1203
Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη -διάρκειας πέντε λεπτών και 24 δευτερολέπτων- απάντησή του στον Αλέξη Τσίπρα | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Οταν ο Γεραπετρίτης έβαλε στη θέση του τον Τσίπρα: «Κάποιος δουλεύει κύριε πρόεδρε!»

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2019, 08:05
Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη -διάρκειας πέντε λεπτών και 24 δευτερολέπτων- απάντησή του στον Αλέξη Τσίπρα
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Οταν ο Γεραπετρίτης έβαλε στη θέση του τον Τσίπρα: «Κάποιος δουλεύει κύριε πρόεδρε!»

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2019, 08:05

Χρειάστηκαν πεντέμησι λεπτά. Οχι μόνο για να αποδομηθεί ο πολιτικός λόγος του Αλέξη Τσίπρα αλλά και για να αποδομηθεί το αφήγημα περί μεγάλου κοινοβουλευτικού άνδρα. Ο αρχηγός πια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να ακούει το βράδυ της Τρίτης τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να τον αποστομώνει, με σπάνια για τα κοινοβουλευτικά ήθη των καιρών μας ευγένεια και ψυχραιμία, για όσα ο πρώην Πρωθυπουργός του πρόσαψε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος.

Οπως συχνά συνηθίζει, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να μιλήσει για άσχετα με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο θέματα –αυτή τη φορά επιχειρηματολόγησε κατά της τροπολογίας με την οποία αναμένεται να αποπεμφθεί η Βασιλική Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και καυτηρίασε το γεγονός ότι ο κ. Γεραπετρίτης υπήρξε ο βασικός νομικός σύμβουλος της Επιτροπής αλλά και σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτά βέβαια είναι ζητήματα του διυπουργικού νομοσχεδίου που ψηφίζεται την Πέμπτη, αλλά ο κ. Τσίπρας επέλεξε να σταθεί σε αυτά. «Τότε δεν υπήρχε ζήτημα κομματικοποίησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σήμερα υπάρχει θέμα;» αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας. Μάλιστα ο πρώην Πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο να αναφερθεί στις αμοιβές που έπαιρνε ως νομικός ο σημερινός υπουργός Επικρατείας.

Η απάντηση του κ. Γεραπετρίτη, από τα υπουργικά έδρανα και επί προσωπικού είναι σπάνια. Απευθύνθηκε στον κ. Τσίπρα αποκαλώντας τον συνεχώς «κύριε πρόεδρε», όπως είναι ο τίτλος του, και παρατήρησε:

«Θα ήταν χρησιμότερο κύριε πρόεδρε να μου αποδώσετε μομφή για ό,τι έχω την κοινοβουλευτική ευθύνη. Εγώ δεν έχω την κοινοβουλευτική ευθύνη για τη διάταξη σχετικά με την επιτροπή Ανταγωνισμού. Κατά τούτο εάν θέλετε να μου την αποδώσετε, θα παρακαλούσα να υπάρχει μεγαλύτερη προσοχή, σε ό,τι αφορά την κοινοβουλευτική τάξη», ανέφερε αρχικά.

