Το ναρκοπέδιο της ενέργειας
Το ναρκοπέδιο της ενέργειας
Σε απόσταση αναπνοής βρισκόμαστε πριν την υπογραφή, στις 13 Φεβρουαρίου, της συμφωνίας Ιταλίας-Ελλάδας-Αλβανίας (με παρατηρητή το Αζερμπαϊτζάν, για αυτονόητους λόγους αφού το κοίτασμα του Σαχ Ντενίς είναι εκείνο που διακυβεύεται…) για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP/Trans-Adriatic Pipeline. Με ελβετική κατά τα άλλα ρίζα: EGL η ιδιοκτήτρια εταιρεία, ήδη Axpo. με συμμετοχή της Νορβηγικής STATOIL, ήδη και της γερμανικής Ε.ΟΝ. Ταραταζούμ, εμπνευσμένοι λόγοι, μελλοντοστραφείς σχεδιασμοί – φαντάζεστε από τώρα το σκηνικό, με τον ΥΠΕΞ Δημήτρη Αβραμόπουλο να έχει την ευκαιρία ενός φρέσκου «παρών» , αφού π.χ. έμεινε μακράν του ταξιδιού Κατάρ (άρα και της συνάντησης Σαμαρά-Ερντογάν). Άλλωστε ο Αβραμόπουλος επεδίωξε να ταυτισθεί με την συμφωνία Ιταλίας – Ελλάδας – Αλβανίας, διαπραγματευτικά.
Και είναι αλήθεια ότι αν μέσω του TAP έλθει προς την Ευρώπη μια σημαντική ροή νέου φυσικού αερίου μετά το 2017 – και όχι, για να εξηγούμαστε, μέσω του Nabucco West που ανηφορίζει μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας για να φθάσει Αυστρία / Κεντροευρώπη –, τότε θα έχει προκύψει μια ουσιώδης αναβάθμιση της Ελλάδας στο πάζλ των διεθνών αγωγών, στην διεθνή σκακιέρα της ενέργειας.
Καλό όμως θα ήταν στην σχετική διοργάνωση των τελετών να προβαλλόταν πρώτα … ένα φιλμάκι. Ένα φιλμάκι από την προϊστορία του (πολύ, μια πολύ πιο μετριοπαθούς) σχεδίου του αγωγού αργού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Που οι σχεδιασμοί του ξεκίνησαν πριν 30 χρόνια, από το όνειρο του μακαρίτη Σ.Γρηγοριάδη (του καπετάν-Γιάννη Λάτση στενότατος συνεργάτης), και που οδήγησε το 2007 σε υπογραφή τρικυβερνητικής συμφωνίας Ρωσίας-Ελλάδας-Βουλγαρίας, η οποία προωθούσε το εταιρικό σχήμα Transbalkan Pipeline (49% Ρωσία, 24,5% Ελλάδα, 24,5% Βουλγαρία), και τότε ταρατατζούμ, τα γνωστά…
Ήδη πριν μια βδομάδα, όμως, η Βουλγαρική Κυβέρνηση εισήγαγε επισήμως στην Βουλή της πρόταση μονομερούς καταγγελίας της τρικυβερνητικής συμφωνίας . Την είχε ήδη εγκαταλείψει, επικαλούμενη αρχικά περιβαλλοντικούς λόγους, ήδη «συμπεράσματα της Διεθνούς Εταιρείας Σχεδιασμού, που δείχνουν ότι το στρατηγικό αυτό έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί σύμφωνα με τους όρους της τρικυβερνητικής συμφωνίας». Τίτλοι τέλους, όσο κι αν η ρωσική Transneft (η κεντρική συνιστώσα της Transbalkan) καταγγέλλει ότι η ενέργεια της Βουλγαρίας είναι παράνομη. Πριν λοιπόν τα ταρατατζούμ για τον ΤΑΡ, λίγη επίγνωση του διεθνούς ναρκοπεδίου της ενέργειας…
Άλλωστε, άμα τελικά φθάσουμε ομαλά – ένας μήνας μας χωρίζει, μόλις, από αυτήν την διοργάνωση – στην Συνάντηση Ελλάδας-Τουρκίας αρχές Μαρτίου στην Άγκυρα, υποθέτουμε με συμμετοχή αυτήν την φορά του Δημήτρη Αβραμόπουλου, όχι;, το ζήτημα που ούτως ή άλλως θα απορρέει θα είναι … το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου. Βαρύ το μενού για ευπαθή στομάχια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News