353
Υπάρχει, τελικά, ακόμη ζωή στo Φιδονήσι; Η ουκρανική Συνοριοφυλακή ελπίζει πως ναι | Shutterstock

Επέζησαν οι ουκρανοί στρατιώτες που αντιστάθηκαν στο Φιδονήσι;

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2022, 11:58
Υπάρχει, τελικά, ακόμη ζωή στo Φιδονήσι; Η ουκρανική Συνοριοφυλακή ελπίζει πως ναι
|Shutterstock

Επέζησαν οι ουκρανοί στρατιώτες που αντιστάθηκαν στο Φιδονήσι;

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2022, 11:58

Ανατροπή στην εξέλιξη του περιστατικού που σημειώθηκε ανάμεσα σε ρωσικό πολεμικό πλοίο και ουκρανούς συνοριοφύλακες στο νησί Zmiinyi (Φιδονήσι), προκύπτει από ανακοίνωση της Υπηρεσίας τους η οποία δημοσιεύτηκε στο Facebook, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι αρχικές αναφορές ανέφεραν ότι οι 13 συνοριοφύλακες σκοτώθηκαν όταν αρνήθηκαν να παραδώσουν το νησί, το οποίο βρίσκεται 186 μίλια δυτικά της Κριμαίας, κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρουμανία, από ρωσικό αεροπορικό και θαλάσσιο βομβαρδισμό, την Πέμπτη.

Στην ομιλία του μετά την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής, ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ότι θα απονείμει μετά θάνατον σε όλους τους στρατιώτες το παράσημο του Ηρωα της Ουκρανίας. «Πέθαναν ηρωικά, αλλά δεν παραδόθηκαν», δήλωσε. Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνονται από ηχητικό απόσπασμα που δόθηκε στη δημοσιότητα, είχαν απαντήσει σε αξιωματικό του ρωσικού πολεμικού σκάφους με το προκλητικό: «Ρωσικό πολεμικό πλοίο, άντε γ…», όταν τους ζητήθηκε να καταθέσουν τα όπλα τους.

Ομως, σε νεότερη ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Facebook, η Συνοριοφυλακή της Ουκρανίας ανέφερε: «Εχουμε [την] ισχυρή πεποίθηση ότι οι υπερασπιστές του νησιού μπορεί να είναι ζωντανοί. Μετά τη λήψη πληροφοριών σχετικά με την πιθανή θέση τους, η υπηρεσία μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν επιχείρηση για τον εντοπισμό των στρατιωτών μας».

Στο Φιδονήσι υπάρχουν παλιά οχυρωματικά έργα και ορύγματα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο | Shutterstock

Η αρχική πληροφορία ότι οι συνοριοφύλακες πιθανότατα είναι νεκροί κυκλοφόρησε όταν χάθηκε η επαφή μαζί τους. «Ελπίζουμε ειλικρινά ότι τα παιδιά μας θα επιστρέψουν στην πατρίδα το συντομότερο δυνατό», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ενδεικτικό του κύματος θαυμασμού που προκλήθηκε για τη γενναιότητα των συγκεκριμένων ανδρών, είναι το γεγονός ότι ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Νεμπράσκα, Μπεν Σάσε, έβαλε τη φράση των ουκρανών συνοριοφυλάκων ως «βιογραφικό» του στο Twitter.

Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό φέρεται να έπληξε το νησί με πυροβόλα καταστρώματος πριν στείλει στρατιώτες για να αναλάβουν τον έλεγχο, σύμφωνα με το Maritime Executive, που επικαλείται αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Στο νησί βρίσκεται ένας σταθμός θαλάσσιων ερευνών και η περιοχή του που θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τους πόρους, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, γι’ αυτό και έχει αποτελέσει στο παρελθόν αντικείμενο εδαφικής διαμάχης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρουμανίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...