Ωστόσο υπογράμμισε ότι σε μια επιτροπή όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι σημαντικό να υπάρχει αμεροληψία απόλυτη. «Η απόλυτη αμεροληψία απαιτεί να μην υπάρχει κομματική θέση πριν, κατά και μετά τη θητεία, σε μια τέτοια Αρχή. Αν ταυτίζετε την ύπαρξη μιας επαγγελματικής σχέσης ή αν ταυτίζετε μια σχέση γνωριμίας, με το να είναι κάποιος σε θητεία στο προσωπικό γραφείο του πρωθυπουργού και την επαύριο να μετακινείται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα μου επιτρέψετε να πω ότι υπάρχει ένα ζήτημα αναλογίας του μέτρου», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Αναφορικά με την επαγγελματική σχέση του με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο κ. Γεραπετρίτης είπε: «Εγώ δεν έκρυψα ποτέ την επαγγελματική μου διαδρομή και είναι γνωστή σε όλους. Αν θέλετε, μπορώ να σας δώσω και περισσότερα στοιχεία, διότι προφανώς θα έρθουν και άλλα νομοσχέδια. Θα ήθελα όμως να έχετε υπόψη σας μια νομική αντίφαση, την οποία θα ήθελα να προσέξετε: Από τη μια πλευρά κατηγορείτε εκείνους οι οποίοι έχουν απασχοληθεί σε αυτό που λέτε “ιδιωτικά συμφέροντα” και έρχεστε λάβρος στα μέλη της κυβερνήσεως, τα οποία, στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους απασχόλησης είχαν μια σχέση εντολής με οποιονδήποτε ιδιώτη. Σήμερα κύριε πρόεδρε, νομίζω, ξεπεράσατε τον εαυτό σας. Μέμφεστε έναν επαγγελματία επειδή ασχολήθηκε υπέρ του Δημοσίου! Αποφασίστε όμως! Κάποιος δουλεύει κύριε πρόεδρε!».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Επικρατείας, με μια αδιόρατη ειρωνεία, συμβούλευσε τον κ. Τσίπρα: «Αν η δυσανεξία αυτή με την προηγούμενη απασχόληση οποιουδήποτε κατέρχεται στον πολιτικό στίβο αφορά την απασχόληση του και στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο τομέα, τότε να γίνει αποδεκτό με συνταγματική αναθεώρηση να είναι στη Βουλή μόνο εκείνοι που προέρχονται από τον κομματικό σωλήνα».

Όσο για τις αμοιβές του ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι ασχολήθηκε με την Επιτροπή Ανταγωνισμού ως εξωτερικός δικηγόρος, με υποθέσεις της Επιτροπής ενώπιον του ΣτΕ, που απαιτούν πολύ ειδική τεχνογνωσία και απαιτούν να υπάρχει πολύ συγκεκριμένη ειδίκευση στα ζητήματα του δημοσίου δικαίου και του δικαίου της ΕΕ. «Αυτό που συμβαίνει είναι ότι εγώ ανέλαβα της υποθέσεις αυτές πρωτίστως διότι ήθελα να υπηρετήσω την επιτροπή Ανταγωνισμού και θα ήθελα να αναφέρετε και τις αμοιβές. Αμοιβές που είναι για μια παράσταση στο ΣτΕ 1.200 και 1.500 ευρώ, εκ των οποίων φροντίσαμε, τα τελευταία χρόνια, το 80% να είναι φορολογία», είπε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «και έχω και την τιμή και την υπερηφάνεια σήμερα, να λέω ότι υπηρέτησα με πολύ μεγάλη πίστη την Επιτροπή Ανταγωνισμού και δεν το μετανιώνω διότι από την παρουσία μου κερδήθηκε το 95% των υποθέσεων υπέρ του ελληνικού δημοσίου!».

Ηταν τέτοιο το κοινοβουλευτικό πλήγμα στον κ. Τσίπρα που ο πρώην Πρωθυπουργός παίρνοντας μετά τον λόγο φάνηκε σαν να απολογείται.

Απευθυνόμενος στον κ. Γεραπετρίτη είπε ότι δεν γνώριζε ότι δεν έχει συντάξει εκείνος την «επίμαχη φωτογραφική τροπολογία» όπως την οποκάλεσε, «η οποία κατατίθεται στο νομοσχέδιο που θα ψηφίσουμε (για την Επιτροπή Ανταγωνισμού)».

