447
|

Τα 200 εκατ. του Τ.Τ.

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 1 Σεπτεμβρίου 2013, 00:12

Τα 200 εκατ. του Τ.Τ.

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 1 Σεπτεμβρίου 2013, 00:12

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι εδώ και μήνες ο εισαγγελέας για το ξέπλυμα του χρήματος, Παναγιώτης Νικολούδης, η διεύθυνση εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος και η εισαγγελία Αθηνών, ερευνούν μία σειρά δανείων που έδωσε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο διάστημα 2008-2009 όταν στην ηγεσία του ιδρύματος ήταν ο κ. Άγγελος Φιλιππίδης.
Πληροφορίες του protagon αναφέρουν ότι το συνολικό ύψος των εξεταζόμενων δανείων, όπως προέκυψε από τον έλεγχο της Τ.τ.Ε., προσεγγίζει τα 200 εκατομμύρια ευρώ που άλλα εξυπηρετούνται και άλλα όχι. Η εποπτική αρχή του τραπεζικού μας συστήματος σημειώνει ότι δόθηκαν κατά παράβαση τραπεζικών κριτηρίων.

Ο κ. Φιλιππίδης υποστηρίζει ότι τα δάνεια δόθηκαν έπειτα από στάθμιση με βάση επιχειρηματικά τραπεζικά κριτήρια. Σε αυτή την περίπτωση οι ελεγκτές του θα πρέπει να αποδείξουν ότι έκανε απιστία στο Ταμιευτήριο, κάτι που οι εισαγγελείς δεν θέλουν, αφού προτιμούν την «απάτη» ή τη «δωροδοκία», διότι αλλιώς θα πρέπει να αποδείξουν ότι με δόλο έβαλε τα συμφέροντα των δανειζομένων πάνω από εκείνα του Ταμιευτηρίου. Ποιοι όμως είναι οι λήπτες των δανείων αυτών;

-Σχεδόν τα μισά από αυτά τα χρήματα, 100 εκατομμύρια έχει πάρει επιχειρηματίας που βρίσκεται στη φυλακή αναμένοντας τη δίκη του για τη συμμετοχή του στο σκάνδαλο της Τράπεζας Ρroton. Yπάρχει βεβαίως ένα γενικό ερώτημα για αυτόν: Το κράτος με άλλη μορφή του, του έδωσε στο τέλος του 2009 το δικαίωμα να αποκτήσει ολόκληρη τράπεζα, πώς θα ήταν δυνατόν να του αρνηθεί ένα δάνειο (έστω και αν ήταν τεράστιο!); Βεβαίως τα όργανα του κράτους, η Τ.τ.Ε και η διοίκηση του Τ.Τ., έχουν διακριτούς ρόλους και κρίνουν με βάση ειδικότερες διατάξεις το καθένα το πρόβλημα που τίθεται. Όμως ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας την περίοδο που δόθηκε το δάνειο κρινόταν γενικά αξιόχρεος. Όμως καμιά τράπεζα από αυτές που τον δάνεισαν δεν εξέτασε τη συγκεκριμένη περίοδο (2009) τους όρους με τους οποίους τον χρηματοδοτούσε για την επαναγορά της εταιρείας που αποτελούσε ναυαρχίδα του.
-Δύο δάνεια 10 και 7 εκατομμυρίων δόθηκαν σε επιχειρηματία συνεδρίων και διαφημιστικών καμπανιών που δεν τα εξυπηρέτησε, διαχειρίσθηκε κακά τις επιχειρήσεις του, και βρίσκεται τώρα στο εξωτερικό σε χώρα με την οποία η Ε.Ε. δεν διαθέτει συμφωνία έκδοσης ή δικαστικής συνδρομής.
-Τρία άλλα δάνεια 52,5 εκατομμυρίων δόθηκαν σε γνωστό κατασκευαστή που το εξυπηρετούσε με ενοίκια που εισέπραττε είτε με καταβολές που έκανε ο Κύπριος αγοραστής των ακινήτων του. Τα δάνεια αυτά εξυπηρετήθηκαν, άρα εκ του αποτελέσματος είναι δύσκολο να προκύψει σύνδεση της απόφασης της ηγεσίας του Τ.Τ. με την πορεία του δανείου.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια περνούν στο ΤΧΣ, επιβαρύνουν την τσέπη του φορολογούμενου, για αυτό και η Δικαιοσύνη μετά τις υποθέσεις της Ρroton και της FFB είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε διώξεις σχετικά γρήγορα. Θα πρέπει όμως να μπορεί να αποδείξει τη σχέση ανάμεσα στις αποφάσεις της διοίκησης του Τ.Τ. και τον ενδεχόμενο δόλο τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News