332
|

Τι είπαν οι επιχειρηματίες

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 12 Απριλίου 2014, 00:00

Τι είπαν οι επιχειρηματίες

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 12 Απριλίου 2014, 00:00

Οι ιδρυτές και μέτοχοι νεοφυών επιχειρήσεων είπαν στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι είναι πιο εύκολο να ιδρύουν την επιχείρησή τους εκτός Ευρώπης, καθώς στις ΗΠΑ έχουν μικρότερο γραφειοκρατικό και φορολογικό βάρος. Οι περικοπές των μισθών είναι το μικρότερο πρόβλημά τους καθώς πληρώνουν μισθούς πάνω από τον μέσο όρο χωρίς, ωστόσο, να έχουν ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον.

Ο κλωστοϋφαντουργός Αριστείδης Δοντάς, μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ, σε μία δεύτερη συνάντηση που ακολούθησε, επικαλέσθηκε τη χθεσινή ανάρτηση του protagon για την ομιλία της καγκελαρίου στη γερμανική Βουλή, με την οποία υπερασπίσθηκε την απόφασή της να επιδοτεί από το οικιακό τιμολόγιο το ρεύμα της Βιομηχανίας. Αν αυτό είναι σωστό -είπε ο Δοντάς- και η ευρωπαϊκή επιτροπή θα πρέπει να αποδεχθεί αντίστοιχες ρυθμίσεις στην Ελλάδα.

"Αυτό θα σας σώσει από τον ανταγωνισμό με το Μπαγκλαντές;", αναρωτήθηκε η καγκελάριος.

"Φτιάχνουμε τα υφάσματα για τα καθίσματα των γερμανικών αυτοκινήτων από ελληνικό βαμβάκι", συνέχισε ο Δοντάς.

"Ναι, αλλά εγώ αυτό δεν το ξέρω", του απάντησε η Γερμανίδα καγκελάριος, εννοώντας ότι το ελληνικό κλωστοϋφαντουργικό προϊόν δεν είναι επώνυμο.

Το θέμα του κόστους ενέργειας έθεσαν και άλλοι επιχειρηματίες λέγοντας ότι τους εμποδίζει να είναι ανταγωνιστικοί, ενώ η κα Πίττα από το «Μέλι Αττική» έφερε ως παράδειγμα κακού κινέζικου ανταγωνισμού την εισαγωγή κινέζικου μελιού που δεν έχει καμιά σχέση με τα ευρωπαϊκά στάνταρτ.

Η «μαμά» (σ.σ. έτσι τη λένε οι Γερμανοί) μίλησε αυτή τη φορά με μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχοντας στο μυαλό της τη ρευστότητα (που δεν έχουν) αλλά άκουσε πολύ περισσότερα. Αυτά στην πλειοψηφία τους αφορούν και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Κυρίως αυτόν. Μετά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών -με τους, περίπου, 40 επιχειρηματίες- συνάντησε έναν από τους νεότερους που ασχολείται με τη γεωργική παραγωγή. Δεν μπορεί να επιδοτηθεί για την πρόσληψη ανέργων, δεν μπορεί να αγοράσει φορτηγό, αντιμετωπίζει ακόμα χιλιάδες εμπόδια και ζηλεύει τους συναδέλφους του της ψηφιακής καινοτομίας που είναι σε θέση να ζουν στην Ελλάδα λειτουργώντας την επιχείρησή τους που, νομικά, βρίσκεται κάπου αλλού. Αυτά δεν τα άκουσε η Μέρκελ. Δεν έπρεπε. Είναι δικά μας. Και πρέπει να τα λύσουμε μόνοι μας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News