Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η σύνταξη της γιαγιάς
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η σύνταξη της γιαγιάς
Η «Καθημερινή» της Κυριακής αποκαλύπτει ότι το ταχυδρομικό ταμιευτήριο είχε επενδύσει το καλοκαίρι του 2009 σε ασφάλιστρα για μια ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας σε ύψος 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια η στο 12,5 % της παγκόσμιας αγοράς. Προφανώς όταν μια τράπεζα υπό κρατικό έλεγχο αγοράζει το 12,5% αυτών των τίτλων που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά τότε ένα σήμα που στέλνεται στις αγορές είναι ότι το ίδιο το κράτος δεν πολυπιστεύσει ότι δεν θα πτωχεύσει. Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι η αγορά αποφασίστηκε τον Ιούνιο όταν ο κ Κώστας Καραμανλής στενός φίλος του τότε ισχυρού άνδρα του ΤΤ διαβεβαίωνε ότι όλα είναι υπό έλεγχο κάνει κανείς δεύτερες σκέψεις …
Αυτή είναι η μία ανάγνωση. Η άλλη που δεν αναγράφεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας είναι ότι στο χρονικό σημείο της αγοράς των τίτλων το ΤΤ με καταθέσεις 12 δισ ευρώ (κυρίως συνταξιούχων και ανθρώπων χαμηλού εισοδήματος ) είχε αγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αξίας ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ!!! Σήμερα έχει αγοράσει ομόλογα 5,5 δις ευρώ και δεν μπορώ να πιστέψω αυτό ότι έγινε χωρίς παραίνεση του κράτους. Δηλαδή η «Τράπεζα του κοσμάκη» έχει δανείσει τα μισά της λεφτά στο ελληνικό δημόσιο. Το ΤΤ λοιπόν χρησιμοποίησε για να βγάλει υπεραποδόσεις στην «περίπτωση που» (το ελληνικό δημόσιο είχε πρόβλημα στάσης πληρωμών ) ένα εξαιρετικό ριψοκίνδυνο προϊόν. Πρέπει μια παραδοσιακή τράπεζα σαν το ΤΤ να αγοράζει τέτοια προϊόντα σε τέτοιο όγκο; Μάλλον όχι. Κι όμως η κίνηση του κ Φιλιππίδη του «βγήκε» από το αποτέλεσμα βγαίνει μάλλον δικαιωμένος, αυτή είναι η δεύτερη ανάγνωση.
Πρόσφατα το ΤΤ έδωσε και μερικά…ψιλά για να αγοράσει την παραπαίουσα ΑΣΠΙΣ ΜΠΑΝΚ του κυρίου Παύλου Ψωμιάδη στην οποία θα έπρεπε να έχει μπει προηγουμένως κυβερνητικός επίτροπος και να έχει στείλει μερικούς στον εισαγγελέα.
Μαθαίνω ότι το ΤΤ προτιμούσε μάλιστα τη λύση του «επιτρόπου» καθώς τώρα είναι πιθανόν να βρεθεί –και θα βρεθεί –αντιμέτωπο με τις αξιώσεις πολλών από τους ανθρώπους που αγόραζαν «Ασπιδόχαρτα» και οι οποίοι στρέφονται στα δικαστήρια. Γιατί να έχει το ΤΤ την αστική ευθύνη των όσων είχε κάνει ο κ.Ψωμιάδης;
Συμπέρασμα 1ον : Όταν η ελληνική και οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μιλούν για κερδοσκόπους να είναι πιο προσεκτικές, μπορεί να βρεθεί ότι κερδοσκόπησαν οι ίδιες.
Συμπέρασμα 2ον : Όταν καλείς μία τράπεζα, τώρα λέγεται ΤΤ, αύριο λέγεται Εθνική, να εκτεθεί υπέρ του δέοντος στην αγορά ελληνικών ομολόγων ίσως θα πρέπει σαν υπουργός Οικονομικών να έχεις στο μυαλό σου ότι η Τράπεζα πρώτα δίνει λόγο στους καταθέτες της και μετά στους μετόχους της.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News