Ποια επιχειρηματικότητα;
Ποια επιχειρηματικότητα;
Χθες πολλοί από εκείνους που θεωρούν σχεδόν φυσιολογική την μη απόδοση ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών, έγραψαν στο σχόλιο για τη «Μεγάλη και τη μικρή Φοροδιαφυγή», ότι άλλο η υπεξαίρεση των κρατήσεων υπέρ τρίτων από τους μεγάλους και άλλο από τους μικρούς. Κάτι σαν το «ολίγον έγκυος». Θα προσέξατε ίσως από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες το βράδυ για τις 5 ομάδες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ότι μία ειδική κατηγορία αφορά τους ανείσπρακτους φόρους. Ο ΦΠΑ δεν είναι υποκατάστατο του μπλοκ επιταγών η του πελάτη που δεν πληρώνει. Όποιος δεν πληρώνει ΦΠΑ πρέπει πολύ απλά να κλείνει. Δεν έχει σχέση αυτό με την επιχειρηματικότητα, σε καμία χώρα του κόσμου δεν αποδέχεται το κοινωνικό σύνολο μία τέτοια «επιχειρηματικότητα».
Τα προηγούμενα χρόνια πολλές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις άνοιξαν στην Ελλάδα γιατί οι ιδιοκτήτες τους δεν είχαν τίποτα καλύτερο να κάνουν. Αυτός δεν είναι επαρκής λόγος για να ανοίξει μια επιχείρηση, αλλά επαρκέστατος για να κλείσει. Στην πραγματικότητα ο επιχειρηματίας είναι ένας εργαζόμενος με ιδέες, κυρίως με ιδέες που «εγκρίνει» η αγορά με την εκδήλωση της ζήτησης.
Ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ έχουμε το προνόμιο να ξεπερνούν οι αυτοαπασχολούμενοι τους ετεροαπασχολουμένους του ιδιωτικού τομέα κατά 600.000 ανθρώπους, είμαστε μία χώρα με πάρα πολλούς αυτοαπασχολούμενους και αυτοί στο επόμενο διάστημα θα μειωθούν. Το ζήτημα τέθηκε από την τρόικα στην επίσκεψή της τον Αύγουστο και δεν νομίζω ότι ακούστηκε διαφορετική γνώμη σε πολλές από τις συναντήσεις της, όχι μόνο με την κυβέρνηση. Το πώς θα διαχειρισθούν τα κόμματα αυτή την πραγματικότητα τα αφορά. Αλλά όσοι πληρώνουν τους φόρους τους δεν νομίζω ότι τους ενδιαφέρει να διαλέξουν ανάμεσα στη μικρή και τη μεγάλη φοροδιαφυγή.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News