στο κινηματογραφικό franchise Χάρι Πότερ και η οποία ως τα 17 της χρόνια είχε εισπράξει πάνω από 10 εκατομμύρια στερλίνες‒ είναι ο ακτιβισμός.

2016-05-03T045337Z_760070047_HT1EC530DKZRC_RTRMADP_3_FASHION-METGALA
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Εμα Γουάτσον δηλώνει πως η offshore εταιρεία ιδρύθηκε καθαρά για λόγους ανωνυμίας και όχι κέρδους (Reuters)

Η Γουάτσον έχει δηλώσει φεμινίστρια και δραστηριοποιείται ως προστάτιδα και υπέρμαχος των απανταχού αδύναμων γυναικών. Για παράδειγμα έχει προωθήσει την εκπαίδευση για τα κορίτσια στο Μπανγκλαντές και τη Ζάμπια με επισκέψεις εκεί και τον Ιούλιο του 2014, ανακηρύχθηκε Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της υπηρεσίας «Ο.Η.Ε. Γυναίκες» του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Πως, λοιπόν, ένα δημόσιο πρόσωπο με κοινωνική ευαισθησία, όπως παρουσιάζεται η νεαρή ηθοποιός, αναθέτει στη σκανδαλώδη νομική εταιρεία Mossack Fonseca, την ίδρυση υπεράκτιας εταιρείας για να μην φορολογείται; Αυτό της προσάπτουν οι ακτιβιστές στη Βρετανία και την κατηγορούν για υποκρισία.

Στον σάλο, λοιπόν που ξέσπασε γύρω από το όνομα της Εμα Γουάτσον ‒η οποία στη λίστα των αρχείων είναι καταχωρημένη ως «Emma Charlotte Duerre Watson» και ως κάτοχος της παράκτιας εταιρείας Falling Leaves Ltd., στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους‒ ο εκπρόσωπος Τύπου της ηθοποιού παραδέχθηκε επισήμως τη σύνδεσή της με την επίμαχη εταιρεία και διευκρίνισε τους δημοσιογράφους ότι «η ίδρυση της εταιρείας έγινε για λόγους ασφαλείας και ανωνυμίας».

2016-05-01T020744Z_932662880_S1BETBLNEMAA_RTRMADP_3_USA-OBAMA-DINNER
H βρετανή σταρ, σε στιγμιότυπο από το καθιερωμένο ετήσιο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον (Reuters)

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Τύπου της Εμα Γουάτσον δήλωσε στην βρετανική ιστοσελίδα Spectator:

«H Εμα (όπως πολλά δημόσια πρόσωπα) ίδρυσε την offshore εταιρεία με μόνη αιτία την προστασία της ανωνυμίας της και την ασφάλειά της. Οι βρετανικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να δημοσιοποιούν λεπτομέρειες που αφορούν τους μετόχους. Δι’ αυτού του τρόπου δεν εξασφαλίζουν την ανωνυμία που έχει ανάγκη η Εμα προκειμένου να προφυλάξει την ασφάλειά της, η οποία είχε απειληθεί στο παρελθόν, όταν οι πληροφορίες για τα περιουσιακά στοιχεία της είχαν δημοσιοποιηθεί.

Οι offshore εταιρείες δεν δημοσιοποιούν λεπτομέρειες για τους μετόχους τους. Η Εμα δεν φορο-απαλλάσσεται, ούτε επωφελείται με προνόμια όσον αφορά το νόμισμα, κατέχοντας αυτή την εταιρεία. Το μόνο που κερδίζει είναι η ανωνυμία».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...