Το περιεχόμενο του διαγγέλματος του Γιοσιχίντε Σούγκα προς τον ιαπωνικό λαό έγινε γνωστό από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo News, προτού ο πρωθυπουργός της χώρας προλάβει να το απευθύνει στους πολίτες. Η κεντρική του ιδέα ήταν πως η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων (23 Ιουλίου – 8 Αυγούστου 2021), αλλά και των Παραολυμπιακών (24 Αυγούστου – 5 Σεπτεμβρίου), στο Τόκιο, θα είναι επιτυχής και «θα αποτελέσει την απόδειξη πως η ανθρώπινη φυλή έχει νικήσει την Covid-19». Ωραία. Αλλά αυτή η πρωτοβουλία του, σε μια εντελώς ανύποπτη στιγμή, δείχνει και κάτι άλλο: οτι 268 μέρες πριν από την τελετή έναρξης, ούτε οι ίδιοι οι οικοδεσπότες δεν είναι βέβαιοι πως οι Αγώνες θα γίνουν κανονικά, δηλαδή με θεατές στις εξέδρες.
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός, ο Σούγκα έχει το πρότζεκτ «Τόκιο 2020» στην κορυφή της ατζέντας του. Οπως αναφέρει το Kyodo News, υπάρχουν τρία σενάρια διεξαγωγής των Αγώνων, και θα ανακοινωθούν στο τέλος του έτους. Για δυο από αυτά έχουν διαρρεύσει μερικές πληροφορίες. Περιλαμβάνουν την άρση της ισχύουσας απαγόρευσης εισόδου, στην Ιαπωνία, ταξιδιωτών από 159 χώρες, τη δημιουργία ειδικών κέντρων υποδοχής και ελέγχου των επισκεπτών, και δυο διαφορετικά πρωτόκολλα μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού. Το τρίτο (σενάριο), όμως, είναι επτασφράγιστο μυστικό. Πράγμα που γεννά υποψίες μήπως αφορά το ενδεχόμενο, οι Αγώνες να τελεστούν σε άδειες από κόσμο αθλητικές εγκαταστάσεις.
Πολιτικός που ανήκει στο κυβερνών κόμμα είχε αποκαλύψει, τον περασμένο Ιούλιο, οτι η Οργανωτική Επιτροπή μελετά και αυτήν την πιθανότητα. Προσθέτοντας, μάλιστα, οτι στην τελετή έναρξης θα μπορούσε να υπάρχει μόνον ένας εκπρόσωπος από κάθε χώρα. Εκείνες τις μέρες και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, είχε αφήσει να εννοηθεί πως εξετάζεται κι αυτό το σενάριο. Αλλά οι αριθμοί… έχουν άλλη γνώμη. Ο προϋπολογισμός των Αγώνων προβλέπει έσοδα 90 δισεκατομμυρίων γιέν (730 εκατ. ευρώ) από τις πωλήσεις εισιτηρίων, χωρίς να συνυπολογίζονται σε αυτό το ποσό οι εισπράξεις από τις πωλήσεις αναμνηστικών, και τα χρήματα που οι επισκέπτες θα ξοδέψουν στην πόλη και τα στάδια (για διαμονή, μετακινήσεις, φαγητό και ποτά, κ.λπ.). Η οικονομική καταστροφή για τους διοργανωτές, που έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια, αλλά και για τη ΔΟΕ, θα είναι τεράστια.
Το αν θα είναι ακόμη μεγαλύτερη σε περίπτωση που οι Αγώνες ματαιωθούν, θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης τον Νοέμβριο, που ο Μπαχ θα επισκεφθεί το Τόκιο για να ληφθούν κάποιες κρίσιμες αποφάσεις. Μεταξύ των οποίων, μεγάλες περικοπές στα έξοδα και στον αριθμό των επισήμων και των συνοδών των αποστολών κάθε χώρας.
