Το «κανόνι» της Κύπρου
Το «κανόνι» της Κύπρου
Μιλώντας χθες στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Γέοργκ Ασμουσεν, δεν μπόρεσε επαρκώς να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους το ίδρυμά του διευκόλυνε -τουλάχιστον στην παροχή πρόσθετης ρευστότητας- τη Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου με πάνω από 9 δισ. ευρώ το κρίσιμο διάστημα μετά το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων (μισό ΑΕΠ της Κύπρου). Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή των Ελευθέρων Δημοκρατών Θοδωρή Σκυλακάκη, ο κ. Ασμουσεν είπε απλά ότι η Τράπεζα πολιτεύθηκε σύμφωνα με το καταστατικό της, "τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο".
Τι λέει όμως το καταστατικό – που δεν γνωρίζουμε; Οτι μια τράπεζα παίρνει έκτακτη βοήθεια ρευστότητας όταν "είναι βιώσιμη" ή όπως συμπλήρωσε ο ίδιος ο κ. Ασμουσεν "κρίνεται ότι μπορεί να γίνει βιώσιμη". Προς το τέλος των τοποθετήσεών του, ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, παραδέχθηκε ότι πριν από την έγκριση του κυπριακού προγράμματος η Τράπεζα δεν ήταν πλέον βιώσιμη για αυτό και η Κύπρος τέθηκε μπρος στο δίλημμα "πρόγραμμα, αλλιώς κόβουμε τον ELA" (european liquidity asssitsance). Μόνο που αυτό το "μεσοδιάστημα" διήρκεσε παραπάνω από έναν χρόνο. Είναι η παροχή έκτακτης ρευστότητας κάτι "έκτακτο"; Οσο ήταν η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, θα απαντήσει κάποιος. Πολλοί στις Βρυξέλλες αναζητούν τις νομικές συνέπειες που μπορούν να έχουν παρόμοιες αποφάσεις αφού, καθώς είπε ο Σκυλακάκης, με την παροχή αυτής της τεράστιας "έκτακτης" ρευστότητας χρήματα φορολογουμένων έφυγαν από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και πήγαν σε ιδιωτικούς λογαριασμούς (και, πιθανώς, όχι εκείνων που πληρώνουν το "μάρμαρο").
Ο Ασμουσεν επισήμανε ότι κάτι τέτοιο συνέβη και με τις ελληνικές τράπεζες. Είπε ακόμα ότι η απόφαση ανήκει στην κεντρική τράπεζα Κύπρου. Η απόφαση, ναι. Αλλά η ρευστότητα; Η ΕΚΤ καθορίζει την "οροφή" της έκτακτης ρευστότητας. Αλλά με ποια κριτήρια;
Απο την άλλη πλευρά ο Ασμουσεν σημείωσε ότι ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου είχε ενεργητικό 750% του ΑΕΠ, αλλά το πρόβλημα δεν ήταν τόσο το μέγεθός του, όσο η δομή του χαρτοφυλακίου των τραπεζών, η φτωχή διαχείριση του ρίσκου και η κακή εποπτεία. Σαν να ήθελε να πει, όταν έχεις 7,5 φορές το ΑΕΠ ενεργητικό είναι μάλλον λογικό να παίρνεις ένα ΑΕΠ "έκτακτη ρευστότητα". Και έπειτα να βαράς κανόνι…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News