326
|

Ο Ντράγκι που αντιστέκεται

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 23 Ιουνίου 2015, 00:54

Ο Ντράγκι που αντιστέκεται

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 23 Ιουνίου 2015, 00:54

Ο Μάριο Ντράγκι έσωσε και τη Δευτέρα τις ελληνικές τράπεζες και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να το κάνει, παρά το γεγονός ότι η γερμανική κεντρική τράπεζα αλλά και το υπουργείο των Οικονομικών πιέζουν στην αντίθεση κατεύθυνση. Οι Γερμανοί ζητούν περιορισμό του ELA, δηλαδή ρευστότητας που χορηγείται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ο Μάριο Ντράγκι και η ΕΚΤ είναι δανειστής αλλά, ταυτοχρόνως, επειδή δεν υπάρχει πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, είναι και εκείνος που κρατάει το τραπεζικό σύστημα της χώρας όρθιο και μαζί την οικονομία της. Ο Σόιμπλε και ο κεντρικός τραπεζίτης του θεωρούν ότι η ΕΚΤ καθυστερεί τη χρεοκοπία, βάζοντας σε κίνδυνο τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ.

Ο Σόιμπλε κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι ο κόσμος στην Ελλάδα αποσύρει την εμπιστοσύνη του από τις τράπεζες διότι αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση. Όμως όσο διαρκεί το πρόγραμμα, ο Ντράγκι δεν μπορεί να κόψει τον ELA ούτε και πρέπει να το κάνει καθώς έτσι θα επιταχύνει την πτώση των τραπεζών και μαζί με αυτήν την έξοδο  της χώρας από το ευρώ. Αυτή είναι μία απόφαση της πολιτικής, αλλά αυτή την απόφαση δεν θέλει να την πάρει η κ. Μέρκελ ούτε και οι υπουργοί Οικονομικών. Ο Ντράγκι τους έχει προειδοποιήσει ότι κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πόσο θα στοιχίσει ένα Grexit. Ασφαλώς κάποιες χώρες δεν κινδυνεύουν, όμως άλλες χώρες της περιφέρειας έχουν προϋπολογίσει τα κόστη δανεισμού τους για εφέτος και από την περασμένη εβδομάδα είδαν εξαιτίας της ελληνικής κρίσης να ανεβαίνουν στα ύψη. Η ΕΚΤ, που αγοράζει στα πλαίσια της ποσοτικής χαλάρωσης αυτά τα ομόλογα, είδε για πρώτη φορά από την έναρξη του προγράμματος τα επιτόκια των χωρών της περιφέρειας να ανεβαίνουν.

Η Γερμανία δεν θέλει την ποσοτική χαλάρωση διότι βλάπτει σοβαρά τις προσόδους των ταμείων συνταξιούχων που ψηφίζουν τα κόμματα που κυβερνούν στο Βερολίνο. Εκτός όμως από αυτούς, στην Ευρώπη και ειδικά στη νότια Ευρώπη, υπάρχουν εκατομμύρια άνεργοι που δεν θα έχουν ευκαιρίες να συσσωρεύσουν τις περιουσίες των σημερινών συνταξιούχων. Από αυτή την άποψη, ο Ντράγκι δουλεύει για αυτούς. Για τους ανέργους του Νότου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News