313
|

Χάσαμε το ελβετικό τρένο

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 5 Φεβρουαρίου 2014, 00:41

Χάσαμε το ελβετικό τρένο

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 5 Φεβρουαρίου 2014, 00:41

Χθες στην Αθήνα είχαμε μια περίεργη σύμπτωση: ενώ ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας συνομιλούσε με την Ελβετή ομόλογό του, ο Ελβετός αναπληρωτής ομοσπονδιακός εισαγγελέας ανέκρινε τον κ. Άκη Τσοχατζόπουλο για τα «μαύρα χρήματα» του στην Ελβετία.

Αν ο κ. Τσοχατζόπουλος είχε ακόμα τα χρήματα στους λογαριασμούς του το 2012 απείραχτα και η Ελλάδα με την Ελβετία υπέγραφαν τότε τη συμφωνία για τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων, χωρίς οι Έλληνες εισαγγελείς να έχουν ανακαλύψει την προέλευση των χρημάτων αυτών, ο κ. Τσοχατζόπουλος θα αναγκαζόταν να πληρώσει στο ελληνικό κράτος 10-15 εκατομμύρια ευρώ. Πολύ περισσότερα δηλαδή από εκείνα που έχει συγκεντρώσει το ελληνικό κράτος από τις δικαιολογημένες διώξεις του.

Όμως αυτή η συμφωνία που έγινε περισσότερο γιατί άρεσε στο Βερολίνο και λιγότερο επειδή είχε πειστεί η ελληνική πολιτική τάξη για αυτήν, δεν άρεσε σε όσους είχαν παράνομα (διότι υπάρχουν και οι εφοπλιστές ) αφορολόγητα χρήματα στην Ελβετία.

Η κυβέρνηση σκεφτόταν -όχι άδικα -ότι κάποια στιγμή θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα χρήματα αυτά ως κεφάλαιο «επανεκκίνησης» της οικονομίας αν, επιτέλους, επέβαλε μια επιτυχημένη φορολογική αμνηστία (πράγμα που είναι αδύνατο στην Ελλάδα ).

Έπειτα ονειρεύτηκε έναν πολιτικό θρίαμβο από το μέτρο της προκαταβολής έναντι μελλοντικών φόρων από τις ελβετικές τράπεζες: το 25-30% του κεφαλαίου θα δινόταν στο ελληνικό κράτος για να μην κατονομασθούν οι κάτοχοι των λογαριασμών. Όταν και αυτή η δυνατότητα ερμηνείας απέτυχε, η φορολόγηση των καταθέσεων έπαψε να παρουσιάζει κάποιο ειδικό ενδιαφέρον καθώς και το ίδιο το Βερολίνο είχε πάψει να την επιδιώκει.

Οι Ελβετοί τώρα δεν πρόκειται να υπογράψουν συμφωνίες σαν και εκείνες που είχαν υπογράψει με τη Μ. Βρετανία και την Αυστρία καθώς οι Αμερικάνοι τους αναγκάζουν να δίνουν και να παίρνουν πληροφορίες για φοροφυγάδες ενώ υπέγραψαν τη σχετική σύμβαση του ΟΗΕ για την ανταλλαγή πληροφοριών. Η Ελλάδα είχε δύο χρόνια από το 2010 ως το 2012 για να υπογράψει τη συμφωνία με την Ελβετία. Δεν το έκανε. Τώρα πρέπει να περιμένει το «επόμενο τρένο». Όταν περάσει…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News