Στο όνομα της Ευρώπης, η γλώσσα των αριθμών
Στο όνομα της Ευρώπης, η γλώσσα των αριθμών
Οι στατιστικές αρχές της ΟΔ της Γερμανίας ανακοίνωσαν ότι εφέτος οι εξαγωγές της χώρας θα προσεγγίσουν το 1 τρις ευρώ. Από αυτά οι εξαγωγές στα PIGS (χώρες του νότου και Ιρλανδία)θα φτάσουν τα 48 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι γερμανικές εξαγωγές προς την Ελλάδα που θα μειωθούν εφέτος λόγω της κρίσης σε καμία περίπτωση από την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος δεν ξεπέρασαν το 0,2 του συνόλου των εξαγωγών της χώρας, δηλαδή τα 2 δις ευρώ. Οι γερμανικές τράπεζες έχουν σε ελληνικά ομόλογα κάπου 30 δις, συνολικά σε όλες τις χώρες των «γουρουνιών» 400 δις (300 «κρατούν « η Ιρλανδία και η Ισπανία ).
Μόνο από τον «πυλώνα» της ΕΕ η γερμανική κυβέρνηση συμμετέχει με 8-10 στη χρηματοδότηση του μνημονίου ενώ το συνολικό της «κόστος» αν υπολογίσει κανείς και τη «συμμετοχή» της στα ομόλογα που αγοράζει η ΕΚΤ, το «κλειδί» της συνδρομής της στο ΔΝΤ ξεπερνάει μόνο για την Ελλάδα τα 15 δις. Κάπου 5 δις το χρόνο για τη διάρκεια του μνημονίου ή δυόμιση φορές η αξία των γερμανικών εξαγωγών στη χώρα μας. Είναι φανερό ότι αν ο έκτακτος «μηχανισμός διάσωσης» μονιμοποιηθεί με «συνεχείς διασώσεις» και χωρίς τη συμμετοχή των Τραπεζών που έβγαλαν πολλά λεφτά από τα ελληνικά ομόλογα τα τελευταία χρόνια, τότε «δεν συμφέρει». Δεν συμφέρει τους Γερμανούς φορολογούμενους… Διότι φυσικά τα χρήματα από τις εξαγωγές ή τα κέρδη από τα επιτόκια των ομολόγων δεν πάνε στις τσέπες των φορολογουμένων αλλά των εξαγωγικών εταιρειών και των τραπεζών.
Πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν στο όνομα της Ευρώπης. Όπως το να σχηματισθεί ένα ταμείο για τις οικονομίες που κινδυνεύουν ή ακόμα και να βγει ένα ευρωομόλογο. Αυτό προϋποθέτει όμως ότι καμία χώρα που θα κάνει χρήση αυτού του ευρωομολόγου δεν θα έχει την κυριαρχία πάνω στα δημόσια οικονομικά της, ακόμα και για τις πιο μικρές αποφάσεις. Ευρωομόλογο θεσμικά σημαίνει μία ομοσπονδιακή Ευρώπη με απόλυτη αφαίρεση της δημοσιονομικής κυριαρχίας από τα κράτη μέλη. Σαν Έλληνας δεν το δέχομαι, ακόμα και με αυτό προσωπικό και με αυτή την φορολογική διοίκηση. Γιατί να το δεχθεί ο Γερμανός;
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News