214
|

Πώς να μοιραστεί το πλεόνασμα;

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 12 Μαρτίου 2014, 00:06

Πώς να μοιραστεί το πλεόνασμα;

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 12 Μαρτίου 2014, 00:06

Ορισμένα από τα μέτρα που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση έχουν έκτακτο χαρακτήρα και συνεπώς η διανομή του «πλεονάσματος» θα σήμαινε ότι τα επόμενα χρόνια θα δημιουργηθεί ένα δημοσιονομικό κενό που δεν θα είναι δυνατόν να καλυφθεί. Αυτή είναι η απλή και λογική θέση της τρόικας. Που βλέπει αναπληρωτές καθηγητές να διορίζονται σε ειδικά σχολεία τον Μάρτιο και  εποχιακούς φύλακες αρχαιολογικών χώρων να ξεπερνούν, σε κάποιες περιπτώσεις, τον αριθμό των επισκεπτών… Την ίδια στιγμή τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακευτικές εταιρείες είχαν φθάσει, στο τέλος Ιανουαρίου του 2014, τα 550 εκατομμύρια, ενώ τα αντίστοιχα χρέη των νοσοκομείων εφθασαν τα 445 εκατομμύρια. Σύνολο, δηλαδή, μόνο για τα φάρμακα 995 εκατ. ευρώ! Οι συνολικές οφειλές του δημοσίου, ανέβηκαν τον Ιανουάριο έναντι του Δεκεμβρίου, κατά ένα ποσό που ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ, προσεγγίζοντας τα 4,35 δισ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι κατά την διάρκεια της εφαρμογής των μνημονίων περικόπτονταν οι προϋπολογισμοί δημοσίων επενδύσεων και ότι το 2014 προβλέπονται κατά 45 εκατ. ευρώ χαμηλότερες, στα 6.8 δισ. ευρώ .

Πιθανόν η κυβέρνηση να θεωρεί την αναπλήρωση των εισοδημάτων των ενστόλων και των συντάξεων των άγαμων θυγατέρων, ως τη λυδία λίθος για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας. Εμένα η τρόικα, που ζητά να ενισχυθούν οι επενδυτικές δαπάνες του κράτους και να πληρωθούν τα χρωστούμενα του δημοσίου, μου φαίνεται πολύ πιο λογική.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News