«Καταρχάς σας τιμά, γιατί είναι μια επαίσχυντη και φωτογραφική τροπολογία και προσπαθήσατε να αποποιηθείτε της ευθύνης, κάποιος όμως την έφτιαξε και επειδή υπάρχει συλλογική ευθύνη στην κυβέρνηση, σας παίρνει και εσάς η μπάλα». Πρόσθεσε ότι δεν άφησε καμία μομφή ούτε για την επαγγελματική σταδιοδρομία του ούτε για το γεγονός ότι ήταν βασικός σύμβουλος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού επί προεδρίας Κυριτσάκη, ούτε για το ότι είχε απολαβές από αυτή την ιδιότητα του και πόσες. «Η μομφή αφορά την πολιτική κρίση της κυβέρνησης σας που έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Η Κεραμέως για τον σύζυγό της

Αλλά ο πρώην Πρωθυπουργός δεν αναζήτησε μόνο επιχειρήματα στο επαγγελματικό παρελθόν του υπουργού Επικρατείας για να αρθρώσει πολιτικό λόγο. Αναφέρθηκε και στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως την οποία εγκάλεσε για τον… σύζυγό της! Συγκεκριμένα κατά τη δευτερολογία του είχε επικαλεστεί τροπολογία που είχε καταθέσει το 2016 ο τότε αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης με σκοπό να περάσει ασυμβίβαστο ανάμεσα σε μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού και σε βουλευτές ή μέλη της κυβέρνησης. Αυτή η τροπολογία είχε θεωρηθεί από τη ΝΔ ως φωτογραφική ακριβώς για να πλήξει τη σημερινή υπουργό Παιδείας και τον σύζυγό της.

Η απάντηση της κυρίας Κεραμέως ήταν επίσης αποστομωτική:

«Το 2016 φέρατε μια διάταξη στη Βουλή η οποία θέσπιζε ένα νέο ασυμβίβαστο, μεταξύ μέλους της Επιτροπής Ανταγωνισμού και βουλευτή. Ο σύζυγος, ο οποίος ήταν στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χρόνια, εκλήθη από την ελληνική κυβέρνηση το 2009 να συνδράμει την Επιτροπή Ανταγωνισμού -δεν ήμασταν παντρεμένοι τότε, δεν είχα καμία σχέση με τον δημόσιο βίο- και ήρθατε και είπατε ότι ποινικοποιείτε τη μελλοντική συζυγική σχέση ενός ανθρώπου. Το 2009 ορίστηκε μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δεν ήμασταν παντρεμένοι, εγώ δεν είχα καμία σχέση με το δημόσιο βίο. Και φέρατε τη διάταξη έξι χρόνια αργότερα» είπε η υπουργός Παιδείας απευθυνόμενη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, για να προσθέσει: «Συγκρίνατε απόψε μια φωτογραφική διάταξη που είχε στόχο να τιμωρήσει δύο ανθρώπους, τον σύζυγό μου και εμένα, με την περίπτωση της κυρίας Θάνου που το ίδιο πρόσωπο ήταν σύμβουλός σας και το ίδιο πρόσωπο εκλήθη να λειτουργήσει ως πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

H Νίκη Κεραμέως στην επί προσωπικού απάντησή της στον Αλέξη Τσίπρα (ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ)

Και σε αυτήν την περίπτωση, η απάντηση του κ. Τσίπρα είχε άρωμα απολογίας:

«Δεν απέδωσα καμία μομφή σε εσάς γιατί το 2009 δεν είχατε γνωρίσει τον σύζυγό σας, αλλά το 2016, όταν κατατέθηκε αυτή η τροπολογία, ήταν σύζυγός σας», είπε ο κ. Τσίπρας και επέμεινε ότι η ουσία της κριτικής που άσκησε δεν ήταν ούτε στην επαγγελματική σταδιοδρομία της κυρίας Κεραμέως ούτε στην οικογενειακή σχέση της, «αλλά ότι τότε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρηματολόγησαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας της αναδρομικής ισχύος, λέγοντας μάλιστα τότε όλοι ότι είναι αντισυνταγματικό και απαράδεκτο να διακοπεί στη μέση η θητεία των μελών και του προέδρου της Επιτροπής. Τότε ήταν αντισυνταγματικό να διακόπτεται στη μέση η θητεία, τώρα δεν είναι αντισυνταγματικό να διακόπτεται μια θητεία με τροπολογία που έχει αναδρομικότητα», σχολίασε.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...