305
|

Οι άλλοι και ο «λεπρός»

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 27 Ιουνίου 2015, 22:13

Οι άλλοι και ο «λεπρός»

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 27 Ιουνίου 2015, 22:13

Η ελληνική κυβέρνηση κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό λέγοντας ότι οι εταίροι μάς έβαλαν μπροστά σε ένα τελεσίγραφο: το παίρνετε ή δεν υπάρχει κάτι άλλο. Η κυβέρνηση λέει ψέματα καθώς ο Γιώργος Χουλιαράκης, όπως αποκάλυψε ο Νίκος Φιλιππίδης από τον ΣΚΑΪ, πέτυχε σημαντικές αλλαγές στο πακέτο που μας είχε δοθεί. Βελτιώσεις στο ασφαλιστικό, στους φόρους υπέρ τρίτων και σε μία σειρά άλλα ζητήματα.

Ο «λεπρός» υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε ό,τι δεν είχαν καταφέρει οι υπουργοί Οικονομικών Βενιζέλος, Σαχινίδης, Στουρνάρας, στους οποίους επίσης η γερμανική κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να «χρυσώσει» το «χάπι» ενός Grexit. Ο Βαρουφάκης ενίσχυσε την επιχειρηματολογία του Σόιμπλε που δεν σταματάει να λέει ότι χωρίς την Ελλάδα η Ευρωζώνη θα γίνει πιο ισχυρή. Είναι, βέβαια, ο ίδιος άνθρωπος, ο Βαρουφάκης, που είχε πει ότι ο εκτοπισμός από το ευρώ θα μας οδηγήσει στην εποχή του λίθου. Αυτός και η κυβέρνησή του θα έχουν την ευθύνη για την επιστροφή σε εκείνη την εποχή.

Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης κατήγγειλαν τον Ντάισελμπλουμ. Είπαν ότι η απόφαση, για διακοπή του προγράμματος, απαιτούσε ομοφωνία. Η νομική αυτή ερμηνεία είναι λαθεμένη. Οι διαδικασίες της ευρωδιάσωσης δεν υπάγονται στους κανόνες της Ε.Ε. Αφορούν διμερείς, διακρατικές συμβάσεις, υπάγονται στα δίκαια των κυρίαρχων κρατών και όχι στις συνθήκες της ΕΕ. Οι κυβερνήσεις των χωρών που δανείζουν δίνουν λόγο στους φορολογούμενούς τους και όχι στα όργανα της ΕΕ. Δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει αυτό καθώς θα οδηγούσε σε αμοιβαιοποίηση του χρέους, κάτι που απαγορεύεται από το άρθρο 324 της συνθήκης.

Αυτό ήταν πάντα το εμπόδιο, είτε μιλούσαμε για ευρωομόλογα, είτε για αγορά χρέους από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Η αριστερά ήταν πάντα μακριά από αυτές τις διεργασίες, τις θεωρούσε λεπτομέρειες που πίστευε ότι αλλάζουν χάρη σε έναν πολιτικό βολονταρισμό με βάση την αντίληψη για «πολιτικές συμφωνίες». Έτσι κατέληξε στο να γίνει ο «λεπρός» της Ευρώπης, κινδυνεύοντας να μετατρέψει την Ελλάδα σε κράτος-παρία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News