Ποινικές διώξεις με την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, ασκήθηκαν σε βάρος δεκάδων τραπεζικών στελεχών, αλλά και πρώην υπεύθυνων κομματικών ταμείων, για την υπόθεση των λεγόμενων θαλασσοδανείων που δόθηκαν από τις τράπεζες με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις των κομμάτων.
Πιο συγκεκριμένα, τα τραπεζικά στελέχη που ενέκριναν τις δανειοδοτήσεις κατά την περίοδο 2005 – 2011, αντιμετωπίζουν κατηγορία για απιστία σε βάρος των τραπεζών, ως φυσικοί αυτουργοί, ενώ για ηθική αυτουργία στην απιστία διώκονται εννέα υπεύθυνοι των ταμείων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Ο χρόνος που έγιναν οι διώξεις εξυπηρετεί καταφανώς πολιτικές σκοπιμότητες, λίγες εβδομάδες πριν στηθούν οι κάλπες για ευρωεκλογές και αυτοδιοίκηση.
Είναι απορίας άξιον ωστόσο, ότι στο πόρισμα του εισαγγελέα Καλούδη εγκαλούνται τα δύο κόμματα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) για το γεγονός πως οι επίμαχες δανειοδοτήσεις εγκρίνονταν και χορηγούνταν χωρίς καμία εξασφάλιση για τις τράπεζες αφού η μοναδική εγγύηση που ελάμβαναν ήταν μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων βασιζόμενες στα εκλογικά ποσοστά τους.
Κατά την εκτίμηση του κ. Καλούδη που ουσιαστικά γίνεται δεκτή από την Οικονομική Εισαγγελία καθώς ζητά την άσκηση ποινικών διώξεων, για τις πιστώσεις αυτές στα δύο μεγάλα κόμματα ουσιαστικά δεν υπήρχαν επαρκείς εξασφαλίσεις, καθώς δεν μπορεί να θεωρηθεί εξασφάλιση μία μελλοντική χρηματοδότηση στηριζόμενη στον αστάθμητο παράγοντα της εκλογικής δύναμης του δανειζόμενου.
Οπως προκύπτει όμως από έγγραφα που αποκαλύπτει το iefimerida.gr το ίδιο ακριβώς έπραξε και ο ΣΥΡΙΖΑ: Μόλις το 2017 ζητούσε ρυθμίσεις από την Εθνική Τράπεζα με βάση τις μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις από το 2019-2023!
Και όχι μόνον αυτό. Το 2010, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ως εκπρόσωπος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ (όπως ονομάζονταν τότε) ζητούσε νέα δάνεια απαιτώντας μάλιστα να μην προσδιορίζονται «αποκλειστικά με αυστηρά και μοναδικά με χρηματοοικονομικά κριτήρια».
Στις 14 Δεκεμβρίου του 2010, ο πρόεδρος του (τότε) ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Αλέξης Τσίπρας, σε επιστολή του προς τον τότε πρόεδρου του ΔΣ της Εθνικής κ. Βασίλη Ράπανο έθετε δύο αιτήματα: «Αντιμετωπίζουμε αδυναμία εξυπηρέτησης συσσωρευμένων οικονομικών αναγκών μέχρι τέλος του τρέχοντος μηνός. Οι ανάγκες αυτές που αφορούν μισθολογικές δαπάνες και λοιπά λειτουργικά έξοδα ανέρχονται στο ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ περίπου. Το ποσό αυτό ζητούμε να μας χορηγηθεί από την Ε.Τ ως δάνειο».
Το δεύτερο αίτημα συνδέεται με την προσπάθεια μιας μεσοπρόθεσμης αντιμετώπισης του συνολικού δανεισμού μας. Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ τουλάχιστον για μια δεκαετία δανειζόταν όταν ήταν απολύτως αναγκαίο από την Ε.Τ. με την οποία διατηρούσε αποκλειστική σχέση, ποσά κάτω από τα έσοδά του και τα επέστρεφε εντός έτους. Η σχέση αυτή διαταράχθηκε από εξαιρετικά αυξημένες δαπάνες λόγω των διπλών εκλογών του 2009 και από την καθίζηση της κρατικής χρηματοδότησης του 2010».
Ο κ. Τσίπρας επιζητά «ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν την αποπληρωμή του χρέους με την διαμόρφωση σταθερών κανόνων και υποχρεώσεων»
«Μας είναι επίσης απολύτως σαφές ότι η αποδοχή των παραπάνω δύο αιτημάτων μας, απαιτεί ευρύτερη θεώρηση και δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά με αυστηρά και μοναδικά με χρηματοοικονομικά κριτήρια» καταλήγει.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News