804
«Είμαστε με τους πολλούς. Είμαστε με αυτούς που έχουν δίκαιο. Δεν εφησυχάζουμε δεν επαναπαυόμαστε και είμαστε έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε σε κάθε ενδεχόμενο», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την Πέμπτη | INTIMEnews

Οικονόμου για τα διδάγματα του Ουκρανικού: Θεμέλιος λίθος η ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2022, 15:10
«Είμαστε με τους πολλούς. Είμαστε με αυτούς που έχουν δίκαιο. Δεν εφησυχάζουμε δεν επαναπαυόμαστε και είμαστε έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε σε κάθε ενδεχόμενο», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την Πέμπτη
|INTIMEnews

Οικονόμου για τα διδάγματα του Ουκρανικού: Θεμέλιος λίθος η ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2022, 15:10

Νέες, στοχευμένες παρεμβάσεις για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και την ακρίβεια εν γένει, προανήγγειλε την Πέμπτη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Σύντομα η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ανακοινώσει στοχευμένες παρεμβάσεις πέραν της οριζόντιας στήριξης, γιατί υπάρχει κόσμος, που πραγματικά το έχει ανάγκη, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δημοσιονομικό περιθώριο», διαβεβαίωσε ο κ. Οικονόμου, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη  όλες τις παραμέτρους: «Δεν πρέπει να διαταράξουμε τη δημοσιονομική ισορροπία, δεν είναι εύκολη άσκηση, θα έλθουν και μεγαλύτερες δυσκολίες, αλλά με σώφρονες αποφάσεις η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανέναν μόνο του, θα σταθούμε στο πλευρό των πολιτών χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Οικονόμου, διαθέτει συγκεκριμένο πλάνο εξασφάλισης και επάρκειας του ενεργειακού εφοδιασμού και  μέχρι τώρα έχουν διατεθεί πάνω από 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και αγροτών απέναντι στις ανατιμήσεις και η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί. Παράλληλα, πρόσθεσε,  θα προωθηθούν και νέες παρεμβάσεις για τους οικονομικά ασθενέστερους, ενώ αναφορά εκανε και στην πρόταση που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός και υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση, δεδομένου ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό.

Αναφερόμενος ειδικά στη ρύθμιση για το περιθώριο κέρδους στα καύσιμα και τα σιτηρά, ανέφερε ότι στόχος της είναι να προστατεύσει τους καταναλωτές από κινήσεις αισχροκέρδειας, για να σημειώσει ότι η κυβέρνηση παρέχει εργαλεία προκειμένου να διασφαλισθεί ο σωστός τρόπος λειτουργίας της αγοράς.

Στο Ουκρανικό ο κυβερνητικός επρόσωπος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «αυτό που απέδειξε η κρίση στην Ουκρανία είναι ότι κατ’ αρχήν μόνος σου πρέπει να δείξεις ότι μπορείς να υπερασπιστείς την εθνική κυριαρχία και τα εθνικά σου δίκαια». «Η ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα, η δύναμη του κράτους και το σφρίγος της κοινωνίας είναι ο θεμέλιος λίθος της εθνικής ανεξαρτησίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι διεθνείς εξελίξεις, σημείωσε ο κ. Οικονόμου  δικαιώνουν τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης που υπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα διασφαλίζοντας την πατρίδα και τους ανθρώπους της, δικαιώνουν την επιλογή για την ενίσχυση της Αμυνάς μας και την οικοδόμηση ισχυρών συμμαχιών.«Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο αναθεωρητισμός εξακολουθεί να πληγώνει την Κύπρο και να καραδοκεί στη γειτονιά μας», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε, οι  διεθνείς εξελίξεις δικαιώνουν ταυτόχρονα τις επιλογές των ευρωπαίων ηγετών ανάμεσά τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θέτουν ως προτεραιότητα τη στρατηγική ευρωπαϊκή αυτονομία ως απάντηση στο σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται απέναντι στους ταραξίες εν ενεργεία και δυνητικούς που υπάρχουν στην ήπειρό μας.

Στο σημείο αυτό ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη στάση που τηρεί η χώρα μας, ενώνοντας -όπως είπε- τις δυνάμεις της με τους εταίρους και τους συμμάχους της απέναντι στους εισβολείς και δίπλα στους ομογενείς μας και στους Ουκρανούς στον αγώνα τους για ελευθερία και δημοκρατία.

Η Ελλάδα στηρίζει έμπρακτα το δίκαιο και τη νομιμότητα, επανέλαβε ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του. «Είμαστε με τους πολλούς. Είμαστε με αυτούς που έχουν δίκαιο. Δεν εφησυχάζουμε δεν επαναπαυόμαστε και είμαστε έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε σε κάθε ενδεχόμενο», ήταν το μήνυμα που θέλησε να εκπέμψει.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τόνισε δεν γνωρίζει εάν υπάρχει σήμερα επικοινωνία με τον ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ευρωπαϊκού μηχανισμού κατανομής των ουκρανών πολιτών, που αναζητούν καταφύγιο σε χώρες της ΕΕ. Ηδη ενημέρωσε, «τρέχουν» οι διαδικασίες για την απορρόφηση τους σε διάφορους τομείς της οικονομίας, ενώ ερωτηθείς για τον αριθμό των ουκρανών προσφύγων στην Ελλάδα, απάντησε ότι προς ώρας είναι της τάξεως των 1.500.

Αναφορικά με πιθανές απώλειες στην τουριστική αγορά λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία, ο κ. Οικονόμου εκτίμησε πως δεν θα είναι μεγάλες, κατόπιν μίας πρώτης εκτίμησης που έχει γίνει, όπως είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι η ευχή όλων θα ήταν να μην υπήρχε πόλεμος, άρα και ευρύτερες αναταράξεις.

Ο Γιάννης Οικονόμου διαβεβαίωσε εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά, ότι η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι άνθρωποι μας να μεταφερθούν με ασφάλεια από τη Μαριούπολη σε ασφαλή προορισμό, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι οι ελληνικές προξενικές αρχές σε Μαριούπολη και Οδησσό παραμένουν σε λειτουργία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε θετικό γεγονός πως προχθές στη Βουλή υπήρξε ομόθυμη καταδίκη για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μετά την ξεκάθαρη και αποφασιστική, όπως είπε, θέση, που έλαβε η κυβέρνηση.

Οποιος πολιτικός αρχηγός θεωρεί ότι θέλει περισσότερη ενημέρωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουδέποτε έχει αρνηθεί ενημέρωση, απάντησε για τις αιτιάσεις που έχουν εκφραστεί από την πλευρά της αντιπολίτευσης περί ελλιπούς ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών.

Ερωτηθείς τέλος για το κατά πόσον προετοιμάζεται συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Οικονόμου απήντησε πως δεν υπάρχει κάτι νεότερο και ότι μένουμε σε αυτά, που είπε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την άποψη του προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη ότι το βράδυ των εκλογών θα υπάρξουν δύο χαμένοι, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως το βράδυ των εκλογών ο λαός με την ψήφο του θα διαμορφώσει το αποτέλεσμα, σημειώνοντας, πάντως σε αυτή τη συγκυρία η κυβέρνηση δεν ασχολείται με εκλογές, καθώς συμβαίνουν διεθνώς τεράστιες αλλαγές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...