Τελικά έχει και όνομα και επίθετο ο κορυφαίος κατάσκοπος της CIA που φέρεται να ζούσε και να εργαζόταν στη Ρωσία, καταφέρνοντας να εισέλθει στα ανώτατα κλιμάκια της ρωσικής ηγεσίας, αλλά επαναπατρίστηκε τελικά, όπως αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα, από την ίδια του την υπηρεσία, λόγω έντονων ανησυχιών περί αποκάλυψης της ταυτότητάς του από τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ονομάζεται Ολεγκ Σμολένκοφ, είναι 50 ετών και φέρεται ότι είχε πρόσβαση ακόμα και στο γραφείο του Βλαντίμιρ Πούτιν, υποψία που αν αληθεύει, εξηγεί πώς κατάφερε, σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, να εξακριβώσει ότι ο ρώσος πρόεδρος είχε διατάξει προσωπικά, μάλιστα, τη ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ και να επιβεβαιώσει στη συνέχεια τις σχετικές υποψίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Μετά από ένα ταξίδι αναψυχής, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, που πραγματοποίησε στο Μαυροβούνιο το 2017, μαζί με τη σύζυγό του Αντονίνα και τα τρία παιδιά τους, τα ίχνη της οικογένειας Σμολένκοφ χάθηκαν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Kommersant η οποία επικαλείται τα λεγόμενα αξιωματούχου του αμερικανικού ΥΠΕΞ, η εξαφάνισή τότε αντιμετωπίστηκε ως δολοφονία με αποτέλεσμα να ξεκινήσει και σχετική έρευνα από τις ρωσικές διωκτικές αρχές. Ενα έγγραφο ιδιοκτησίας ακινήτων, ωστόσο, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, αποκαλύπτει πως ένας κύριος Ολεγκ Σμολένκοφ και η γυναίκα του Αντονίνα προέβησαν τον Ιούλιο 2018 στην αγορά μιας κατοικίας με έξι υπνοδωμάτια και οκτώ μπάνια στην κωμόπολη Στάφορντ της Βιρτζίνια έναντι 925.000 δολαρίων.
Οταν έφτασαν στη νέα τους γειτονιά, αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους οι λονδρέζικοι Times, είπαν στους γείτονές τους πως είχαν έρθει εκεί από τα βόρεια της Βιρτζίνια, όπως ακριβώς και αρκετοί άλλοι από τους συνταξιούχους που ζουν στην περιοχή. Προκάλεσαν, ωστόσο, το ενδιαφέρον των μελών της τοπικής κοινότητας όχι εξαιτίας της ρωσικής προφοράς με την οποία μιλούσαν τα Αγγλικά, αλλά λόγω της αποφασιστικότητάς τους να διαφυλάξουν την ιδιωτικότητά τους. Αρνήθηκαν, για παράδειγμα, να συμμετάσχουν πέρυσι το καλοκαίρι στους εορτασμούς της 4ης Ιουλίου.
Νωρίτερα τα αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως η οικογένεια Σμολένκοφ ζούσε στην Ουάσινγκτον δίχως, μάλιστα, να αποκρύπτει την πραγματική της ταυτότητα. Αλλά έως την περασμένη Δευτέρα, η αποστολή για την απομάκρυνση από τη Μόσχα μιας από τις πιο αξιόπιστες πηγές της Ουάσινγκτον εντός της ρωσικής κυβέρνησης, παρέμενε μυστική.
Ανθρωπος που συμμετείχε στις συζητήσεις για το ενδεχόμενο επιστροφής του Ολεγκ Σμολένκοφ στις ΗΠΑ, ανέφερε στο CNN πως η απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη το ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και μέλη της κυβέρνησής του δεν είχαν αντιμετωπίσει με τη δέουσα προσοχή απόρρητα έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να προκύψει σοβαρός κίνδυνος αποκάλυψης του Σμολένκοφ.
