569
O κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στη τηλεοπτική του εμφάνιση στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τετάρτης | Youtube/ ANT1

Οικονόμου: Ο κόσμος δεν διατυπώνει αίτημα πολιτικής αλλαγής, γιατί ξέρει ότι «λαγοί από καπέλα» δεν βγαίνουν

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2022, 13:11
O κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στη τηλεοπτική του εμφάνιση στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τετάρτης
|Youtube/ ANT1

Οικονόμου: Ο κόσμος δεν διατυπώνει αίτημα πολιτικής αλλαγής, γιατί ξέρει ότι «λαγοί από καπέλα» δεν βγαίνουν

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2022, 13:11

Ζούμε μία εκρηκτική συγκυρία, ο κόσμος ωστόσο δεν διατυπώνει κάποιο αίτημα πολιτικής αλλαγής, γιατί ξέρει ότι «λαγοί από τα καπέλα» δεν βγαίνουν, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τετάρτης. «Και το ξέρει διότι το ξαναδοκίμασε πριν από αρκετά χρόνια», συμπλήρωσε με νόημα αναφερόμενος στην προηγούμενη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα, «ο κόσμος μας λέει «κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε. Κάντε ό,τι περισσότερο είναι δυνατόν, χωρίς να μας πείτε ψέματα, χωρίς να μας δημιουργήσετε προσδοκίες που δεν θα μπορέσετε να υλοποιήσετε και χωρίς να τινάξετε τη χώρα στον αέρα. Το ότι ο κόσμος πάντοτε θέλει περισσότερα είναι απολύτως φυσιολογικό. Η δουλειά μας, κάθε μέρα που περνά, είναι να κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε, για να σταθούμε στο πλευρό του κόσμου και να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις», τόνισε ο κ. Οικονόμου και αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για να μετριαστούν οι συνέπειες της ακρίβειας, κυρίως στην ενέργεια, πρόσθεσε:

«Τα χρήματα που δίνονται δεν είναι λίγα. Προφανώς και οι ανατιμήσεις είναι μεγάλες. Ηδη, τον Απρίλιο θα δουν όλοι πολύ μεγαλύτερη ενίσχυση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που δίνεται απευθείας στα νοικοκυριά. Θα τη δουν και επιχειρήσεις. Είναι ακόμα τα μέτρα για τη βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης, το επίδομα των 200 ευρώ.

»Πριν από το Πάσχα, ένας πολύ μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας θα πάρει μια οικονομική ενίσχυση, η οποία δεν του λύνει το πρόβλημα, αλλά θα του επιτρέψει να ανταποκριθεί σε κάποιες βασικές ανάγκες. Αυτή η φιλοσοφία της στοχευμένης κίνησης σε όσους έχουν ανάγκη, έχει κριθεί από την κυβέρνηση ότι είναι πιο αποτελεσματική από μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα. Υπάρχει ένας συνδυασμός γιατί πρέπει να έχουμε εφεδρείες, προκειμένου να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που είναι δυναμική».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία», όμως, υπογράμμισε, «ότι εάν η Ευρώπη δεν δράσει άμεσα, ουσιαστικά, όπως έκανε και με την πανδημία, τότε δεν θα είμαστε αντιμέτωποι μόνο με μια οικονομική κρίση που δεν θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Θα είμαστε αντιμέτωποι και με μία νέα κρίση λαϊκισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη, πράγμα το οποίο θα έχει απροσδιόριστες συνέπειες για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, έτσι όπως τον ξέρουμε. Και αυτό πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους [εν όψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής]».

Σε ό,τι αφορά την αισχροκέρδεια, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επανέλαβε ότι οι έλεγχοι είναι εντατικοί, «πέφτουν πρόστιμα και έπεσαν πρόστιμα σε μεγάλες αλυσίδες λιανικής».

«Θα συνεχιστούν οι έλεγχοι και ενόψει Πάσχα σε όλα τα επίπεδα» και «μόλις ψηφιστεί η σχετική τροπολογία, θα μαθαίνουμε και τα ονόματα όσων αισχροκερδούν», επεσήμανε. «Μπορούμε και κάνουμε αυτούς τους εντατικούς ελέγχους γιατί θεσμοθετήσαμε τον «κόφτη» στα κέρδη. Δεν μπορεί κανείς να έχει περιθώριο κέρδους μεγαλύτερο από αυτό που είχε τον περασμένο Σεπτέμβριο».

Αναφερόμενος στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, αφού σημείωσε ότι «πριν από λίγες ημέρες η ΔΕΗ, ο μεγαλύτερος πάροχος, δήλωσε ζημιές, γιατί η στήριξη που έδινε στους πολίτες, όπως χαρακτηριστικά είπε, όλο το προηγούμενο διάστημα, στην ουσία “έφαγε” –και σωστά– τα κέρδη της»,  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στην ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η μέθοδος και διαδικασία προσδιορισμού των κερδών, και πλέον αναμένεται το επόμενο διάστημα το πόρισμά της.

«Δηλαδή», σημείωσε, «η ίδια η ΡΑΕ λέει ότι δεν έχει στείλει τίποτα». «Περιμένουμε να στείλει τα τυχόν κέρδη που θα εντοπίσει και η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για το τι θα πράξει. Το αντιπολιτευτικό αφήγημα ότι εμείς δεν νοιαζόμαστε για τον κόσμο, αλλά για τρεις, πέντε, δέκα που πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους, είναι ένα χιλιοπαιγμένο έργο, που δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική», κατέληξε στη σχετική αναφορά του ο κ. Οικονόμου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...