Τον επόμενο μήνα η Οργανωτική Επιτροπή θα κινήσει τη διαδικασία για την επιστροφή χρημάτων σε όσους είχαν αγοράσει εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς (4,5 εκατομμύρια) και τους Παραολυμπιακούς (950.000) Αγώνες προτού ανακοινωθεί η αναβολή τους. Το γεγονός η διάθεση των εισιτηρίων για τις νέες ημερομηνίες δεν έχει αρχίσει ακόμη, μάλλον έχει τη σημασία του.
Η Ιαπωνία των 126 εκατομμυρίων κατοίκων μετρά, μέχρι στιγμής, 94.000 κρούσματα της Covid-19 και 1.700 θανάτους. Η Ελβετία, με πληθυσμό 8,6 εκατ. ανθρώπων, καταγράφει 121.000 κρούσματα και 1.914 θανάτους. Παρόλα αυτά, οι Ιάπωνες «τρέμουν» στην ιδέα οτι το παγκόσμιο αθλητικό ραντεβού του 2021 θα μπορούσε να διασπείρει τον κορονοϊό στη χώρα τους. Απόδειξη, η έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο Αύγουστο ανάμεσα σε 30.000 εθελοντές (απάντησαν οι 13.480). Σε ποσοστό 80% δήλωσαν ότι φοβούνται μήπως νοσήσουν στη διάρκεια της εργασίας τους για τους Αγώνες.
Τους τελευταίους μήνες υπάρχει αγωνιστική κίνηση στην Ιαπωνία, αν και με πολύ περιορισμένο αριθμό θεατών, ενώ στις 8 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί στο Τόκιο τουρνουά ενόργανης γυμναστικής. Θα είναι οι πρώτοι διεθνείς αγώνες μετά την αναβολή των Ολυμπιακών εξαιτίας της πανδημίας και θα αποτελέσουν μια πρόβα των υγειονομικών μέτρων που σχεδιάζονται για το καλοκαίρι του 2021, τα οποία δοκιμάζονται εδώ και αρκετό. Περιλαμβάνουν, μάλιστα, καινοτόμες εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας, για τις οποίες οι Ιάπωνες φημίζονται. Και πάλι. Τόσο το «Τόκιο 2020» όσο και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφεύγουν να απαντήσουν σαφώς στο φλέγον ερώτημα αν η διοργάνωση θα είναι σε θέση να υποδεχτεί τους φιλάθλους – επισκέπτες απ’ όλο τον Κόσμο, επαναλαμβάνοντας διαρκώς πως «οι θεατές περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό των Αγώνων».
Το μόνο που ξεκαθάρισε ο πρόεδρος Μπαχ, αρθρογραφώντας στον Guardian, είναι ότι η ΔΟΕ θα επιμείνει στη «No Politica» στάση της, απαγορεύοντας στους συμμετέχοντες στους Αγώνες οποιαδήποτε διαδήλωση πολιτικού, θρησκευτικού, ή κοινωνικού περιεχομένου. Στην ουσία, αποκρίθηκε (με μεγάλη καθυστέρηση) στην επιστολή του Συμβουλίου Αθλητών της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ, που ζητούσε την κατάργηση του κανόνα 50 του Ολυμπιακού Χάρτη.
Η επιστολή ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Δεν είναι δυνατόν, η Ολυμπιακή και η Παραολυμπιακή Ολυμπιακή Επιτροπή να συνεχίσουν στο δρόμο της τιμωρίας ή απομάκρυνσης αθλητών οι οποίοι εκφράζουν αυτό που πιστεύουν, ειδικά όταν οι πεποιθήσεις τους ταυτίζονται με τους στόχους του Ολυμπισμού. Το Ολυμπιακό και Παραολυμπιακό κίνημα τιμά αθλητές όπως ο Τζον Κάρλος και ο Τόμι Σμιθ, που διακινδύνευσαν τα πάντα για να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ απαγορεύει στους σημερινούς αθλητές να κάνουν το ίδιο». Αλλά το αυτί του γερμανού παράγοντα δεν ίδρωσε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News