321
|

Τι μαθαίνουμε από το μνημόνιο

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 19 Αυγούστου 2015, 01:43

Τι μαθαίνουμε από το μνημόνιο

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 19 Αυγούστου 2015, 01:43

Χάρη στη διαφάνεια που επικρατεί στο ολλανδικό κοινοβούλιο μάθαμε από τις αναρτήσεις του Γ. Ντάισελμπλουμ λεπτομέρειες για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Να τι μάθαμε:

Η ιδιοκτήτρια εταιρία του ΑΣΤΕΡΑ θα πρέπει να διαμορφώσει τα ειδικά προνόμια για την ακτή και την ακτογραμμή και να προχωρήσει στη μεταβίβαση στην Jarmyn ως το τέλος του έτους.
Το υπουργείο των Οικονομικών θα πρέπει να επιστρέψει όσο το δυνατόν συντομότερα τα 40 εκατομμύρια που πήρε από την ΤΡΑΝΟΣΕ για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις τους προηγούμενους μήνες. Αυτό θα γίνει τον Οκτώβριο όταν το ελληνικό δημόσιο πάρει 3 δισ. από το πρόγραμμα για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες -μεταξύ των άλλων- του εσωτερικού του δανεισμού. Αντίστοιχα πρέπει να επιστραφούν τα κεφάλαια της ΕΥΔΑΠ και να περιέλθει ως το τέλος του χρόνου το ποσοστό του δημοσίου στον ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ. Το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να απαλλαγεί από την υποχρέωσή του «όσο το δυνατόν συντομότερο να υποβάλλει Ε9», ενώ το πρόγραμμα μεταβίβασης των αεροδρομίων θα πρέπει να έχει εγκριθεί από τη διεύθυνση ανταγωνισμού της ΕΕ ως τον Νοέμβριο για να προχωρήσει η μεταβίβαση τον επόμενο χρόνο.

Όλα αυτά αποτυπώνονται από το έγγραφο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που επίσης υποβλήθηκε στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

Το ζήτημα είναι κρίσιμο καθώς συνδέεται με τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού προγράμματος. Συνολικά θα χρειασθούν κάπου 86 δισ. και η Κομισιόν διέψευσε ότι το ποσό θα αυξηθεί κατά τα 6 δισ.του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, όπως γράφτηκε στον γερμανικό Τύπο που, σωστά παρατήρησε, ότι αν τα χρήματα αφαιρεθούν από τη χρηματοδοτική ανάγκη του προγράμματος θα λείπουν από το ταμείο. Στις συμβάσεις (δείτε εδώ και εδώ) που υπέβαλαν στα κοινοβούλιά τους Γερμανοί και Ολλανδοί, τόσο για το σύνολο της σύμβασης όσο και για την πρώτη δόση,  προκύπτει η ανάγκη να περιορισθούν όσο το δυνατόν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του προγράμματος όχι να αυξηθούν. Υπό αυτή την έννοια τελικά, αν περιοριστούν οι ανάγκες χρηματοδότησης, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει την ευχέρεια να διαχειριστεί όσα βγάλει από τις ιδιωτικοποιήσεις.  

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News