428
|

Να περιμένουμε γαλλικές επενδύσεις;

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 22 Οκτωβρίου 2015, 21:52

Να περιμένουμε γαλλικές επενδύσεις;

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 22 Οκτωβρίου 2015, 21:52

«Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι» ή «στην  αναβροχιά καλό και το χαλάζι»; Ποια από τις δυο παροιμίες περιγράφει το οικονομικό σκέλος της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ; Η ψύχραιμη απάντηση είναι και οι δύο! Κι ας πάρουμε τα πράγματα απ την αρχή.

Στην επίσκεψη του κ.Ολάντ, πέραν των πολιτικών παραμέτρων της, προσδόθηκαν επενδύθηκαν προσδοκίες για επενδυτές και συμφωνίες δισεκατομμυρίων. Ως συνήθως, υπερβολικές. Παρά ταύτα η Διακήρυξη Εταιρικής Στρατηγικής Συνεργασίας που υπογράφεται δεν στερείται σημασίας. Ως ιδέα είχε διατυπωθεί από τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες και πριν την προηγούμενη επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ, τον Φεβρουάριο του 2013, αλλά η κυβέρνηση Σαμαρά δεν την είχε προωθήσει , επιλέγοντας να «κάνει μόνη της παιχνίδι» χωρίς  αποτέλεσμα. Ας ελπίσουμε ότι τώρα θα αξιοποιηθεί για να ισορροπήσει  έναντι της γερμανικής επενδυτικής δραστηριότητας (περιφερειακά αεροδρόμια).

Κατά την γαλλική πλευρά, η Ελλάδα διαθέτει πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό με μόρφωση και δεξιότητες υψηλού επιπέδου, ικανό για να υποστηρίξει επενδυτικά σχέδια. Ταυτόχρονα οι οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, μετά από πέντε χρόνια μνημόνιο (χαμηλότεροι μισθοί,διαθέσιμο εργατικό δυναμικό, εξυγίανση του Δημοσίου, κονδύλια ΕΣΠΑ), καθώς και η  προσμονή να ολοκληρωθούν και οι προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις, διαμορφώνουν ευνοϊκό τοπίο για επενδύσεις. Ως επίρρωση αυτού του κλίματος υπήρξαν δημοσιεύματα και πληροφορίες ότι ο Γάλλος Πρόεδρος θα ερχόταν στην Ελλάδα με κουστωδία 70 μεγαλόσχημων επιχειρηματιών επειδή, ορισμένοι εξ αυτών, ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς ιδιωτικοποιήσεων, όπως του ομίλου ΟΣΕ  ή να συνάψουν συμφωνίες με ελληνικές εταιρίες.

Ωστόσο πολλές από τις προσδοκίες που καλλιεργούνται δεν επαληθεύονται καθώς δεν είναι ακόμη ώριμες. Αφενός γιατί δεν έχουν επιλυθεί καίρια ζήτηματα για να προχωρήσουν επενδυτικά σχέδια (ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για τη χρηματοδότηση τους, σταθερό και ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις) και αφετέρου γιατί η ελληνική πλευρά δεν είναι προετοιμασμένη να προτείνει συγκεκριμένα σχέδια επενδύσεων. Ως επακόλουθο αυτού δεν προβλέφθηκε στο επίσημο πρόγραμμα η διοργάνωση Οικονομικού Φόρουμ, όπως συνηθίζεται σε επίσημη επίσκεψη αρχηγού ξένου κράτους, όπου γίνονται διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις και απευθύνουν χαιρετισμούς υποστήριξης τους οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

Ορισμένες, πάντως, από τις επιχειρήσεις που εκπροσωπούνται, είναι διεθνούς εμβέλειας, σε πρωτοποριακούς τομείς όπως: Η CAP Digital για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανταγωνιστικότητα, η MINALOGIC (Ορυκτολογία, micro-nanoélectronique, optique-photonique) που εδρεύει στη Γκρενόμπλ, η CNES (Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών) για συνεργασία με την Ελληνική Γενική Γραμματεία Έρευνας, και το συγκρότημα «Aerospace cluster» στην Τουλούζη για συνεργασία στην αεροναυπηγική.

Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου είναι και η επίσκεψη στην ελληνική καινοτόμο πρωτοβουλία «Corallia». Πρόκειται για ένα φορέα «ανάπτυξης συνεργατικών σχηματισμών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο,  (innovation clusters) μέσα στα οποία δραστηριοποιούνται συντονισμένα φορείς, σε συγκεκριμένους τομείς και περιφέρειες της χώρας, όπου προϋπάρχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και εξαγωγικός προσανατολισμός», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της.
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News