435
|

Τρομάζω που το ακούω

Avatar Τάσος Μελετόπουλος 27 Σεπτεμβρίου 2013, 00:22

Τρομάζω που το ακούω

Avatar Τάσος Μελετόπουλος 27 Σεπτεμβρίου 2013, 00:22

Διέρρευσε πριν από λίγες ημέρες στον γερμανικό Τύπο ότι ο υπουργός εξωτερικών κ. Βενιζέλος πρότεινε στο μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Γέργκ Άσμουσεν να μαγειρέψουν τους αριθμούς. Το διέψευσε βέβαια το δημοσίευμα κατηγορηματικά ο κ. Βενιζέλος, όπως έχει διαψεύσει τόσα και τόσα στο παρελθόν. Οι συνεχιζόμενες όμως διαψεύσεις πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική της καταστροφή με έχουν κάνει καχύποπτο. Δεν ξέρω ποιον και τι να πιστέψω. Έχω καταλήξει να μην πιστεύω κανέναν και τίποτε και να έχω εμπιστοσύνη μονάχα στο ένστικτό μου. 

Κάθε οικονομικός προγραμματισμός έχει καταλήξει να είναι περιττός. Φόροι έρχονται και φεύγουν αυθημερόν. Καινούρια χαράτσια επιβάλλονται και παλαιά παραμένουν. Μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια περνούν από τη Βουλή και μετά αραχνιάζουν σε κάποιο συρτάρι. Και μέσα σε όλη αυτή την αναστάτωση που επικρατεί σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και που προκαλείται από τον πανικό και την επιπολαιότητα της κεντρικής εξουσίας, στόχος της κυβέρνησης είναι να καταφέρει το συντομότερο δυνατόν η χώρα να βγει στις αγορές. Να καταφέρει να δανειστεί πακτωλό χρημάτων με χαμηλό επιτόκιο. Να αποκολληθεί η οικονομική διαχείριση του προϋπολογισμού από το δεσμευτικό άρμα της τρόικας ώστε η κεντρική εξουσία να διοχετεύει τα ζεστά λεφτά εκεί που επιθυμεί – κυρίως σε φίλους, συνεργάτες και ψηφοφόρους της – δίχως τον έλεγχο του Βερολίνου. Η επίτευξη του στόχου αυτού με πανικοβάλει. Τα θλιβερά γεγονότα που ζούμε όλοι, απέδειξαν πόσο ανίκανες ήταν οι τελευταίες κυβερνήσεις στη διαχείριση του κρατικού κορβανά. Πολλά στελέχη των τριών τελευταίων κυβερνήσεων ακόμη διοικούν τη χώρα. Αυτό κι αν είναι ανησυχητικό.

Μετά από όλα αυτά κατέληξα να πιστεύω ότι καλύτερο θα ήταν η πολιτική ελίτ, που έριξε τη χώρα στα βράχια, να μην έχει το ελεύθερο της διαχείρισης στα νέα δάνεια. Η χώρα, λόγω έλλειψης έντιμου προσωπικού, γενικά, πρέπει δυστυχώς να παραμείνει ακόμη δεμένη στο άρμα κάποιας ευρωπαϊκής Επιτροπής που μοναδικός της σκοπός θα είναι να διαχειρίζεται τα καινούρια δανεικά από τις αγορές. Να εποπτεύει σε ποιους τομείς του Δημοσίου και σε ποιες μεγάλες επιχειρήσεις, μέσω τραπεζών, θα διοχετεύονται τα φρέσκα λεφτά. Να εξετάζει αμερόληπτα, και εξονυχιστικά τα οικονομικά τους κριτήρια και τις εγγυήσεις ώστε τα δάνεια να αποπληρώνονται και να μην καταλήγουν ξεχασμένοι σκελετοί σε ντουλάπες επιβαρύνοντας με επιπλέον χρέος τους πολίτες. Το αποτυχημένο πολιτικό προσωπικό δεν πρόκειται να ξεφύγει από τη δοκιμασμένη νοοτροπία της εξαγοράς ψήφου στην οποία ασκήθηκε και διέπρεψε δεκαετίες τώρα, με αποτέλεσμα να μας οδηγήσει στην κατάντια που ζούμε. Φοβάμαι λοιπόν ότι μόλις οι «βάρβαροι» αποχωρήσουν θα αναλάβουν και πάλι οι ίδιοι πολιτικοί παρέα με τη γνωστή σε όλους διαπλοκή. Αναπόφευκτα αυτό θα οδηγήσει και πάλι, σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε καινούρια χρέη και καινούριες περιπέτειες τους Έλληνες και την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News