Φέρεται επίσης ότι ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε τη σχετική εντολή για την επιστροφή του τον Μάιο του 2017, λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον ρώσο πρέσβη στις ΗΠΑ Σεργκέι Κισλιάκ κατά την οποία συζήτησαν για απόρρητες πληροφορίες που είχαν στη διάθεσή τους οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σχετικά με τη δράση του ISIS στη Συρία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNΝ, ο κατάσκοπος της CIA μπορούσε ακόμα και να φωτογραφίσει έγγραφα που βρίσκονταν πάνω στο γραφείο του ρώσου προέδρου ενώ οι New York Times ανέφεραν πως ο Σμολένκοφ ήταν «ένας από τους πιο σημαντικούς και καλύτερα προστατευμένους» πράκτορες της. Παρ’ ότι δεν ανήκε στον στενότατο κύκλο συνεργατών του προέδρου της Ρωσίας, τον συναντούσε τακτικά ενώ συμμετείχε και στις διαδικασίες λήψης των όποιων αποφάσεων εντός των τειχών του Κρεμλίνου.
Η δουλειά του ήταν ύψιστης σημασίας για την CIA, αλλά η αμερικανική υπηρεσία επέλεξε τελικά να τον επαναπατρίσει όταν διέρρευσαν πληροφορίες για τις πηγές της εντός της κυβέρνησης της Ρωσίας. Ο Σμολένκοφ, ωστόσο, επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους, αρνήθηκε να επιστρέψει το 2016 όταν αυτό του ζητήθηκε πρώτη φορά. Δέχτηκε, όμως, την επόμενη χρονιά, αφήνοντας τις ΗΠΑ στο σκοτάδι όσον αφορά το modus operandi της ρωσικής ηγεσίας και τις πιθανές απόπειρες εμπλοκής του Κρεμλίνου και σε μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις των ΗΠΑ.
Πρώην αλλά και εν ενεργεία πράκτορες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών σημείωσαν από την πλευρά τους πως, ειδικά μετά τη δηλητηρίαση, πέρυσι τον Μάρτιο στο Σόλσμπερι της Αγγλίας, του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ που εργαζόταν στις μυστικές υπηρεσίες του ρωσικού στρατού για λογαριασμό της βρετανικής MI6, η ζωή του Σμολένκοφ βρισκόταν σε κίνδυνο.
Δεν κατανοούν, ωστόσο, πώς ο Σμολένκοφ, αντί να κρύβεται, κατέληξε να ζει με την πραγματική του ταυτότητα, παραβλέποντας το γεγονός πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εκφράσει με ξεκάθαρο τρόπο την απέχθειά τους για τους «προδότες». Ενας από αυτούς, σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο ήταν ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο, ένας πρώην αξιωματούχος FSB, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας της Ρωσίας, που συνεργαζόταν επίσης με την MI6, και κατέληξε νεκρός στο Λονδίνο το 2016, μετά τη δηλητηρίασή του με το ραδιενεργό ισότοπο πολώνιο 210.
Οσον αφορά την αντίδραση της Ρωσίας, ο Ντμίτρι Πέσκοφ, εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, επιβεβαίωσε πως ο Ολεγκ Σμολένκοφ είχε εργαστεί κατά το παρελθόν για τη ρωσική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι απολύθηκε «πριν από πολλά χρόνια». Σημείωσε επίσης πως από την θέση που κατείχε δεν μπορούσε να έρθει σε επαφή με τον ρώσο ηγέτη. Πάντως ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως όχι μόνον δεν τον είχε συναντήσει ποτέ αλλά δεν είχε ακούσει καν το όνομά του. Αίσθηση, ωστόσο, προκαλεί ότι ο Ολεγκ Σμολένκοφ άρχισε να εργάζεται τα πρώτα χρόνια του 2000 στην πρεσβεία της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον στο πλευρό του Γιούρι Ουσάκοφ, ο οποίος στη συνέχεια ανέλαβε χρέη προσωπικού συμβούλου του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News